Haber: Fatoş Erdoğan

TTB Merkez Konseyi ikinci Başkanı Ali İhsan Ökten, "İktidar ve tüm toplum bilmelidir ki TTB olmadan sağlık, TTB olmadan sağlık hakkı mücadelesi, TTB olmadan hekim emeği mücadelesi, TTB olmadan demokrasi, hak, hukuk, adalet  olmaz. TTB susarsa, sağlık da susar."

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi (MK) Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı'nın tutuklu olarak yargılandığı davanın ilk duruşması yarın İstanbul Çağlayan Adliyesi 24. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek.

Duruşma öncesi İstanbul Tabip Odası Cağaloğlu binasında duruşmaya destek için gelen olan uluslararası kuruluş temsilcilerinin de katıldığı, ulusal ve uluslararası katılımlı bir Panel/Forum yapıldı.

Panel/Foruma HDP Milletvekili Necdet İpekyüz, Emek Partisi MYK üyesi Levent Tüzel, İllerin Tabip Odaları Temsilcileri, KESK eş Başkanları Mehmet Bozgeyik, Şükran Kablan Yeşil, DİSK Temsilcisi, TMMOB Temsilcisi, TDB Temsilcisi, TİHV Temsilcisi, Uluslararası Af Örgütü, Erika Dailey – PHR (İnsan Hakları İçin Hekimler Örgütü), Roberto Frifrini – IRCT (İşkence Görenler için Uluslararası Rehabilitasyon Konseyi), Bettina Birmanns - PCATI (İsrail'de İşkenceye Karşı Toplumsal Komite), Dr. Ole Johan Bakke - CPME (Avrupa Hekimler Daimî Komitesi) Başkan Yardımcısı ve çok sayıda hak savunucusu katıldı.

photo1671726814 (1)

Ayrıca Ruh Sağlığı ve İnsan Hakları Merkezi (CINTRAS), Şili.

İşkencenin Engellenmesi ve İşkence Mağdurlarının ve Ailelerinin Tedavi ve Rehabilitasyonu Merkezi (CPTRT), Honduras.

Psikososyal Bakım Merkezi (CAPS), Kolombiya.

Psikososyal Bakım Merkezi (CAPS), Peru.

İşkence ve Cezasızlığa Karşı Kolektif (CCTI), Meksika.

Arjantin Psikososyal Çalışma ve Araştırma Ekibi (EATIP), Arjantin.

Toplum Araştırmaları ve Psikososyal Eylem Ekibi (ECAP), Guatemala.

Şiddet Mağdurlarının Kapsamlı Rehabilitasyonu Vakfı (PRIVA), Ekvator.

İşkence ve Devlet Şiddetinin Sonuçları Üzerine Terapi ve Araştırma Enstitüsü (ITEI), Bolivya.

Guatemala Başpiskoposluğu İnsan Hakları Ofisi (ODHAG), Guatemala.

Çocuk ve Aile Ağı (REDINFA), Peru'dan Şebnem Korur Fincancı'ya destek mesajı iletildi.

Panel öncesinde TTB Merkez Konseyi ikinci Başkanı Ali İhsan Ökten konuştu. Ökten, konuşmasına başlamadan Şebnem Korur Fincancı'nın selamını iletti. Kendisinin yarın ki duruşmaya katılması için Ankara’dan İstanbul'a getirildiğini açıkladı.

Ali İhsan Ökten'in konuşması şöyle, "Türk Tabipleri Birliği (TTB) bu topraklarda 70 yıldır hekimlerin örgütlü sesi, kolektif iradeyle sağlık alanında mücadele yürüten anayasal güvence altında, kamu kurumu niteliğinde bir meslek örgütüdür. Türk Tabipleri Birliği bir meslek örgütü olarak sadece üye hekimlerin değil tüm hekimlerin haklarını daraltma çabalarına karşın hekim haklarını korumaya yönelik geniş ufkuyla bu kalıba sığmayacak boyutta bir mücadele örgütüdür. 

Türk Tabipleri Birliği, hekimlik meslek ve uygulamaları alanındaki evrensel değerlerin işlevselliğinin ülkemizde de sağlanabilmesinin temel güvencesi olmasının yanı sıra, meslektaşlarının bilgi, teknoloji ve toplumsal alanda yaşanan değişimler karşısında hekimlik değerlerine ve hasta yararına uygun tutum alabilmelerini, toplum ve birey sağlığı için doğru olanı yapabilmelerini sağlayabilmek için yoğun çaba göstermektedir. TTB bunlar için mücadele ederken  tüm güç odaklarından bağımsız olmaya, finansal, yönetsel ve denetim anlamında hekimlerin kontrolünde olmaktan taviz vermemeye büyük önem gösterir. Türk Tabipleri Birliği, 70 yıllık tarihinin çok büyük bir bölümünde, hekimleri, birlikte çalıştıkları sağlık meslek grupları ile içinde yaşadıkları toplumun üyelerini bir bütün olarak görmüş ve kendi sağlık, refah ve mutluluğunun ancak tümünün sağlık, mutluluk ve refahıyla birlikte sağlanabileceği bilimsel ve tarihsel gerçeğinin savunucusu olmuştur. 

Mesleki ve demokratik yaşamın her alanında mücadele eden  TTB her dönem iktidarların hedefi olmuştur. TTB tarihi boyunca hekimlik uygulamalarının pek çok alanında mesleki bağımsızlığı  zedeleyen baskıcı uygulamaları karşısında mesleğin evrensel ilkeleri doğrultusunda hareket etmiştir. TTB şimdi yine hedeftedir. Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı haksız, hukuksuz ve antidemokratik yöntemle gözaltına bile alınmayacak bir suçlamayla  şu an tutuklu olarak cezaevindedir.  Sonrasında  Merkez Konseyin görevden alınması için davaname açılmış, şimdi ise anayasal güvence altında olmasına rağmen TTB yasa değişikliği gündeme getirilmiştir. 

Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı ve TTB üzerinden düşünce özgürlüğü, bilimsel özerklik ve mesleki bağımsızlık ilkelerine yöneltilen bu antidemokratik müdahaleler tüm meslek örgütlerine ve topluma verilmiş bir gözdağıdır. Türk Tabipleri Birliği ve tabip odalarının son dönem Covid-19 salgınında olduğu gibi bilimsel bilgiyi her daim, şeffaf bir şekilde toplumla paylaşması, iyi ve nitelikli sağlık hakkını savunması, hekimlerin emeğini ve sözünü meydanlara taşıyarak daha iyi çalışma koşullarını istemesi, Sağlıkta Dönüşüm Projesine, Şehir hastanelerine karşı haklı politikaları iktidarı rahatsız etmiştir.  İktidar ve tüm toplum bilmelidir ki TTB olmadan sağlık, TTB olmadan sağlık hakkı mücadelesi, TTB olmadan hekim emeği mücadelesi, TTB olmadan demokrasi, hak, hukuk, adalet  olmaz. TTB susarsa, sağlık da susar. 

Her şeye rağmen  Türk Tabipleri Birliği’nin başta önceki dönem başkanları olmak üzere merkez konsey ve tüm organlarında görev alan hekimler söz konusu kısıtlılık, baskı, tehdit, haklarında dava açılma,  gözaltı ve tutuklamalara rağmen, mesleğin etik ilkelerinden sapmadan, meslektaşlarının sorunları, toplumun sağlık hakkı için hiçbir taviz vermeden doğruları savunmaya,  mesleki bağımsızlık ve meslek örgütü sıfatıyla bilimsel özgürlüğü ve bilimsel özerkliği  savunmaya devam edecektir." 

CPME (Avrupa Hekimler Daimî Komitesi) Başkan Yardımcısı Dr. Ole Johan Bakke, PHR (İnsan Hakları İçin Hekimler Örgütü) Erika Dailey,  IRCT (İşkence Görenler için Uluslararası Rehabilitasyon Konseyi) Roberto Frifrini, PCATI (İsrail'de İşkenceye Karşı Toplumsal Komite) Bettina Birmanns yaptıkları konuşmalarda Şebnem Korur Fincancı'nın haksız  hukuksuz tutuklanmasını kınadı ve bir an önce serbest bırakılması çağrısı yaptılar.

photo1671726814 (2)photo1671726814 (4)photo1671726814 (3)photo1671726814 (5)