Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump, İngiliz kamu yayıncısı BBC'ye karşı 10 milyar dolarlık tazminat davası açtı. Davanın, BBC'nin 2021'deki Kongre baskını öncesine ait Trump konuşmasını montajlayarak kullandığı bir belgesele dayandığı belirtildi.
Trump'ın avukatları tarafından Florida Güney Bölgesi Federal Mahkemesi'ne sunulan dilekçede, BBC'nin "Panorama" programında yayımlanan belgeselde, Trump'ın sözlerinin bağlamından koparılarak birleştirildiği ve bunun "yanıltıcı, iftira niteliğinde" bir tasvir oluşturduğu iddia edildi. Dilekçede, belgeselde Trump'ın destekçilerine "barışçıl şekilde protesto" çağrısı yaptığı bölümlerin çıkarıldığı, buna karşılık "Kongre'ye yürüyün" ve "sonuna kadar savaşın" ifadelerinin öne çıkarıldığı kaydedildi.
DAVA 10 MİLYAR DOLARLIK TAZMİNAT TALEP EDİYOR
Trump, BBC'ye karşı iftira suçlamasıyla 5 milyar dolar, Florida eyaletinin ticari uygulamalar yasasının ihlali gerekçesiyle de 5 milyar dolar olmak üzere toplam 10 milyar dolar tazminat talep ediyor. Trump, dün gazeteciler önünde yaptığı açıklamada, BBC'nin "ağzından çıkmayan sözleri kendisine aitmiş gibi gösterdiğini" savunmuştu.
Söz konusu belgeselde, Trump'ın 2021'deki Kongre baskını öncesinde yaptığı iki farklı konuşmanın birleştirilerek tek konuşma gibi sunulduğu ve bu montaj neticesinde, Trump'ın destekçilerine şiddet içeren bir mesaj verdiği algısının oluşturulduğu öne sürülmüştü. Montajın bir iç raporla ortaya çıkmasının ardından BBC Genel Müdürü Tim Davie ile Haber Dairesi Üst Yöneticisi Deborah Turness istifa etmişti.
BBC, montaj nedeniyle özür dilemiş ancak Trump'ın tazminat talebini kabul etmeyeceğini açıklamıştı. Davanın yasal süreci devam ediyor.





