Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump'ın, Gazze Şeridi'nde varılan ateşkesin İsrail tarafından bozulmasına izin vermeyeceğini taahhüt ettiği iddia edildi. ABD'li Axios haber sitesinin adı açıklanmayan yetkililere dayandırdığı habere göre, bu taahhüt Hamas'ın ateşkes anlaşmasını kabul etmesinde belirleyici rol oynadı.
DİPLOMATİK SÜREÇ
Haberde, İsrail ile Hamas arasında Gazze'de varılan ateşkes öncesi yaşanan diplomatik gelişmelere yer verildi. İsrail'in mart ayında varılan bir ateşkes anlaşmasını bozduğu hatırlatılarak, Hamas'ın müzakerelerde benzer bir ihlalden endişe duyduğu ifade edildi. Müzakerelere katılan Trump'ın Orta Doğu Özel Temsilcisi Steve Witkoff ve damadı Jared Kushner'in, arabulucu ülkeler Türkiye, Mısır ve Katar'dan yetkililer aracılığıyla Hamas'a, ABD Başkanı'nın 20 maddelik planının "her maddesinin arkasında durduğunu ve tamamen uygulanmasını sağlayacağı" mesajını ilettiği kaydedildi.
Trump'ın İsrail'in ateşkesi bozmasına izin vermeyeceği yönündeki taahhüdünün Hamas'ı anlaşmayı kabul etmeye ikna ettiği vurgulandı. ABD'nin ateşkesi izlemek için İsrail'e 200 asker gönderecek olmasının da Trump'ın garantisinin bir parçası olduğu aktarıldı. ABD askerlerinin Gazze topraklarına girmeyeceği, ateşkesi İsrail'de kurulacak bir merkez üzerinden gözlemleyecekleri belirtildi.





