ABD Başkanı Donald Trump, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, "Devasa bir armada İran'a ilerliyor" ifadesini kullandı. Söz konusu filonun, başında Abraham Lincoln uçak gemisinin bulunduğu ve daha önce Venezuela'ya gönderilenden daha büyük bir grup olduğuna dikkat çeken Trump, donanmanın Venezuela'daki gibi gerekirse hızla ve şiddetle görevini yerine getirmeye hazır, istekli ve kabiliyetli olduğunu ifade etti.

İran yönetimini hızla müzakere masasına oturmaya çağıran Trump, adil, eşit ve herkes için iyi olacak bir anlaşma için görüşülmesi gerektiğini belirtti. Trump, yapılacak bu olası anlaşma kapsamında nükleer silah bulunmayacağının altını çizdi.

TRUMP'TAN İRAN'A 'GECE YARISI ÇEKİCİ' HATIRLATMASI VE YENİ SALDIRI UYARISI

Zamanın daraldığını ve bu durumun kritik öneme sahip olduğunu vurgulayan Trump, İran'a yönelik "Anlaşma yapın" çağrısını yineledi. Tahran'ın daha önce anlaşma yoluna gitmediğini hatırlatan Trump, bu sebeple 22 Haziran 2025 tarihinde "Gece Yarısı Çekici" adı verilen operasyonun gerçekleştirildiğini kaydetti. Trump, bir sonraki saldırının çok daha kötü olacağını ifade ederek, buna izin verilmemesi gerektiğini belirtti.

İran'a yönelik gerçekleştirilen "Gece Yarısı Çekici" operasyonu, İsrail ile İran arasındaki gerilimin tırmandığı bir dönemde gerçekleşmişti. İsrail, 13 Haziran 2025'te İran'ın nükleer ve askeri tesisleri ile sivil yerleşim yerlerini hedef alan saldırılar başlatmış, ABD ise bu süreçte İsrail'e açık destek vermişti. 22 Haziran 2025 tarihinde ABD, İran'ın Natanz, Fordo ve İsfahan'daki üç nükleer tesisine "sığınak delici" olarak bilinen bombalarla hava harekatı düzenlemişti.

Söz konusu operasyonu "büyük başarı" olarak nitelendiren Trump yönetiminin aksine, medyaya sızan hasar tespit raporlarında saldırıların nükleer programı tamamen yok etmediği, sadece birkaç ay gerilettiği öne sürülmüştü. Bu raporların ardından Federal Soruşturma Bürosu (FBI) ve Pentagon, sızıntıyla ilgili soruşturma başlatıldığını açıklamıştı.