Haber: Arif Azak / Doğu Karadeniz Haberi

Listede Trabzon Ak Parti’den Adil Karaismailoğlu, Mustafa Şen, Yılmaz Büyükaydın, Vehbi Koç, Meryem Sürmen ve Zafer Ofluoğlu yer alırken mevcut Milletvekilleri Muhammet Balta, Adnan Günnar, Bahar Ayvazoğlu ve Salih Cora'nın yer almaması ise dikkat çekti.

Yılmaz Büyükaydın ve Zafer Ofluoğlu Aday Adaylığı için başvuru yapmamışlardı. Eski bakan Faruk Özak’ın önerisi ile Yılmaz Büyükaydın’ın 3. Sırada aday gösterildiği belirtiliyor. Mustafa Şen’in liste başı olacağı 15 gündür gündemdeydi. Fakat Ak Parti Genel Merkezi Trabzon’da seçimi sürükleyecek kişinin Ulaştırma Bakanı Adil Karaismailoğlu olduğunda karar kıldı ve Trabzon’un en kalabalık 2. İlçesi olan Akçaabatlı Mustafa Şen’i 2. Sıra aday yaptı. Bu noktada en önemli sorun Trabzon’da en büyük problemin ulaşımda yaşanan aksaklıklar olduğu gerçeği ortada duruyor. Önceki seçimlerde Ak Partinin vatandaşa söz verdiği Demiryolu, Raylı sistem ve Güney Çevre yolu konusunda halen bir yol alınamamış olması Ak Parti teşkilatlarını seçim çalışmasında çok yoracak. Trabzon'da 2011 yılında temeli atılan ve önemli bir ulaşım altyapısı olarak planlanan Kanuni Bulvarı'nın halen bitirilememesi de bu noktada ciddi bir sorun olarak ortada duruyor.

#Seçim2023 Yerel Medya Koordinasyonu

Araklı İlçesinde vatandaşlar Ak Partiden seçilecek sırada İlçelerinden birinin gösterilmesini çok istedi fakat her seçim Erdoğan’ın 1. parti çıktığı Araklı’da bu sesi duyan olmadı.

Peki Trabzonlu Bakanlar hangi illerden aday gösterildi?

İşte listede yer alan Bakanlar ve aday gösterildikleri iller;

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu İstanbul'dan, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank Bursa'dan, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismaioğlu Trabzon'dan ve Ticaret Bakanı Mehmet Muş Samsun'dan aday gösterildi.

CHP TRABZON MİLLETVEKİLİ ADAYLARI

1 - Sibel Suiçmez

2 - Ahmet Kaya

3 - Murat Özçilingir

4 - Musa Hacıoğlu

5 - İlker Akıncı

6 - Mustafa Erdi Çakır

2016 yılında Trabzon Barosu Başkanı olarak göreve gelen Sibel Suiçmez, 2022 yılında görevinden istifa etmişti. Suiçmez, Türkiye Barolar Birliği’nde Başkan Yardımcısı olarak görev almıştı.  Mevcut Milletvekili Ahmet kaya’nın listede 2. Sırada yer alması önümüzdeki seçimlerde Chp’nin Trabzonda vekil sayısını 2’ye çıkarmak için ciddi bir çalışma yürüteceğini ortaya koydu. Ahmet Kaya TBMM’de Trabzon ve Bölge halkının sorunlarını her fırsatta dile getirerek çözüm üretme noktasında önemli çaba sarf etmişti.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu mevcut milletvekillerinin yarısını tekrar aday göstermedi.

CHP İl Başkanı Nurcan Aşçı Demiröz

listelerin açıklanmasının ardından yaptığı açıklamada: “Değerli partililerimiz, hemşerilerimiz! Adaylarımız kesinleşmiştir. Heyecanlı bir çalışma dönemine giriyoruz. Başaracağımızdan hiç şüphem yok. Aday adaylarımızın tanıtım sürecinde sahada göstermiş olduğu çalışmadan çok olumlu geri dönüşler aldım. Aynı azim ve irade ile birlikte, dayanışma içinde çalışmak motivasyonumuzu artıracaktır. Hep birlikte başaracağız. Adaylarımıza başarılar dilerim” dedi.

CHP'li tarihinde ilk kez iki başörtülü kadın milletvekili adayı gösterildi. Kılıçdaroğlu aday gösteremediği kurmaylarına “Birlikte daha çok yol yürüyeceğiz” mesajı verdi.

Araklı Özgen Mahallesi'nden Ali Rıza Erbay Chp Ankara 2. Bölgeden 6. sıra Milletvekili adayı oldu.

MYK üyelerinin büyük çoğunluğunun aday olması beklenmezken son dakika değişlikleri ile 17 Genel Başkan Yardımcısından 6'sı aday olmadı. Eski Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in Ankara'dan CHP listelerinden aday gösterilmesi örgütün tepkisine neden oldu.

CHP'nin ilk başörtülü Parti Meclisi üyesi Trabzonlu Sevgi Kılıç İstanbul birinci bölge 15'in sıradan aday gösterildi. 2018'de İYİ Parti'den Aydın'dan ikinci sıradan aday gösterilen Berna Sukas, İstanbul ikinci bölge dokuzuncu sıradan aday gösterildi. Ayrıca Ağrı'dan dördüncü sıradan başörtülü Zekiye Altay da listede yer buldu.

FERMUAR YÖNTEMİYLE GİRİLEN İLLER

CHP ittifak nedeniyle bu illerde fermuar yöntemiyle İYİ Parti listelerinden gireceği iller şöyle: Gümüşhane, Bitlis, Aksaray, Yozgat, Bayburt, Muş, Çankırı.

İYİ Parti'nin CHP listelerinden gireceği iller ise şöyle: Adıyaman, Çorum, Hakkari, Erzincan, Rize, Van, Batman, Bartın, Düzce.

Daha önce Trabzon ve İstanbul Milletvekilliği görevinde bulunan Akif Hamzaçebi yeni dönemde aday gösterilmeyen isimler arasında yer aldı. Aday gösterilmeyen Chp ve İyi Parti’nin ağır topları gibi Akif Hamzaçebi’nin de yeni dönemde Bakan olacağı konuşuluyor.

İYİ PARTİ TRABZON MİLLETVEKİLİ ADAYLARI

1 - Yavuz Aydın

2 - Aslan Güner

3 - Serpil Akçay

4 - Tahsin Akyüz

5 - Akın Çelik

6 - Bülent Arslan

Trabzon'un İyi Partili mevcut milletvekili Hüseyin Örs'ün listede yer almaması şoke etkisi yarattı. Örs görev süresi boyunca meclis performansı ile dikkat çekmişti.

İYİ Parti kaynaklarından edindiğimiz bilgiye göre, Trabzon Milletvekili sıralamasında ikinci sıraya konulmak istenen Örs'ün, " beni ya birinci sıraya yazarsınız, ya da hiç yazmayın. Yazarsanız da istifa ederim" dediği öğrenildi.  Örs'ün bu resti karşında İYİ Parti kurmayları reste rest karşılık vererek Hüseyin Örs'ü aday olarak göstermediler.

Trabzon ve Trabzonspor camiasının gönlünde ayrı bir yeri bulunan Ünal Karaman geçtiğimiz günlerde İYİ Parti'ye katılarak milletvekili adaylığı başvurusunda bulunmuştu. Karaman'ın adaylığı kesinleşti. İyi Parti, Ünal Karaman'ı Konya'dan 1. sıra Milletvekili Adayı gösterdi. Ünal Karaman, 28. dönemde Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde yer alabilmek adına seçim çalışması yürütecek. Karaman’ın seçim sürecinde Trabzon’da saha çalışması yapıp İyi Parti’nin oyunu artırmak için futbolseverler ve vatandaşlar ile buluşması planlanıyor.

İYİ Parti'nin Trabzonlu Genel İstişare Kurulu Üyesi (GİK) Mevlana lakaplı Yazar ve sevilen siyasetçi Şükrü Kuleyin, İstanbul 3. bölge 4. sıra Milletvekili Adayı gösterildi.

Şükrü Kuleyin, 28. dönemde Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde yer almak adına mücadele verecek.

Şükrü Kuleyin kimdir?

Şükrü Kuleyin 1961 yılında Trabzon'da dünya gelmiştir. Aslen Trabzon'un Vakfıkebir ilçesindendir. Ülkücü hareketin içinde yer almıştır.

İYİ Parti 9 ilde CHP ile ortaklığa gitti ve aday çıkarmadı. İYİ Parti'nın aday çıkarmadığı iller Adıyaman, Erzincan, Hakkari, Rize, Batman, Bartın, Düzce, Çorum ve Van oldu.

Erzincan’dan Mustafa Sarıgül’ün aday gösterilmesi bölgede büyük mutluluk yarattı. Sarıgül Şişli Belediye Başkanlığı döneminde tüm Türkiye genelinde olduğu gibi Erzincan, Gümüşhane ve Bayburt bölgesinde de sosyal sorumluluk projesi kapsamında çok sayıda projeye maddi ve manevi destekte bulunarak her kesimden siyasi görüşe sahip insanın desteğini almıştı.

BBP'nin Trabzon Milletvekili Adayları şu şekilde;

1. Oktay AÇAR

2. Mehmet YAZICI – YZC Grup

3. Kağan MUMCU –Prof Et

4. Nurgül YILMAZ

5. Mehmet ÜÇÜNCÜ

6. Ali ÜZÜM

MEMLEKET PARTİSİ TRABZON MİLLETVEKİLİ ADAYLARI

1 - Erkan Armutlu

2 - Yasin Bahçekapılı

3 - Murat Yıldız

4 - Ahmet Üçüncü

5 - Doğan Emirzeoğlu

6 - Utku Arslan

MHP TRABZON MİLLETVEKİLİ ADAYLARI

1 - Bekir Sıtkı Tarım –Mhp Eski İl Başkanı

2- Yavuz Tellioğlu

3 - Şener Pul

4 - Edanur Altıntaş

5 - Yusuf Çakmak

6 - Murat Aksoy

Mhp Trabzon’da Eski İl Başkanı Bekir Sıtkı Tarım’ı 1. Sıra aday yaparak parti geleneğini sürdürdü. Önceki seçimlerde İl Başkanları Nihat Birinci ve Süleyman Latif Yunusoğlu’nu 1. sıra aday göstermiş. Yunusoğlu 23. Dönem Trabzon Milletvekili seçilmişti. Myk Üyesi Yavuz Tellioğlu Oflu 2. Sıra, Sera Yapı Üst Yöneticilerinden Akçaabatlı çok sayıda kişi tarafından sevilen sima Şener Pul 3. Sıradan aday gösterildi.

Yeniden Refah Partisi'nin milletvekili adayları kesinleşti. İşte liste şu şekilde;

1-Süleyman Pulat

2- Mustafa Durmuş

3- Yılmaz Karadeniz

4- Emin Menşur

5- Gökhan Şahin

6- Tuba Bilgin   

YRP 1. Sıraya İl Başkanı Süleyman Pulatı koydu. Kebir Süt’ün sahiplerinden Yılmaz Karadeniz 3. Sıra, Ortahisar Kadın Kolları’nın çalışkan Başkanı Tuba Bilgin 6. sırada seçim yarışında yer alacak.

Trabzon Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Atilla Ataman'ın eşi Suna Kepolu Ataman’ın AK Parti’den milletvekilliği sırası belli oldu.

Suna Kepolu Ataman, AK Parti Diyarbakır’dan 3.sıra milletvekili adayı olarak gösterildi.

Diyarbakır’ın tanınan ve kalabalık aşiretlerinin lideri olan ve ‘Hanımağa’ olarak bilinen Suna Kepolu Ataman’ı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Diyarbakır ziyaretinde evlerinde, Trabzon ziyaretinde Ataman ailesinin işlettiği Otel’de ziyaret etmişti.

Bölgesinde siyasi çalışmalar içerisinde de yer alan Suna Kepolu Ataman, 2007 yılında Diyarbakır milletvekili adayı olmuştu. 2009 yılında ise eski Başbakan Yardımcılarından Doç. Dr. Abdüllatif Şener öncülüğünde kurulan Türkiye Partisi’nin kurucuları arasında yer aldı.