Trabzon Sürmene'de bulunan Çamburnu tersanesi alanında gemi imalat ve ihracatı yapan Mimarine Firması ile bu tersane alanını devletten kiralayan Çebi Tersanesi arasında anlaşmazlık çıktı. Tersane alanını devletten kiralayan firma olan Çebi Tersanesi kendisine verilen alanda devlete verdiği taahhütleri yerine getirmediği ve ayrıca gemi imalatı için anlaştığı Mimarine Firmasına çeşitli zorluklar çıkardığı öne sürüldü. Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmet Hamdi Gürdoğan, Sürmene Kaymakamlığı’nı ve Mal Müdürlüğü’nün, sözleşme şartlarını yerine getirmeyen Çebi firması hakkında gereğini yapmaları çağrısında bulundu.

Trabzon Çamburnu tersanesinde gemi imalat ve ihracatı yapan Mimarine firması ile alanı devletten kiralayan firma olan Çebi Tersanesi arasında anlaşmazlık çıktı. Konuyla alakalı olarak Mimarine Firması kurucu ortaklarından Filiz Sezer Dinç Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmet Hamdi Gürdoğan ve Mimarine Firması Avukatı Doğukan Bora Savaş Trabzon Gazeteciler Cemiyetinde dün basın toplantısı düzenledi. Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmet Hamdi Gürdoğan, devletin yerinde ikinci bir şahsa devri yasak olan bir firma tarafından gemilerinin alıkonulduğunu dile getirerek, "Bizim amacımız ihracatçımızı korumaktır" ifadelerini kullandı.

"KENDİ TAŞERON İŞÇİLERİYLE YAPILAN GEMİLERİ KENDİ İŞÇİLİĞİ GİBİ GÖSTERİLDİ"

DKİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmet Hamdi Gürdoğan anlaşmazlıkla ilgili olarak şunları söyledi:

"Bugün burada bir kadın ihracatçımızın mağduriyetini söylemek için buradayız. Bilindiği üzere ihracatçımız bugün gemi imalatıyla ilgili ayrıca önündeki projelerle yat imalatıyla beraber Bakanımız Mehmet Muş’un söylemleriyle Trabzon’da bir yat organize sanayi sitesi kurulması için çalışmalar başlatılması gerektiğini söylemiştiler. Bu arkadaşlar da bu bağlamda projeler geliştirdiler, yat projesi geliştirdiler ama ne yazık ki devletin yerinde kendi taahhütlerini yerine getirmeyen bir firma tarafından gemileri alıkoyuldu. Kendi taşeron işçileriyle yapılan gemileri kendi işçiliği gibi gösterildi. Bu aynı zamanda mahkemeye de intikal etti ve dolayısıyla atıl durumda duran Çamburnu tersane alanındaki bu kanunsuz yapılan işlemlerden dolayı şu anda yapmış olduğu bir gemiyi alamamakta ve o gemiden dolayı da işini teslim edememe ve aynı zamanda da iflas etme durumuyla baş başa kalmış. Bizim amacımız ihracatçımızı korumak, onun için bugün buradayız kendileriyle beraber. Her şeyden önce ihracat odaklı büyümede neler yapabiliriz değil ne eksiklerimiz olduğunu ve bu gibi devletin imkanlarını kullanarak, devletin yerini kullanarak aynı zamanda bu şekilde taciz edilenleri her şeyden önce kamuoyunun önüne sermek istiyoruz. Buradan da Sürmene Kaymakamlığı’nı ve Mal Müdürlüğü’nü bu sözleşme şartlarını yerine getirmedikleri için de gereğini yapmaları için onlara çağrı yapmak için buradayız."

"TERSANEYE ALINMADIK İŞ DURDURULDU"

Mimarine Firması kurucu ortağı Filiz Sezer Dinç süreç hakkında açıklama yaparken, bir dönem tersaneye alınmadıklarını ve işin durdurulduğunu belirtti. Dinç şöyle devam etti:

"Yine Gürcistan’a bir tane gemi yapıyoruz, ancak birkaç aydır tersaneye girişlerimiz engellendiği ve yasaklandığı için gemi üretimimiz durdu. Hatta Gürcü müşterilerimiz bizden cevap bekliyorlar ne olacak bu gemi diye bununla ilgili mücadele ediyoruz. Bir tane yerli gemi tamamladık, suya atılmaya hazır şu anda ama atamıyoruz. Yine o tersane sahipleri tarafından bizden para isteniliyor. Bizden ziyade artık müşterilerimizle de diyaloğa geçtiler bununla ilgili sıkıntılar yaşıyoruz. Yer bulamadığımız için açıkçası tersanede yerimiz yok. Yer bulamadığımız için de 3 tane ihraç gemisi anlaşması yaptık ve bunu yapacak bir yerimiz yoktu. Bizimle anlaşmak istedi ve biz de anlaşma imzaladık. İşçilik karşılığı yapılan bir anlaşmaydı ama asıl şeyi tabii ki farklıydı. Daha sonra biz gemileri 12 bin yevmiye işçilikle anlaştık yalnız yapılmadı, bu yevmiye karşılanmadı böylelikle gemi yapım işi uzadı. Gemiyi 10 ayda teslim edecekken işçi olmadığı için çok daha uzun süre sürdü. Biz ekstra 135 kişi sanırım çalışan aldık bunun için ekstra maliyet yükünü de çektik bununla birlikte 3 tane gemiyi ekim sonu ve kasım başında tamamladık, bitirdik bütün zorluklara, engellemelere, içeriye alınmamıza rağmen 3 tane ihracat gemisini Gürcistan’a bitirdik. Biz yöneticiler tersane içerisine alınmadı, hatta bir dönem işçiler de alınmadı iş durduruldu. Bizim Gürcü müşterilerimizle iletişime geçilerek o şekilde belirli yine protokoller düzenlenerek ondan sonra devam etti."

"GEMİLERİN DEĞERİ MİLYON DOLARIN ÜSTÜNDE"

Mimarine Firması avukatı Doğukan Bora Savaş ise alan kiralayan firmanın sözleşmelerin haricinde kendilerinden 100 bin dolar para istediklerini belirterek hukuki sürecin devam ettiğini söyledi. Savaş şöyle konuştu:

"Çalışmalarımız devam ederken hem ödemelerimizi yapıyoruz işte yaptığımız ödemeler kapsamında da gemilerimizi teslim alıyoruz. Bizim orada bulunan hali hazırdaki 2 gemimiz için 'biz sizden ekstra olarak işte şu kadar daha para istiyoruz' dedi. Bunun üzerine kendilerine sözleşme şartlarında böyle bir para ödenmemesi gerektiğini ve aynı zamanda da gemilerin alıkonulamayacağını, kendi tarafımıza teslim edilmesi gerektiğini söyledik. Bizden talep edilen para 100 bin dolar ayrıca da önemli olarak da şunu söylememiz lazım buradaki gemilerin değeri milyon doların üstünde."