Toplumsal Etki Araştırmaları Merkezi (TEAM), Dindar seçmenlere yönelik yapmış olduğu araştırma sonuçlarını yayınladı. Raporda ortaya çıkan sonuçlar dikkat çekti.

Toplumsal Etki Araştırmaları Merkezi'nce yapılan çalışmada dindar seçmenlerin siyasi eğilim tercihleri, eğilim ve tercih sebepleri ve yakın zaman içerisindeki seyrinin amaçlandığı çalışmada ortaya ilginç sonuçlar çıktı.

Araştırma, Konya, Kayseri, Yozgat, Sivas, Malatya, Elâzığ, Bingöl, Erzurum, Gaziantep ve Kocaeli illerinde ve İstanbul’un dindar seçmen yoğunluklu ilçelerinin belli semtlerinde ikamet eden toplam 2 bin 424 kişi üzerinden yüz yüze görüşmeler ile gerçekleştirildi.

FG3sf5-WUAIaM6I

TEAM- Sünni Türk dindarlara. Dindarlık düzeyini, seçmenlerin kendilerini ne kadar dindar olarak gördükleri, gündelik hayatlarını ne kadar dini vecibelere göre düzenledikleri ve ne sıklıkta namaz kıldıklarına göre kategorileştirdik. Dindarlık oldukça yüksek.

Dindar seçmenler, genellikle sadece dindar değiller; aynı zamanda milliyetçiler, ataerkiller, kendine özgürlükçüler, pragmatistler, bir lokma bir hırkacı değiller, ensar olmak istemiyorlar, kayırmacılıktan ve israftan şikayetçiler, CHP başta olmak üzere muhalefete uzaklar.

FG3tCp0XwAYErBC

Araştırma sonuçları dindar bölgelerde Cumhur İttifakı’nın kayıplar yaşasa da önemli oranlarda desteğini koruduğunu gösteriyor: Cumhur İttifakı bu bölgelerde %68.1’den %58.5’a gerilemiş (9.6 puan düşüş, %14 kayıp).

FG4HdKmXwAQoHqP

Kürtleri, Alevileri ve dini inancı olmayanları analiz dışında bırakıp sadece Sünni Türk dindarlara odaklanıldığında, Cumhur İttifakı’na destek %64.9’u buluyor (2018: %74.1).

FG3tUCEXsAM7P9R

Dindarlık yükseldikçe Cumhur İttifakı’na destek belirgin bir şekilde yükseliyor; yüksek düzey dindarlar arasında %78’i buluyor. Cumhur İttifakı, dindar bölgelerde yaşayan dindar olmayan seçmenlerde ise %37.4 seviyesinde.

FG3thHUX0AIJM3O

Dindar seçmenlerin yarısından daha azı (%46) Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı görevini iyi yaptığını düşünürken, neredeyse üçte ikisi (%64) Erdoğan giderse kötü olur diyor. Erdoğan’a karşı eleştirel olanların da bir kısmı Erdoğan’ın gitmesini istemiyor.

FG3tmVcXEAMm2Xe

Dindarlar Erdoğan’a kategorik olmasa da yüksek destek veriyorlar, yüksek destek vermekle birlikte yavaş da olsa Erdoğan’dan uzaklaşıyorlar. 2018: %74.4, Bu Pazar:%62.2.

FG3trJqWQAMnHFz

Erdoğan’a destek dindar Türkler arasında %62.2’yi bulurken, dindar Kürtlerin Erdoğan’a desteği %46’da kalıyor. Erdoğan’dan kopuş da dindarlık düzeyi düştükçe artıyor.

FG3txgOWUAIeN2A

Dindar seçmenlerde iktidara desteğin yüksek olmasına ve kopuşun Türkiye genelinden düşük olmasına karşın, iktidara yönelik eleştirel tutum da yaygınlaşmış durumda. Ekonomik sorunlar ve adaletsizlik en belirgin şikâyet konuları.

FG3uGgrXsAI_brC (1)

Yolsuzluk, israf, kayırmacılık gibi başlıklarda eleştirilerin tonu neredeyse muhalefet seçmenine yakın.

FG3uNbjWQAIDtfB (1)

AK Parti’nin “ülkeyi geliştirdiği”, “özgürleştirdiği”, “terörle mücadele, savunma sanayi ve dış politikada güçlendirdiği” düşünülüyor. Ancak son dönemde “AK Partinin yozlaştığı”, “kadroların gönülden değil çıkar uğruna partide yer aldığı” şikayetleri çok yaygın.

FG3uTNoX0AQQE7e

Dindar seçmenlerin önemlice bir kısmında AK Parti ile kurulan gönül bağı yerini, seçeneksizlik ve kerhen oy tercihine bırakmış. AK Parti seçmenleri arasında rahatsız ve tereddütlü seçmen gruplarının ağırlığı artmış.

FG3uY1nXsAAgEHm

Dindar seçmenler muhalefetten ziyade yakınlarındakilerle etkileşime açıklar. Akrabalarıyla, çocuklarıyla, arkadaş çevreleriyle ters düştüklerinde AK Parti’yi savunamıyor olmaktan şikayetçiler. En önemli haber kaynakları arasında ise yine sosyal ağlar önde.

FG3u1XfXoAAmr8X

Dindarlar en çok TRT ve A Haber izliyorlar, Fox TV de radarlarında.

FG3u6nAWQAMuHKX