İstanbul’da Pendik, Beykoz ve Beyoğlu başta olmak üzere AKP’li ilçe belediyelerinin, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’yla birlikte yürüttüğü, rant iddialarıyla gündeme gelen kentsel dönüşüm projeleri, TBMM’de tartışma konusu oldu. İYİ Parti’nin araştırma önergesi vererek, Pendik’te kentsel dönüşüm kapsamında “Rezerv Yapı Alanı” ilan edilen Ertuğrulgazi, Sülüntepe ve Yayalar Mahallelerinde yaşanan sorunların yerinde araştırılarak, çözüm yollarının belirlenmesini talep etti. Önerge AKP ve MHP oylarıyla reddedilirken, CHP İstanbul Milletvekili Av. Mahmut Tanal, söz alarak "ranta dayalı projelere itiraz ettiklerini" söyledi.

NEDEN ‘REZERV YAPI ALANI’ UYGULAMASI TERCİH EDİLİYOR?

İstanbul’da AKP’li ilçe belediyeleri ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın işbirliğinde yürütülen kentsel dönüşüm projelerinde bilinçli olarak “Riskli Alan” uygulaması yerine “Rezerv Yapı Alanı” uygulamasının tercih edildiğine işaret eden Tanal, “Niçin rezerv alanı ilan ediliyor, niçin riskli alan ilan ediliyor? İkisinin arasındaki fark ne? Rezerv yapı alanı, kamu kurumlarının Cumhurbaşkanlığı’na teklifiyle Cumhurbaşkanı tarafından resen yapılıyor; elektriği, suyu, doğal gazı, her şeyi kesiliyor. Yani vatandaşın orada alıkonulması, rezerv alanı ilan edilmesiyle çok daha rahat, riskli alan yapılırsa o biraz daha zor. Riskli alanla ilgili bir iptal kararı alındığı zaman hepsini kapsıyor, rezerv alanıyla ilgili bir iptal kararı alınırsa o kişiyi bağlıyor. Bununla ilgili örnek var mı? Var. Beykoz’da 14 tane yürütmeyi durdurma kararı alındı, ancak onları boşaltmadılar, onların elektriğini, suyunu kesmediler, diğer her tarafı kestiler” dedi. Tanal, kentsel dönüşümdeki rezerv yapı alanı uygulamasıyla sanki boş bir alanmış gibi, projeyi yürüten Bakanlığa daire çıkarıldığını anlattı.

“BU VİCDANSIZLIKTIR, GASPTIR!”

AKP Grup Başkanvekili Mahir Ünal ile geçmişte Pendik Belediye Başkanlığı görevini yürüten AKP İstanbul Milletvekili Erol Kaya’ya seslenen Tanal, AKP’li Beykoz Belediye Başkanı Murat Aydın’ın Tokatköy Mahallesi’nde yürütülen kentsel dönüşüm projesi kapsamında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na 180 daire kalacağı yönündeki açıklamasını hatırlatarak, “Sayın Mahir Ünal, planlamanın bir adaleti olur, planlamanın bir vicdanı olur! Sayın Erol Kaya, belediye başkanlığı yaptı. 1/1.000'likleri ilgili ilçe belediyesi yapar, 1/5.000'likleri büyükşehir yapar. Beykoz ilçesindeki 600 daireden -belediye başkanının kendi açıklaması- ‘180 daire bakanlığa kalıyor.’ deniliyor. Yahu arkadaş, 180 daire neden Bakanlığa kalsın? Arazi vatandaşın. Vatandaş, zamanında eşinin saatini satmış, bileziğini satmış, tokasını satmış, borçlanmış, kredi almış, orada daire almış; sen bunu rezerv alanı ilan edeceksin. 600 dairenin vatandaşa, 180 tane dairenin de Bakanlığa kaldığını bizzat belediye başkanı söylüyor. Bu, vicdansızlıktır; bu, adaletsizliktir; bu, gasptır, gasp!” diye konuştu.

“180 DAİRE BAKANLIK KOMİSYONU!”

CHP ve İYİ Parti sıralarından “Bravo” sesleri, alkışlar yükselirken Tanal devamında, “Bu, Ak Parti belediyeciliğinin ‘dolandırıcılık’ anlayışıdır resmen. 600 daireye 180 daire Bakanlığa kalamaz. Bakanlığın burada ne masrafı var Başkanım, ne masrafı var?” diye sordu. CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun’un “Komisyon alıyor” şeklindeki sözleri, tutanağa yansıdı. Mahmut Tanal, kürsüden “Arsa vatandaşın, para vatandaşın. 600 daireye 180 daire... Ya, Allah rızası için birisi gelip bunu izah etsin. Burada bu 180 dairenin vatandaşa verilmesi lazım, vatandaşın parasının üzerinden, malının üzerinden kâr etmemek lazım. Bunlar yanlıştır, bu yoldan vazgeçin. Vatandaşın barınma hakkını yok ediyorsunuz. Rant peşinde koşmayın, vatandaşı mağdur etmeyin. Kentsel dönüşüme zorbalıkla el koymayın değerli arkadaşlar. Bunun adı bir zorbalıktır” diyerek tepkisini sürdürdü.

SIKINTI SADECE AKP’Lİ BELEDİYELERDE

Vatandaşların mağdur edildiği, rant iddialarının odağına yerleşen kentsel dönüşüm sıkıntısının AKP’li belediyelerin oldu yerde yaşandığına dikkat çeken Tanal, Pendik, Üsküdar, Beyoğlu, Beykoz’u örnek vererek, “Yazık günah değil mi? Her tarafı bu şekilde” ifadelerini kullandı. Tanal, AKP’li vekil Erol Kaya’nın eski Pendik Belediye Başkanı olduğunu tekrar hatırlatarak, şöyle devam etti: “Siz de ilçe belediye başkanlığı yaptınız, 1/1.000'likleri sizden aldılar, 1/5.000'likleri büyükşehirden aldılar, hepsini bakanlık kendi uhdesine yapıyor. Niçin bakanlık yapıyor? 180 tane daireyi almak için. Başka bir şey için değil Sayın Başkanım, olay bundan ibaret. Eğer, bu planlamalar 1/1.000'likler ilçe belediyesine, 1/5.000'likler de büyükşehire verilirse bu kargaşa olmaz. Neden CHP'li belediyelerde bu yok? Bunun tek sebebi Ak Parti’li belediyelerde bu mağduriyet yaşanıyor, biz bunu kabul edemiyoruz’ ‘CHP varsa herkes için var’ diyorum.”

AKP’Lİ VEKİL 180 DAİREYİ İNKAR ETTİ, TANAL DELİL GÖSTERDİ

CHP İstanbul Milletvekili Av. Mahmut Tanal’ın ardından kürsüye çıkan AKP İstanbul Milletvekili Erol Kaya, Tokatköy kentsel dönüşüm projesi hakkında basının karşısına geçen AKP’li Beykoz Belediye Başkanı Murat Aydın’ın “600 küsur kişi var. 600 küsur daire onlara vereceğiz. 180 civarında bakanlığa kalacak” şeklindeki açıklamasına rağmen, “Böyle bir şey yok” diyerek Tanal’ı Meclis’i yanlış bilgilendirmekle suçladı. Sataşma gerekçesiyle tekrar söz alan CHP’li Tanal, yeni bir imar planlaması yapılıyorsa bundan halkın kazanması gerektiği, belediye ya da bakanlığın kazanç sağlamaması gerektiğini kaydetti. AKP’li Erol Kaya’ya cevap veren Tanal, şöyle devam etti: “Sayın Erol Bey diyor ki: ‘Efendim, burada Bakanlığa veya belediyeye daire kalmıyor.’ Peki, Beykoz Belediyesi, ‘180 daire kalıyor.’ diyor. Bu benim görüşüm değil ki, bu sizin Belediye Başkanınız. Neden bu kentsel dönüşümle ilgili Ak Partili belediyeleri vatandaşı mağdur ediyor da CHP'de olmuyor bu? Yazık günah değil mi ya kardeşim? Ya, biraz kendinize çekidüzen verin. Hani, adaletle yola çıktınız, adaletsizlikle sonucunu getirdiniz kardeşim ya!”

“SAĞA SOLA DAĞITACAK”

Tartışmanın devamında oturumun yöneten TBMM Başkanvekili Celal Adan’ın tekrar söz hakkı tanıdığı Tanal, AKP’li Erol Kaya’nın "Muhalefet anlamakta zorluk çekiyor” dediğini anımsatarak, “Sayın Hatip, size Türk Şehir Planlama Hukuku kitabını okudum, Kentsel Dönüşüm El Kitabı'nı okudum. Burada diyor; bu yetkiler eğer İstanbul Büyükşehir Belediyes’inin yetkisi olsaydı ve 1/1000'likler de ilçe belediyelerinin olsaydı, bu mağduriyet yaşanmazdı. Burada Bakanlık kalkıyor şunu yapıyor: Bu yetkiyi kendine alıyor ki daireleri kendine sağlasın; bu dairelerle aldığı parayı da sağa sola dağıtacak herhâlde” şeklinde konuştu.