BİNGÖL (AA) - TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Cevdet Yılmaz, "AK Parti'nin son 20 yılında Türkiye, alt orta gelirli ülkeler grubundan üst orta gelirli ülkeler grubuna yükselmişti. Önümüzdeki dönemde hedefimiz Türkiye'yi üst orta gelir liginden, yüksek gelirli ülkeler ligine taşımaktır." dedi.

Yılmaz, Bingöl'de bir otelde düzenlenen basın toplantısında, her seçimin önemli ve kritik olduğunu belirterek, 14 Mayıs'taki seçimin ise Türkiye'nin tarihi gidişatını etkiyeceğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Türkiye'nin son 20 yılında çok önemli reformlara, değişimlere imza atmış bir lider olduğunu dile getiren Yılmaz, bölgenin ve dünyanın sıkıntılı olduğu dönemlerde güçlü liderlerin önemli olduğunu vurguladı.

Son 20 yılda demokraside ve kalkınmada büyük atılımlar gerçekleştirildiğine işaret eden Yılmaz, şöyle devam etti:

"Bir taraftan vesayetçi zihniyet ortadan kaldırıldı, başörtüsü meselesinden ana dil meselesine çok köklü adımlar atıldı, tabular yıkıldı. Düşünce hürriyeti, hukuk devleti anlamında çok ciddi reformlar gerçekleştirildi. Diğer taraftan Türkiye'nin çehresini değiştirecek çok büyük yatırımlar, büyük hizmetler ülkemize kazandırıldı. Köprülerden savunma sanayine, sağlıktan eğitime birçok alanda gerçekten geçmişte hayal dahi edilemeyecek hizmetler halkımızın hizmetine sunuldu. Bu sürecin devam etmesi gerektiğine inanıyoruz. Cumhuriyetimizin 100 yılını tamamladığımız ikinci yüzyıla geçtiğimiz bu kavşakta yeni dönem 'Türkiye Yüzyılı' olacak diyoruz. Türkiye Yüzyılı ifadesi bir iddianın ifadesidir. Bölgesel bir güç, küresel bir aktör olarak Türkiye'nin çok daha etkili hale gelmesi hem bölgesinde hem dünyada çok daha farklı bir rol oynaması açısından çok çok kritiktir diye düşünüyoruz."

- 2028'de turizmde 90 milyon turist, 100 milyar dolar gelir hedefi

Yılmaz, gelecek dönemde çok kritik adımların Türkiye'yi beklediğini dile getirdi.

"2028 perspektifindeki ekonomik hedeflerimizi şöyle özetleyebilirim; 2002'de milli gelirimiz 230 milyar dolar civarındaydı geçen yıl itibarıyla bu büyüklük 900 milyar doları aştı. Önümüzdeki dönem 2028'deki hedefimiz 1,5 trilyon dolar. 2002'de Türkiye'nin kişi başına geliri 3 bin 600 dolardı, geçen yıl 10 bin 600 doları aştık. 2028 yılında ise bu rakamı 16 bin dolara çıkarmayı hedefliyoruz. Burada kritik bir eşik var, dünyada da kabul edilen, bir ülkede kişi başına gelir 13 bin doları aştığı zaman aşağı yukarı küsuratlarını söylemiyorum o ülke artık yüksek gelirli ülkeler sınıfından sayılıyor. AK Parti'nin son 20 yılında Türkiye, alt orta gelirli ülkeler grubundan üst orta gelirli ülkeler grubuna yükselmişti. Önümüzdeki dönemde hedefimiz Türkiye'yi üst orta gelir liginden, yüksek gelirli ülkeler ligine taşımaktır." ifadelerini kullanan Yılmaz, Türkiye'nin ekonomik hedeflerine ulaşacağını belirtti.

Yılmaz, ülkede ihracatın 2002'de 36 milyar dolar olduğunu, geçen yıl ise 255 milyar dolar civarına ulaştığını aktararak, 2028 yılı ihracat hedeflerinin 400 milyar dolar olduğunu, yine 2028'de turizm hedeflerinin 90 milyon turist, 100 milyar dolar gelir olduğunu kaydetti.