Habertürk'e konuk olan TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş'un açıklamalarından öne çıkan başlıklar şöyle:

"SÜREÇ TEAMÜLLERE TAMAMEN UYGUN YÜRÜTÜLDÜ"

Kurtulmuş, Anayasa'yı açıkça ihlal eden Yargıtay'ın Can Atalay kararının okutulmasını savundu. Kurtulmuş, şunları dile getirdi:

"Teamüllere tamamıyla uygun bir uygulama yapılmıştır. Can Atalay'ın bu kararıyla ilgili süreçte öncelikle, birinci aşamada biz Meclis Başkanlığı olarak beklettik. Hem sürecin tamamlanması hem de ola ki, yeni bir hak ihlali kararı verilirse yerel mahkemenin uyma ihtimali dolayısıyla bir süre beklettik. Sonunda Anayasa'nın amir hükmü gereğince kesinleşmiş yargı hükmünün Meclis'te okunmasının zarureti var. Milletvekilliği düşürülmesi başka bir süreç, milletvekilinin düşmesi başka süreç. Bir fezlekenin gelmesiyle milletvekilliğinin düşürülmesi. Burada kesinleşmiş mahkeme kararının sadece Meclis'te okutulması, daha doğrusu Meclis'in bilgilendirilmesi zaruri bir adımdır. Burada görüş farklılıkları var. Meclis Başkanı olarak şuna dikkat ettim, iki yargı kurumunda ihtilafta TBMM'nin taraf olmaması için böyle bir yol izlendi. Geçmiş dönemlerde de bu şekilde doğrudan mahkemenin, Yargıtay'ın kararıyla düşürüldüğü vakalar var. Burada Meclis'in teamüllerine uygun şekilde süreç işletilmiştir"

"KARARIN MECLİS'TE OKUTULMASIYLA TBMM'NİN SEYAHATİ ARASINDA BAĞLANTI YOKTUR"

Atalay kararının okutulduğunda Birleşik Arap Emirlikleri'nda olması hakkında Kurtulmuş şunları ifade etti:

"TBMM Başkanlığı olarak yaptığımız bir sürü yurt dışı seyahat var. 'Yarın seyahate çıkıyorum' diyerek kendiliğinden oluşturulan süreç var. Aylar öncesinde hazırlanarak, tarih aralıkları belirlenerek titiz çalışma sonrası bu seyahatler belirleniyor. Gerçekten son derece haksız, mesnetsiz bir suçlamadır. Ne zaman TBMM'nin Bahreyn ziyareti aylar öncesi bellidir. Zaten nöbetçi Meclis Başkanvekili arkadaşımız kimse onu okutacaktır. Kararın Meclis'te okutulmasıyla TBMM'nin seyahati arasında bağlantı yoktur. Teamül, yazılı olmayan kurallardır. Yıllar içinde oluşmuş. Bunlardan birisi de Meclis Başkanı'nın hangi oturumlara başkanlık edeceğiz. TBMM'nin açılışında, bütçe görüşmelerinde ilk ve son gün başkanlık eder. 23 Nisan oturumlarına başkanlık eder, özel oturumlar olursa başkanlık eder. Zaten teamülde Meclis'in normal işleyişinde başkanlık etmesi sözkonusu değildir. Ama isterse her oturuma başkanlık edebilir. Her açıdan normal, teamüllere, usule uygun bir çalışma yürütülmüştür"

TBMM LOKANTASI SAVUNMASI: BİR TEK MAAŞLARI VAR

Kurtulmuş, Meclis Lokantası fiyatlarının ucuzluğu hakkında şunları sarf etti:

"Bir yerde milletvekili arkadaşlar, her dönemde, sadece bu dönem için söylemiyorum, kolay bir şekilde gözden çıkarılır, saldırılabilir, etiketlenebilir grup olarak görülür. Bu fevkalade yanlıştır. Milletvekili öyle arkadaşlarımız var ki sadece bir tek maaşları var. Milletvekillerini ucuz polemikler üzerinden yıpratmak doğru değil. Milli iradenin tecelligahı TBMM'dir. Her birisi seçim çevrelerinde, bazıların 100 bini aşkın oyu alarak gelmişler. Büyük kitleyi temsil ediyorlar. Milletvekili arkadaşlarımız lüzumsuz eleştirilmesini, yıpratmaka dönük eleştirileri doğru bulmuyorum. Öncelikle milletvekillerimiz kendi işini yapıyor, sabahlara kadar çalışıyor. Kanun tekliflerinin yasalaşma sürecinde mesailerini görüyorsunuz. Seçim çevresine gidiyor tekrar koşa koşa buraya geliyor. Ellerinden gelen herşeyi yapmaya gayret ediyorlar. Dolayısıyla milletvekillerini yıpratmanın doğru olmadığı kanaatindeyim. Milletvekili arkadaşlarımızın dikkat edeceği şey; insanların kanaatleri farklı olabilir ama sözü kıymetli kılmak da milletvekillerimizin vazifesidir. İtibar edilen bir sözler haline dönüştürmemiz lazım. Fikirlerimizin farklılıkları bir arada olacak. Yumruklarını sıkanlar el sıkışamazlar. A ve Z kadar birbirlerinden farklı fikirlerde olabilir. Hem Meclis içi hem Meclis dışı çalışmalarda milletvekili arkadaşlarımıza da sorumluluk düşer"