Orta Vadeli Program (OVP), ülkenin ekonomik, sosyal ve çevresel hedeflerini belirleyen ve bu hedeflere ulaşmak için izlenecek politikaları ortaya koyan üç yıllık bir program.

Programın temel amacı, Türkiye ekonomisinin "sürdürülebilir" ve "kapsayıcı" bir şekilde büyümesini sağlamak olarak anılsa da daha önce yüzde 5 olarak açıklanan 2023 yılı büyüme tahmini yüzde 4,4'e çekilmiş durumda.

Önceki dönemde yüzde 24,9 oranında gerçekleşmesi beklenen 2023 sonu enflasyonu tahmini ise "yüzde 65" olarak güncellenmiş durumda ve OVP'ye göre enflasyon, 2023 için 65, 2024 için 33, 2025 için yüzde 15,2, 2026 için yüzde 8,5 olarak tahmin edildi. Ek olarak yine OVP'ye göre, büyüme tahmini 2023 için ise yüzde 4,4, 2024 için yüzde 4, 2025 için yüzde 4,5 ve 2026 için yüzde 5 oldu.

OVP'nin hükümet açısından da bazı hedefleri bulunuyor:

Bunlar, afet yaralarının sarılması, enflasyonun tek haneye düşürülmesi; yatırım, istihdam, üretim ve ihracat perspektifinde büyüme ve istihdamın devam ettirilmesi ve sosyal adalet ve refahının güçlendirilmesi...

Öte yandan gündemki konuya ilişkin görüşlerini Cumhuriyet TV'yle paylaşan İktisatçı Hayri Kozanoğlu ise tartışılan programın ‘bir tarz kemer sıkma politikası’ olduğunu ifade etti. Kozanoğlu,  ortalama enflasyona göre dar gelirli yurttaşın enflasyonunun "15 puan yukarıda" olduğunu açıkladı.  Kozanoğlu, ortalama enflasyona göre dar gelirli yurttaşın enflasyonunun "15 puan yukarıda" olduğunu açıkladı.

"Kart kullanımı masaya yatırılanlar arasında..."

Öte yandan Orta Vadeli Program'da (OVP) kredi kartına ilişkin yeni düzenleme de kapıda...  Resmi Gazete'de yayımlanan OVP'de öne çıkan önlemler arasında kredi kartı kullanımı ile ilgili bir madde de yer alırken kart kullanımının tüketim talebini dengeleyecek şekilde yeniden düzenleneceği bildirildi.

"Sınırlama geliyor, faizlere yansıyacak"

Merkez Bankası'nın önümüzdeki toplantılarda faiz artışlarına devam etmesi bekleniyor. Bu da kredi kartı ve mevduat faizlerine yansıyacak.

İktidar ne düşünüyor?

Tüm bu tartışmalarla birlikte konu hakkında açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz "Büyüme ve enflasyon hedefimiz tutarlı. Cari fazla hedefinden vazgeçmedik" ifadelerini kullanırken Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise görüşlerini "Programın dış kaynak ayağı çok güçlü olacak. Yeni bir bireysel emeklilik modeli öngörülüyor" sözleriyle dile getirdi.