Tarihte bilinen ilk meteor kaynaklı ölümün Osmanlı zamanlarına dayandığı ortaya çıktı. Tarih araştırmacıların arşivden çıkardığı bilgiler oldukça ilginç.

Yeni yapılan bir araştırma, Türkiye'nin de içinde bulunduğu coğrafyayla ilgili ilginç bulgular ortaya çıkardı. TÜBİTAK'ın desteğiyle , 2. Abdülhamit döneminde bugün Irak sınırları içinde yer alan Süleymaniye kentinde bir köye meteorit düşüyor.

"YAĞMUR GİBİ YAĞDI"

Arşivlere meteoritlerin "yağmur gibi yağdığı" şeklinde geçen meteor yağmurunda bir köylü ölüyor, bir köylü ise kalıcı felç oluyor. Meteor yağmurunun Irak'ta aynı gün başka yerlerde de olayın gözlendiğine dair dönemin padişahı 2. Abdülhamit'e raporların gittiği de araştırmacıların bulguları arasında yer almış. 22 Ağustos 1988'de gerçekleşen olay, bu sebeple "yakın" tarihte ölümle sonuçlanan ilk meteor vakası olarak kayıtlara geçti. Yakın diyoruz, zira daha uzak tarihli bu tip vakalar gerçekleşmiş olsa da, kesinliğine ve tarihine dair net bir araştırma yok. Öte yandan dinozor neslini dev bir meteorun yok ettiği de geniş kesimlerce varsayılan bir olgu. Bir insanın meteor düşmesi sonucunda ölmesine 250.000'de 1 ihtimal veriliyor.

ASTEROIİT, METEOR VE METEORİT ARASINDAKİ FARKLAR NELERDİR?

TÜBİTAK'ın açıklaması göre, Uzayda, 4,6 milyar yıl önce Güneş Sistemi’nin içinde oluştuğu toz ve gaz bulutundan kalma kayaç ve metal parçaları bulunur. Güneş’in çevresinde, Mars ve Jüpiter arasında, belirli bir yörüngede dolanan, çeşitli büyüklük ve şekildeki kaya ve metal parçalarına asteroit denir. Asteroit Kuşağı olarak adlandırılan bu bölgede milyonlarca asteroit vardır. Asteroitler gezegenlerden küçük olmalarına karşın yüzlerce km genişlikte olabilirler. Örneğin Asteroit Kuşağı’ndaki en büyük cisim olan cüce gezegen Ceres’in genişliği 940 km’dir. Asteroit ya da kuyrukluyıldız gibi çeşitli gökcisimlerinden kopmuş küçük kaya parçaları ise göktaşı olarak adlandırılır. Göktaşları bazen Dünya’nın atmosferine girer. Atmosfere giren göktaşlarına meteor denir. Genellikle kum tanesiyle çakıl taşı arasındaki büyüklüklerde olan meteorlar atmosferde yanar. Yanma sırasında arkalarında parlak bir iz oluştuğu için yıldızlarla bir ilgisi olmadığı halde bu olaya yıldız kayması da denir. Kimi göktaşları ise Dünya’nın atmosferine girdikten sonra tamamen yanarak yok olmaz. Yeryüzüne ulaşıp yere düşen bu göktaşlarına meteorit adı verilir.