“Bursaspor-Amedspor müsabakasında yaşanan olayların araştırılması ve sporda şiddetin önlenmesi"ne ilişkin araştırma önergesinin TBMM Genel Kurulu’nda bugün görüşülmesine yönelik grup önerisi, AKP ve MHP’li milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. HDP grup önerisi üzerine söz alan CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ise şunları kaydetti:

"O AFİŞLERİ GÖRÜNCE İRKİLDİM”

"Öncelikle Amedspor'a geçmiş olsun diyorum, taraftarlarına geçmiş olsun diyorum. Bu bir futbol maçıydı ama yıllardır maalesef bir gerilimin de nedeni aynı zamanda. Yani ben bir Diyarbakırlı olarak tribünlerdeki o afişleri görünce gerçekten irkildim. Yani Yeşil'in suikastından tesadüfen kurtulmuş insanlardan birisiyim. Yeşil'in faaliyetleri nedeniyle birçok dostumu, yakınımı kaybettim. Beyaz Torosların ne anlama geldiğini bilirim.

Sahada sertlik olur futbolda, futbolcular kavga edebilirler, sertlik olur ama otuz-otuz beş yıl sonra faili meçhul cinayetlerin, ağır insan hakları ihlallerinin sembolü olmuş 2 metaforun fotoğraflarının organize bir biçimde tribünlere asılmasını bu Parlamentonun bir üyesi olarak kabul edemem, edemem. Dolayısıyla buna en az bizim kadar Adalet ve Kalkınma Partili Milletvekillerinin de kurumsal olarak karşı çıkmasını da beklerdim, o gün beklerdim ve Futbol Federasyonunun da taraflı olmamasını, o maçı yönetenlerin taraflı olmamasını da beklerdim.

"DOKUZ YILDIR AMEDSPOR'UN TARAFTARLARI DEPLASMAN MAÇLARINA GİDEMİYOR"

Amedspor bir kentin takımı, bir kimliğin takımı aynı zamanda ve dokuz yıldır taraftar yasağı var, dokuz yıldır, hiçbir deplasmanına bir taraftarı alınmıyor; böyle bir futbol takımı yok Türkiye'de. Bakın, Fenerbahçe'nin bir maçı yasaklandı Kayseri'de, bütün Türkiye ayağa kalktı haklı olarak ama dokuz yıldır Amedspor'un taraftarları deplasman maçlarına gidemiyor, aynı zamanda böyle bir ırkçı ve nefret söyleminin muhatabı haline geliyor.

"ATADIĞINIZ KAYYUM AMEDSPOR'UN KÜME DÜŞMESİ İÇİN ELİNDEN GELEN HER ŞEYİ YAPIYOR"

Bakın, sonuçta bütün yerel yönetimler yerel takımları desteklerler. Atadığınız kayyum Amedspor'un küme düşmesi için, Amedspor'un faaliyette bulunmaması için elinden gelen her şeyi yapıyor. Bir kez bile, bakın bir kez bile Amedspor'un taraftarlarını veya takım yöneticilerini kabul etmemiş ve görüşmemiş atadığınız kayyum. Amedspor'un kadın futbol takımı var, engelli takımı var. Engelli arabası olmasına rağmen, engelli otobüsü olmasına rağmen o engelli otobüsü Amedspor'a tahsis edilmiyor. Bakın, maçtan önce gece boyunca yeni bir Madımak'ı hatırlatacak olaylar gerçekleşti, Bursa Emniyet Müdürü tek bir adım atmadı, tek bir adım atmadı Emniyet Müdürü ve ulaştığımız yöneticiler de maalesef ama maalesef Amedspor'un, bir kimliğin, bir kentin takımının böyle bir ırkçı saldırıyla karşı karşıya kalmasına sessiz kaldılar.

"BU IRKÇILIĞA, BU NEFRET SÖYLEMİNE HEP BERABER KARŞI ÇIKALIM"

Değerli Arkadaşlar bakın, on beş dakikada sadece bir buçuk dakika futbol oynanmış. Bundan hepimiz rahatsız olmalıydık, hele hele depremden sonra, depremin mağduriyetini yaşamış Diyarbakırlılar olarak. Ben buradan tekrar, sevgili Bursalıları ve Bursaspor taraftarlarını, bir kez daha buradan gerçek anlamda futbol taraftarlarını saygıyla selamlıyorum. Bu ırkçılığa, bu nefret söylemine hep beraber karşı çıkalım, hep beraber ve futbolu yeniden kardeşliğin, dayanışmanın ve barışın müsabakası olması için hep beraber çalışalım diyorum. Amedspor'a, Amedspor taraftarlarına bir kez daha geçmiş olsun diyorum ve kendilerini buradan, bu Meclisin kürsüsünden bir kez daha saygıyla, sevgiyle selamlıyorum."