Afganistan'da geçen ay kontrolü ele geçiren Taliban, ülkenin güneyindeki berberlere 'İyiliği Emredip Kötülüklerden Sakındırma Bakanlığı' tarafından bir talimat göndererek bundan böyle erkeklerin sakal tıraşı olmasını yasakladı.

Euronews'in aktardığı habere göre; Berberlere gönderilen genelgede, sakal kesme ya da sakalı herhangi bir şekilde düzeltmenin 'İslam'a aykırı olduğu' iddia edildi. Berberlere verilen emirde, "Kuralı ihlal eden herkes cezalandırılacak ve kimsenin şikayet etme hakkı yok" denildi.

Talimat, ilk olarak Helmand kentinde uygulanmaya başladı.

Kimi vatandaşlar ise demokraside yaşamayı benimsediklerini ve sakallarını uzatmak istemediklerini açıkladı. Berberler de genelgenin işlerini olumsuz yönde etkilediğini ifade etti.

Celaleddin isimli bir berber, Taliban'ın bu emri yeniden gözden geçirmesini umduğunu söyledi;

"Taliban'dan, sakallarını veya saçlarını kısaltmak istiyorlarsa, insanlara istedikleri gibi yaşama özgürlüğü vermelerini istiyorum. Artık dükkana gelen çok az müşterimiz var. İnsanlar korkuyor. Sakal bırakmak da istemiyorlar. Saç ve sakallarını kesmek istiyorlar. Taliban'dan halkı serbest bırakmalarını rica ediyorum. Böylece bizim işimiz devam eder ve insanlar da özgürce buraya gelebilir."

Genelgenin kazançlarını hayli azalttığını dile getiren bir başka berber dükkanı sahibi Şir Afzal da "Biri saçını kestirmeye gelse bir daha 40-45 gün geri gelir. Bu da diğer işletmeler gibi bizim işimizi de etkiliyor" dedi.

Afganistan'ın üçüncü büyük kenti Herat'ta yaşayan 24 yaşındaki kuaför Nadir Şah, "Taliban'dan önce genç erkekler gelir mohawk, crew cut ve alınlarını kapatacak şekillerde stiller isterlerdi" ifadesini kullandı.

Nadir Şah, Taliban'ın iktidara gelmesinden bu yana Afganların harcayacak parasının kalmadığını ya da modaya uygun kesimler yaptırdıklarında cezalandırılmaktan korktuklarını söyledi.

Daha önceleri günde 15 dolar para kazandığını anlatan Nadir, şimdilerde günde 5 dolar bile kazanamamaktan dert yanıyor.

Taliban'ın daha önceki iktidarı döneminde sakal yasağını ihlal edenler 3 aydan 6 aya kadar hapis cezası ile cezalandırılıyordu.