CHP Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan TBMM’de, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ı "Her fırsatta yalana iftiraya sarılan bu zihniyeti kınıyorum, protesto ediyorum şimdi susma zamanı diyorum susuyorum ama sormaya devam ediyorum” dedi ve elinde soruların yer aldığı dövizleri kürsüde göstererek protesto etti. CHP Kayseri Milletvekili Çetin Arık da Bakan Varank’ın kuzeni olan Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Fatma Varank’ı kastederek, “Size bir önerim var, sabah şov yaparak geldiğiniz TOGG var ya kırmız kırmızı, onu satın alın kuzeninize verin, kuzeniniz de taksi şoförlüğü yapsın, onun da kursağından helal lokma geçsin” diye konuştu.

TBMM Genel Kurulu’nda bugün, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı ve bağlı kuruluşların 2023 Yılı Merkezi Bütçe Kanun Teklifi, 2021 Yılı Kesin Hesap Kanun Teklifi görüşülüyor.

ÇETİN ARIK: TÜRKİYE AR-GE’YE AYIRDIĞI PAY BAKIMINDAN 36 ÜLKE ARASINDAN 29’UNCU SIRADA

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bütçesi üzerine söz alan CHP Kayseri Milletvekili Çetin Arık şunları söyledi:

“Türkiye AR-GE’ye ayırdığı pay bakımından 36 ülke arasından 29’uncu sırada. Bilimsel yayın konusunda 36 ülke arasından 34’üncü sırada. Böyle bir tabloda bilimi, teknolojiyi nasıl konuşalım. Eğer ki dünyaya önderlik etmek istiyorsak, gelişmek, kalkınmak, büyük devlet olmak istiyorsanız, ‘Ey Biden, Ey Merkel, Ey İsrail’ ifadeleriyle başlayan sahte kabadayı cümleler kurarak yapamazsınız. Eğer büyük devlet olmak istiyorsanız ana gündemin yapay zekâ, teknoloji ve bilimin olması gerekir. Bilimden okuyandan korkmamanız gerekir. Ama bu iktidarın bilim, teknoloji gibi bir önceliği yok. Onların tek önceliği var ‘mal nasıl götürülür?’, ‘Kupon arazilere nasıl çökeriz.’

“ŞOV YAPARAK GELDİĞİNİZ TOGG VAR YA ONU SATIN ALIN KUZENİNİZE VERİN, TAKSİ ŞOFÖRLÜĞÜ YAPSIN, KURSAĞINDAN HELAL LOKMA GEÇSİN"

Fatma Varank Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı, kardeşi Sedat Varank da bir iş adamı. Bu cevval iş adamı ablasına bağlı olan Emlak Konut’un ihalelerine giriyor. Abla kardeş dayanışmasıyla milyarlarca ihaleleri çatır çatır alıyorlar. Örneğin, 280 milyon liralık Merkez Ankara Projesi, örneğin Bodrum’daki 10 milyar liralık kupon arazisi. Varank ailesi olarak dezenfektancı bakanla mı yarışıyorsunuz? Varank ailesi onu çoktan geçmiş. Sayın Varank kuzeni suçüstü yakalanınca: ‘Neymiş soyadımız Varankmış. Bize de yazık bırakalım da taksi şoförlüğü mü yapalım’ diyor. Bu kadar yüzsüzlüğe bu kadar ahlaksızlığa bu kadar çürümüşlüğe gerçekten yazık. Size bir önerim var, sabah şov yaparak geldiğiniz TOGG var ya onu satın alın kuzeninize verin, kuzeniniz de taksi şoförlüğü yapsın, onun da kursağından helal lokma geçsin."

TAHSİN TARHAN, DÖVİZLERLE BAKAN VARANK’I PROTESTO ETTİ

CHP Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan da Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bütçesi üzerine söz aldı. Tarhan, “2018 yılından bu yana görevde olan Varank, sorduğum sorulara cevap vermiyor. Söylediğimiz her şeyi de çarpıtıyor, mecrasından çıkartıyor. Prof. Dr. Ayşe Ayata’ya ‘okulda ilk derste bana ayrımcılık yaptı’ diye iftira atıyor. Siyaset sosyolojisi dersi ODTÜ’de üçüncü sınıfta okutuluyor. Ayşe hoca hayatında siyaset sosyolojisi dersi vermemiş. Sayın Bakan sen okulun ilk gününde sen nasıl aldın? Her fırsatta yalana iftiraya sarılan bu zihniyeti kınıyorum, protesto ediyorum şimdi susma zamanı diyorum susuyorum ama sormaya devam ediyorum” diyerek elinde ‘Sanayicinin kullandığı doğalgaza 18 ayda yüzde 997, elektriğe 1 yılda yüzde 399 zam yapıldı, sanayi bakanı olarak ne yaptınız.’, ‘AR-GE harcamalarında hedef GSYH’nin yüzde 3’ü idi gerçekleşen yüzde 1,13 AR-GE’de kimi desteklediniz.’, ‘OSB’lere zorla yaptırdığınız bağışlarla kime yardım kolisi dağıttınız.’ Sorularının yazdığı dövizlerle Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ı protesto etti.

KEMAL ZEYBEK: KOSGEB’İN İŞ-KUR ARACILIĞIYLA VERDİĞİ İSTİHDAM DESTEĞİ GEÇİCİDİR. GÜNÜ KURTARMADIR

CHP Samsun Milletvekili Kemal Zeybek ise şunları kaydetti:

“AKP’nin kendi bakan ve yöneticilerinin itiraf ettiği gibi Ortadoğu ve Orta Asya’dan vasıfsız iş gücüyle kalkınma stratejilerinin olumsuzluklarını yarattınız. KOSGEB’in İŞ-KUR aracılığıyla verdiği istihdam desteği geçicidir. Günü kurtarmadır. Yıllardır bunu yapıyorsunuz, hele hele seçim döneminde bunu daha çok yapmaya çalışıyorsunuz. Stratejik sektörlerimizde araştırmacı, mühendis, teknisyen, uzman iş gücü sizin yanlış politikalarınız yüzünden ulusal güvenlik sorunu haline gelmiştir. Kalkınma Ajansı yatırımları destek amacından çıkıp AKP’nin belediyelerinin yatırım desteklerinin olduğu yerler haline gelmiştir... Üretenleri batırdınız, KOBİ’lerin bankalara olan borçları 2 trilyona yaklaştı. Kim yarattı bunu? Ülkemizde KOBİ’lerin, sanayicilerin, üreticilerin yatırım yapması için, iş bulabilmesi için, ülke geleceğinin daha iyi olması için değildir bu bütçe. Bu bütçe oligarşik yapının, iş birlikçilerinin bütçesidir.”