Meclis Genel Kurulu’nda, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi’nin (HEDEP) 8 yıl önce bugün katledilen Tahir Elçi cinayetinin aydınlatılmasına ilişkin verdiği Araştırma Önergesi görüşüldü. Tahir Elçi cinayetinin aydınlatılmadığını belirten HEDEP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, AKP’ye seslenerek, “Tahir’in katilini bulmadığınız müddetçe fail sizsiniz. Katili koruyorsunuz katili” diyerek, tepki gösterdi.

HEDEP Mersin Milletvekili Ali Bozan şunları söyledi;

“AKP iktidarı tam sekiz yıl önce kameralar önünde işlenen bir katliamın faillerini hâlâ bulamadı, hâlâ açığa çıkaramadı. Gerçekten AKP iktidarı bu kadar beceriksiz mi? Hayır, bu kadar beceriksiz değil. O dönemin Başbakanı Sayın Ahmet Davutoğlu’nun 12 Eylül 2021 tarihli Amed ziyaretine söylediği bir söz var. ‘Tahir Elçi siyasi bir cinayete kurban gitti.’ dedi. Bu siyasi bir itiraf değil midir? Evet, tam da bu siyasi bir itiraftı” dedi.

Cinayetin gözler önünde işlendiğini belirten Bozan, “Lincin startı verilmişti, kameralar önünde gözaltına alındı. Son olarak tarihî Dört Ayaklı Minare’nin önünde yapılan basın açıklaması esnasında, kameralar önünde katledildi. Tam da korunması için mücadelesini verdiği tarihî dokunun önündeydi. Her şey kameralar önünde yaşandı ancak kamera kayıtlarının bir kısmının silindiği daha sonradan ortaya çıktı. Katliam anında polis kameraları kayıttaydı ama sonradan ortaya çıktı ki katliam anını gösteren on iki saniyelik kayıt kayıptı. Peki, bu kayıt nasıl kayboldu, nasıl kaybedildi? Bu kayıt nerede? Bir daha soralım: Tahir Elçi katliamını gören on iki saniyelik kamera kaydı nerede? Kamera kaydını ne yaptınız?” diye sordu.

AKP’li Mustafa Arslan'ın, soruşturma kapsamında tahkikatın ivedilikle yapıldığını söylemesi üzerine, HEDEP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, Arslan’ın olay yeri incelemesinin bir hafta kadar bir süre sürdüğüne dair ifadelerinin doğruyu yansıtmadığını kaydetti. Elçi’nin katledildiği güne işarete eden Beştaş, “Orada bir çatışma falan yoktu; bilerek ve isteyerek deliller karartıldı. Londra’dan gelen rapora göre, örgüt üyelerinin, oradaki işte örgüt üyesi olduklarını iddia ettikleri kişilerin silahı o anda ateşlenmiyor” dedi.

AKP sıralarından Yargılamanın devam ettiğinin ifade edilmesi üzerine Beştaş; “Bütün yargı elinizde, istediğiniz kararı alıyorsunuz, söz konusu olan Tahir Elçi ve katili olunca mı yapamıyorsunuz? Yargı avucunuzda ya, maalesef avucunuzda, avucunuzda olmayanlar da korkularından karar veremiyor. Bu hikâyeleri bize anlatmayın, Tahir’in katilini bulmadığınız müddetçe fail sizsiniz. Katili koruyorsunuz katili, hikâye anlatıyorsunuz! Hamaset yapıyorsunuz, boş hamaset yapıyorsunuz! Siz bizim arkadaşlarımızı öldürdünüz ya! Siz, gene, sözü başka bir noktaya çarpıtarak getirmek ve hakikati engellemek, örtmek için ve PKK’yla olan münasebetinizi engellemek için PKK’ya ‘terör örgütü’ diyemediniz. Sizsiniz onlar, siz! Terörle yan yana duran sizsiniz” dedi.

Oylamaya sunulan önerge, AKP ve MHP'nin oyları ile reddedildi.