Sütlüce köyü yakınlarında 18 hektarlık alana yapımı planlanan, “Entegre Katı Atık Bertaraf Tesisi”ne karşı çıkan köylüler, Dersim Belediyesi’nin bir an önce projeden vazgeçmesini istedi. 

Dersim Belediyesi ile 7 ilçe belediyesinin Avrupa Birliği’nin (AB) fon desteğiyle Sütlüce köyü yakınlarında 18 hektarlık alana yapımı planlanan, “Entegre Katı Atık Bertaraf Tesisi”ne itirazlar uzun süredir devam ediyor. Köylüler, geçen aylarda konuya dair belediye meclis toplantısına katılarak, projenin iptal edilmesini talep etti ancak talepleri oy çokluğuyla reddedildi. Köylüler, projenin tamamlanması halinde göç etmek zorunda kalacaklarını ve 55 bin ağacın kesileceği belirtiyor. 

‘BELEDİYE HALKA KULAĞINI KAPATMIŞ’

Dersim Belediyesi’nin 3 yıldır projeyle alakalı kendilerini muhatap almadığını savunan köy halkından Hatice Kaplan, Dersim Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu’nun göreve gelmesinden sonra projenin yer değişikliği için görüştüklerini ancak olumlu sonuç alınmadığını söyledi. Kaplan, “Köylüler, bu projeyi istemiyor.  Projenin yapıldığı yer, yerleşim yerlerine ve içme sularının bulunduğu alana çok yakın ve projenin yapılacağı alan, 55 bin ağacın olduğu bir yer. Proje sadece köy özelinde değil, diğer yerleri de büyük bir çevre tahribatıyla yok edecek. Köylüler, projenin yapılacağı alanın değiştirilmesini bekliyor. Proje, yaşam alanlarına uzak bir bölgede yapılmalı. Köylüler bu durumu meclise de taşıdı, ancak olumsuz dönüşler oldu. Dersim Belediyesi projeden gelecek olan paraya bakıyor. Belediye, halka kulağını kapatmış durumda. ‘Belediye’yi halkla birlikte yöneteceğiz’ anlayışıyla koltuğa geldiler ama halk hiçbir şekilde muhatap alınmadı” dedi. 

‘HALK ORMANI KORUYOR’

Projenin başlangıç tarihi olan 2009’dan bu yana projeye karşı çıktıklarını vurgulayan Hıdır Kullu, Dersim Belediyesiyle yer değişikliği için birçok kere görüştüklerini belirtti. Kullu, “Yıllardır bu projeye karşı çıktık, sonrasında kayyım geldi. Kayyım masa başında birçok şey yaptı. Uzun süredir Dersim Belediyesi’nin önüne geliyoruz. Belediye Başkanı, bir gün olsun köylüleri ciddiye almıyor. Belediye Başkanı’na, ‘projenin yerini değiştir’ dedik. Şehirde arıtma yapılsın fakat orası uygun değil. Batıda bir ağaç kesildiği zaman, kıyamet kopuyor, projenin yapıldığı alanda da 55 bin tane ağaç kesilecek. Kimse neden sesini çıkarmıyor? Devlet, ormanı korumuyor halk koruyor. Doğamızı koruyacağız, sahip çıkacağız. Doğa yok olursa biz de gideriz. Projenin yapılmaması için verdiğimiz mücadele, en demokratik hakkımızdır. Belediye başkanı bir gün olsun bizi dinleseydi, ‘sizin sorunlarınız nedir’ der ve sorunları çözebilirdi. Proje orada yapılmasın. Nereye gidilir bilmiyorum ama orası uygun değil” diye konuştu.  

‘PROVAKATÖR DİYOR’

Demokratik haklarını kullandıkları için belediye tarafından “provokatör” olarak suçlandıklarını ifade eden Kullu, “kendi doğamızı korurken provokatör mü oluyoruz?” dedi. Köyde yapılan yapılacak olan arıtma projesin şehri zedelediğini de savunan Kullu, şöyle devam etti: “Şehrin içinde arıtma yapıldığı nerede görülmüş? 2009’dan bu yana da proje hayata geçirilmiş. Ve yapılması planlanıyor. Demokratik haklarımızı savunuyoruz.  Son olarak Maçoğlu’na diyoruz ki, projenin yeri değişsin. İlerleyen günlerde, tesisten sızan sular dereyi, çayı ve doğayı hepsini mahvedecek.”

‘PROJE 83 BİN METREKARE ORMANI YOK EDECEK’

Projenin tamamlanması halinde tesisten sızan “zehirli gazların” şehir merkezine çökeceğini savunan Ali Ekber Aslan ise, şunları söyledi: “Projeyle birlikte,  83 bin metrekare, yollarla beraber de 100 dönüm orman yok edilecek. Projenin yapılacağı alanın yüzde 95’i, ormanlarla kaplıdır. Projenin ormanların olmadığı bir alana alınmasını istiyoruz. Ormanlarımızın, yaşam alanlarımızın, inanç alanlarımızın yok edilmesine karşıyız. Çöp projesi tepeden tırnağa yanlıştır. Proje, topluma yer altı kaynaklarına zarar veriyor. Projeden kaynaklı,  bir şey ekip üretemiyoruz. Başka bir alanın tercih edilmemesindeki temel sebep ise, projeden rant sağlamaktır. Para doğayı ve şehri kurtarmaz. Dersim halkı bu projeyi istemiyor.”  (Mezopotamya Ajansı)