Kuzey Afrika ülkesi Sudan'da ordu ve paramiliter Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasındaki çatışmalar dördüncü gününde devam ediyor. Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri'nin Sudan Özel Temsilcisi Volker Perthes'in açıklamasına göre, çatışmalar nedeniyle 185 kişinin hayatını kaybetti ve bin 800'den fazla sivil ve asker yaralandı.

AB: BÜYÜKELÇİMİZ KONUTUNDA SALDIRIYA UĞRADI

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, sanal medya hesabından çatışmalara ilişkin açıklama yaparak Sudan'daki AB Büyükelçisi'nin konutunda saldırıya uğradığını duyurdu.

ABD DIŞİŞLERİ BAKANI TARAFLARLA GÖRÜŞTÜ

ABD Dışişleri Bakanı Antony J. Blinken, Sudan Silahlı Kuvvetleri Komutanı General Abdel Fattah el-Burhan ve Hızlı Destek Kuvvetleri Komutanı General Muhammed Hamdan Dagalo ile ayrı ayrı görüştü.

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, “Savaş nedeniyle etkilenenler için insani yardımın ulaştırılmasına, Sudanlı ailelerin yeniden bir araya getirilmesine ve uluslararası toplumun Hartum'daki varlığının güvence altına alınmasına izin vermek için ateşkesin sağlanmasının aciliyetini vurguladı” denildi.

HDK'Yİ FESHETME KARARI

Sudan Dışişleri Bakanlığı, Egemenlik Konseyi Başkanı ve Ordu Komutanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan'ın, orduyla çatışan HDK'nin feshedilmesi ve “devlete karşı isyancı güç” ilan edilmesi kararı aldığını duyurdu.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, "15 Nisan 2023 Cumartesi günü başlayan talihsiz olayların, HDK'nin Sudan Silahlı Güçleri'ne karşı başkentin bazı noktalarında ve farklı kentlerde isyan etmesinden kaynaklandığını kamuoyuna ve uluslararası topluma açıklamak istiyoruz" ifadesi kullanıldı.

SİSİ: SUDAN'DA YAŞANANLAR İÇ MESELE

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ise Sudan'daki gelişmeler hakkında açıklama yaparak, "Sudan'daki Mısır kuvvetlerinin hedefi yalnızca eğitim vermektir, taraflardan birinin lehine diğerinin aleyhine destek vermek değildir. Sudan'daki olaylar bir iç meseledir müdahale edilmemelidir" ifadelerin, kullandı.

Sudan'da yaşananların ülkenin bir iç meselesi olduğunu söyleyen Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, krizin sonlandırılması için müzakereler yapılmasının zorunlu olduğunu kaydetti.