Büyük ekonomik kriz içinde olan ülkede protestolar aylardır sürüyordu. Dün protestocular ülkenin farklı noktalarından gelerek başkentte toplandı. Hükümet binasını basan protestoculara diğer kentlerdeki halk da destek verdi.

BİR ÜLKENİN ÇÖKÜŞÜ

Sri Lanka, bağımsızlığını kazandığı 1948'den beri en büyük ekonomik krizle karşı karşıya. Ülke mayısta ilk kez temerrüde düştü. 51 milyar dolar borcu ödeyemeyecek hale gelen Sri Lanka'nın IMF ile görüşmeleri ise sonuçsuz kaldı.

Sri Lanka Başbakanı Ranil Wickremesinghe, geçtiğimiz hafta ülke ekonomisinin tamamen çöktüğünü ve acilen uluslararası desteğe ihtiyaç olduğunu söyledi. Ülkenin en büyük alacaklısı Çin. Hindistan'a borçlar da artıyor.

DÖVİZ REZERVİ BİTTİ

Döviz rezervi kalmayan ülkede enflasyon nedeniyle ilaç, yakıt ve diğer temel tüketim maddeleri bulunamıyor. Kolombo'nun en yaygın ulaşım aracı olan triportör ve diğer araçlar benzin istasyonlarının önünde uzun kuyruklar oluşturdu.

22 milyon nüfuslu GÜney Asya ülkesinde halk, yakıttan gıdaya temel ihtiyaç ürünlerine erişimde büyük sıkıntı yaşıyor. Hindistan, Sri Lanka'ya baharda 40 bin ton dizel yakıt gönderdi.

ENFLASYON DÜŞÜK GÖSTERİLİYOR

Sri Lanka hükümeti, Hindistan İhracat Kredi Bankası'ndan (Eximbank) 500 milyon dolar borç istedi. Hindistan daha önce de Sri Lanka'ya 500 milyon dolar ihracat kredisi ve 200 milyon dolar da borç vermişti.

Resmi verilere göre, Sri Lanka'da yıllık enflasyon mayısta yaklaşık yüzde 56'ydı. Ancak uzmanlar gerçek enflasyonun yüzde 122 olduğunu söylüyor. Ancak yılın ilk altı ayında petrol fiyatları yüzde 137, mazot fiyatları yüzde 230 arttı.