EKONOMİ

Sri Lanka'da öğrenciler hükümet binasını bastı

Sri Lanka'da ekonomik krizden şikayet eden öğrenciler, "Yeter, şimdi gidin" sloganlarıyla hükümet binasını bastı. Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa hükümet binasını terk etti.

Abone Ol

Sri Lanka basınından NewsFirst'e göre, binlerce öğrenciden oluşan protestocular hükümet binasına girdi. Bir Savunma Bakanlığı yetkilisi Devlet Başkanı Rajapaksa'nın hükümet binasını terk ettiğini ve nerde olduğunun bilinmediğini aktardı. Rajapaksa'nın donanmaya ait bir gemiyle kaçtığı iddia ediliyor.

22 milyon nüfuslu ada ülkesi yakıt, gıda ve ilaç gibi ürünlerin ithalatı için gereken dövizi bulmakta zorlanıyor. Tarihinin en büyük ekonomik kriziyle karşı karşıya olan ve enflasyonu yüzde 54,6'ya çıkan Sri Lanka'da halk, elektrik kesintilerinin günde 13 saati bulmasının ardından mart sonunda protestolarını yoğunlaştırmıştı.

Ekonomik kriz nedeniyle hayat şartlarının ağırlaştığı, siyasi krizin büyüdüğü Sri Lanka’nın başkentinde uygulanan sokağa çıkma yasağına rağmen uzun zamandır protesto gösterileri düzenleniyordu. Hükümet, protestolarda kamu malına veya başkalarına zarar veren herkese ateş açılması talimatı vermişti. Ülke çapına yayılan protestolarda aralarında iktidar partisi milletvekilinin de bulunduğu 8 kişi hayatını kaybetti, en az 250 kişi yaralandı.

ÜLKE TARİHİNİN EN BÜYÜK KRİZİ

Hükümet, durumdan ülkenin en büyük döviz kaynağı olan turizmi olumsuz etkileyen Covid-19 salgınını sorumlu tutuyor. Ancak birçok kişi sorunun ekonominin kötü yönetilmesi olduğunu söylüyor. Ülke, mayıs ayında tarihinde ilk kez dış borcunu ödeyememiş ve temerrüde düşmüştü.

20-30 Haziran'da bulundukları Kolombo'da Sri Lankalı yetkililerle görüşen Uluslararası Para Fonu heyeti ile Sri Lanka yönetimi arasında "kurtarma paketi"ne ilişkin görüşmeler sürüyor. Sri Lanka Anayasası'na göre, kendi rızasıyla istifası etmediği sürece bir devlet başkanının görevden alınması neredeyse imkansız. Muhalefetin artan baskısı sonrası Başbakan Mahinda Rajapaksa, 9 Mayıs'ta istifa etmiş, kabine feshedilmişti.

RUSYA'DAN YARDIM TALEP ETTİLER

Sri Lanka Merkez Bankası bu hafta içinde rekor seviyeye ulaşan yurt içi enflasyonla mücadele etmek ve temel talep artışını kontrol altına almak amacıyla politika faizini 1 puan artırmıştı.

Sri Lanka Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa da geçtiğimiz hafta ekonomik krizle mücadele eden ülkesine kredi desteği talep etmek için Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmüştü.

SARAYI ELE GEÇİRDİLER

Polisin barikatları aşan binlerce gösterici karşısında geri çekildiği görüldü. Göstericilerin Sri Lanka bayrakları taşıması dikkat çekti. Sosyal medyada paylaşılan videolarda göstericilerin saray mutfağındaki yemekleri yediği ve saray havuzuna girdikleri görüldü. Başbakan Ranil Wickremesinghe, olaylar nedeniyle siyasi parti liderlerini acil toplantıya çağırdı.