SREBRENİTSA (AA) - Bosna Hersek'in doğusundaki Srebrenitsa'da 8 binden fazla Boşnak sivilin öldürüldüğü soykırımın yıl dönümünde yapılan törenlerin ardından Sırplar tarafından konser düzenlenmesi tepki topladı.

Soykırımın 28'inci yılı vesilesiyle dün yapılan anma ve cenaze törenlerinden birkaç saat sonra Srebrenitsa yakınlarındaki bir kilisede konser düzenlendi.

Boşnak Müslümanları hedef alan şarkıların çalındığı konseri polise bildiren Srebrenitsalı imam Damir Pestalic, “Biz mevcut durumun daha kötü olamayacağını düşünürken, Sırp Ortodoks Kilisesi, yeni katliamları teşvik eden şarkıların çalındığı bir konser organize ediyor. Korkmuyoruz ama Boşnaklara yönelik nefretleri bizi şaşırtıyor." dedi.

Bosna Hersek'in iki entitesinden biri olan Sırp Cumhuriyeti (RS) Başkan Yardımcısı Camil Durakovic de "empati ve saygı yoksunu" Sırp komşuların kilise bahçesinde konser düzenlemesine tepki göstererek "İnsanlar ne zaman canavar olmayı bırakıp insanların acısına saygı duymayı öğrenecek?" dedi.

Kimliği tespit edilen 30 soykırım kurbanının toprağa verildiği törenlerin ardından Boşnaklara yönelik bu şekilde bir provokasyon yapılması sosyal medyada da büyük tepki topladı.

Yerel medya, konseri "utanç verici" olarak nitelerken, Srebrenitsalı aileler kayıpları için gözyaşı dökerken konser düzenlendiği kaydedildi.

- Srebrenitsa'da ne oldu?

Srebrenitsa'nın 11 Temmuz 1995'te Ratko Mladic komutasındaki Sırp birliklerince işgal edilmesinin hemen ardından BM bünyesindeki Hollandalı askerlere sığınan sivil Boşnaklar, Sırplara teslim edildi.

Kadın ve çocukların Boşnak askerlerin kontrol ettiği bölgeye gitmesine izin veren Sırplar, en az 8 bin 372 Boşnak erkeği ormanlık bölgede, fabrikalarda ve depolarda öldürdü ve katledilenler toplu mezarlara gömüldü.

Savaşın ardından kayıpları bulmak için başlatılan çalışmalarda toplu mezarlarda cesetlerine ulaşılan kurbanlar, kimlik tespitinin ardından her yıl 11 Temmuz'da Potoçari Anıt Mezarlığı'nda düzenlenen törenle toprağa veriliyor.

Potoçari Anıt Mezarlığı'na defnedilen soykırım kurbanı sayısı dünkü törenlerin ardından 6 bin 751'e yükseldi.