İstanbul Üsküdar’da düzenlenen Kartel-2 isimli operasyonda lüks rezidansta yakalanan Hırvat uyuşturucu baronu Nenad Petrak’ın 2022 yılında Türk vatandaşlığı aldığı ortaya çıktı.

Birgün yazarı Gazeteci Timur Soykan, Avrupa’nın önemli uyuşturucu baronlarından biri olan ve ABD, Almanya, Hırvatistan, İtalya ve Rusya’nın Kırmızı Bülten ile aradığı Petrak’ın, 2022 yılında Yenibosna’dan ev alarak Türk vatandaşlığı aldığını ve ismini de Nenat Çelik olarak değiştirdiğini yazdı.

SOYLU DÖNEMİNDE VATANDAŞLIK ALDI 

Yazıda, Nenad Petrak’ın 2022 yılında Süleyman Soylu’nun İçişleri Bakanı olduğu dönemde Yenibosna’dan ev aldıktan sonra Nisan 2022’de ‘İstisnai olarak Türk vatandaşlığı kazanmak için İstanbul İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü’ne başvurduğu Aralık 2022 yılında 250 bin dolar karşılığında Türk vatandaşı olduğu belirtildi.

Türkiye Cumhuriyeti pasaportu alan Petrak’ın nüfus kaydı ise, İstanbul’dan gayrimenkul almasına rağmen Ankara’ya kaydedildi ve Etimesgut kütüğüne yazıldı.

İSTİHBARAT TESPİT EDEMEMİŞ 

Türk vatandaşlığı almak için Milli İstihbarat Teşkilatı’nın Göç İdaresi’ndeki istihbarat biriminin ve emniyet istihbaratın inceleme yapma zorunluluğu bulunmasının yanı sıra, başvuru yapan kişinin vatandaşı olduğu ülkenin istihbarat birimiyle iletişime geçilmesi şartının bulunduğuna da dikkat çekildi.

18 Kasım’da yapılan Kartel – 2 Operasyonu ile yakalanan Nenad Petrak’ın Türk vatandaşı olduğu ise gizlenmişti.

SOYLU DÖNEMİNDE VATANDAŞLIK ALAN BARONLAR 

Soylu döneminde vatandaşlık alan baronlar ise şu şekilde sıralandı:

“İranlı Ahmet Nazari: Almanya merkezli büyük bir dolandırıcılık örgütü yönetiyordu. Sedat Peker’in ifşalarına göre; Forex vurgunlarıyla yılda 250 milyon euro haksız kazanç elde ediyordu ve Kırmızı Bültenle aranıyordu. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı yapıldı, hatta Eskişehir Valiliği’nden rüşvet vererek silah ruhsatı aldığı öne sürüldü.

Ahmet Nazari, T.C. vatandaşı yapıldı.

İstanbul Mecidiyeköy’de 8 Eylül 2022’de Sırp uyuşturucu baronu Jovan Vukotiç öldürüldü. Avrupa’da 50’den fazla kişinin öldürüldüğü mafya savaşının son ve en büyük hedefiydi. Vukotiç’e sahte isimle oturum izni verildiği ortaya çıktı.

Jovan Vukotiç, Mecidiyeköy’de öldürüldüğünde sahte kimlikle oturum izni vardı.

Bu cinayetten sonra Sırp uyuşturucu baronu Zeljko Bojaniç’in İstanbul Sarıyer’deki lüks villada 8 yıldır yaşadığı ortaya çıktı. Bir uyuşturucu kaçakçısının işkenceyle öldürüldüğü iddia edilen bu villada yakalanan Bojaniç’in sahte isimle oturma izni vardı.

Zeljko Bojaniç, sahte isimle oturum izni almış ve 8 yıl boyunca Türkiye’de yaşamıştı.

Belçika 3.2 ton kokain kaçakçılığıyla ilgili Bosna Hersekli Sani Al Murdaa ve ortağı Arnavut Flamur Sinanaj’ı Kırmızı Bülten ile arıyordu. İki ismin Türkiye’de olduğunu tespit eden Belçika iade için başvurdu. Ancak Türkiye, “Bu kişiler Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı iade edemeyiz” diye yanıt verdi. Bu iki kişi Kırmızı Bültenle aranmasına karşın vatandaş yapılmıştı.

Hollandalı uyuşturucu baronu Jos Leijdekkers de Türkiye’ye yerleşmişti. Ali Yerlikaya İçişleri Bakanı olduktan sonra yapılan operasyonlarda Jos Leijdekkers yakalanamadı ama onun sağ kolu olan İsaac Bignan tutuklandı. 1 milyar TL’lik mal varlığına el konuldu. İsaac Bignan’ın eşi ve çocukları Türk vatandaşı olmuştu. Çete mensuplarına oturum izinleri verilmişti.

İsaac Bignan’ın eşi ve çocuklarının Türk vatandaşı yapıldığı öne sürüldü.

Marmaris’te bir bankta para dolu çanta bulundu. Çantanın sahibi tespit edildi ve karakola çağrıldı. Ancak karakolda bu kişinin; uyuşturucu kaçakçısı Rawa Majid olduğu anlaşıldı. Kürt asıllı İsveç vatandaşı olan Rawa Majid’in çetesi yıllardır İsveç’te dehşet saçıyordu. Ama inceleme sonucu Rawa Majid’in Miran Othman adıyla Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı aldığı ortaya çıktı.”