AKP Hükümeti'nin 1 Temmuz'da başlattığı tam normalle süreci sonbaharda gözden geçirilecek. Vaka sayıları artsa da, genel tutumda bir değişiklik öngörülmüyor. Sokağa çıkma yasağı ya da genel kapatma gibi uygulamalar gündemde yok, ancak Eylül ayının ikinci yarısından sonra kapalı mekanlar ve resmi daireler başta olmak üzere pek çok alan için yeni kurallar getirelecek. Hürriyet gazetesinden Nuray Babacan'ın yaptığı habere göre, sonbahar aylarında sosyal alanların, okulların, kamu binalarının ve iş yerlerinin kapalı mekanlarının aşılı ve aşısızlar için nasıl kullanılacağına dair kurallar tek tek belirlenecek.

OKULLARIN AÇILAMASI ÖNCELİKLİ
Milli Eğitim Bakanlığı'nın yanı sıra, Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulu'nun ortak görüşü okulların açılmasının öncelikli olduğu yönünde. Üniversite için yapılan planlamanın ilk ve orta öğretim için de aynen uygulanması öngörülüyor. Öğretmenlerin çoğunluğu halihazırda aşılı ve öğrencilerin büyük bölümü risk grubunda değil.

GÜNLÜK 30 BİN VAKA ÖNGÖRÜLÜYOR

Özellikle yaz tatilinin bitmesiyle metropollerde vaka sayısında artış görüleceğini öngören uzmanlar, bu hareketliliğin sonucuna bakmayı planlıyor. Vaka sayısındaki değişiklik ve yoğun bakım ünitelerindeki doluluk oranları en önemli kriterler olarak öne çıkacak. Okulların açılmasına kadar vaka sayısının 30 bini aşması öngörülüyor, ancak genel duruma göre planın revize edilmesi de mümkün.

3 milyon 300 bin kamu çalışanının kapalı mekanda çalışma düzeni ile ilgili de kurallar getirelecek. Ücretsiz PCR testi zorunlu tutulacak ve bu testler 2 günde bir tekrarlanacak.