301 işçinin hayatını kaybettiği ve tarihin en büyük işçi katliamlarından birisi olan Soma Katliamı'nda Yargıtay, patron Can Gürkan'ın 20 yıllık hapis cezasını onadı.

Sosyal Haklar Derneği, İstanbul'da Kadıköy Süreyya Operası önünde 301 işçinin hayatını kaybettiği Soma Katliamı davasında Yargıtay'ın verdiği onama kararını protesto etti. 

Basın açıklamasına HDP Milletvekili Musa Piroğlu, CHP Kadıköy İlçe başkanı Ali Narin, TİP Kadıköy ilçesi ve çok sayıda kişi katıldı.

Tarihin en büyük işçi katliamlarından biri olan Soma Katliamı’nda Yargıtay son sözünü söyledi: 04.04.2022 tarihli kararla Patron Can Gürkan’ın 20 yıllık hapis cezası onandı. Dosyaya özel olarak atanan üç üyenin verdiği kararla sınıf tarihinin en ileri kararlarından biri gasp edilmiş oldu. 

Soma katliamı davası 2

"HİÇBİR İŞİN DOĞASINDA ÖLÜM YOKTUR"

Basın açıklamasını Soma davası avukatlarından Av. Evren İşler okudu:

"13 Mayıs 2014 günü 301 işçinin hayatını kaybettiği, 162 işçinin ise yaralandığı ve tarihin en büyük işçi katliamlarından birisi olan Soma Katliamı için görülen davada; Yargıtay 12. Ceza Dairesi, patron Can Gürkan’ın hakkında verilen 20 yıl, diğer sanıklar Adem Ormanoğlu ve Efkan Kurt hakkında verilen 12 yıl 6 aylık hapis cezası ile Haluk Evinç hakkında verilen beraat kararını onadı.

Kamu denetçilerinin bundan sonra bu görevi yapmalarını engelleyen karar ise kaldırıldı. Yani bu katliamda sorumluluğu bulunan denetçiler, başka madenlerde benzer şekilde denetim yapmaya devam edebilecek.
Bu karar, sosyal cinayetleri görmezden gelen, işçi canını basit bir maliyet kalemi sayan, ‘’kader ve fıtrat’’ anlayışının ürünüdür. Kabul etmiyor ve bir kez daha tekrar ediyoruz: Hiçbir işin doğasında ölüm yoktur!"

"NEREDEYSE 'YATARI DAHİ OLMAYAN' HAPİS CEZASI"

"Yargıtay 12. Ceza Dairesi, daha önce oybirliği ile verdiği 30.09.2020 tarihli kararı ile, öldürülen işçilerin olası kasıt ile öldürüldüğünü vurgulamış ve patron Can Gürkan’ın olası kastla insan öldürme suçundan 301 kez ayrı ayrı cezalandırılması gerektiğine hükmetmişti. Bunun üzerine Yargıtay 12. Ceza Dairesi’nin üç üyesi değiştirilerek, yerlerine getirilen üç yeni üyenin çoğunluk kararı ile bu tarihi karar bozuldu ve dosya tekrar ilk derece mahkemesine gönderilerek sanıkların bilinçli taksir hükümleri uyarınca cezalandırılması sağlandı" diyen İşler açıklamasına şöyle devam etti:
 
Yargıtay 12. Ceza Dairesi tarafından verilen bu son karar ile de, patron Can Gürkan hakkında verilen ve ‘'neredeyse yatarı dahi olmayan’' hapis cezası kesinleştirildi. Bugün bu dosya için özel olarak görevlendirilmiş olan üç üye hakim tarafından verilmiş olan bu karar, iş cinayetlerine dair yargısal içtihadın ve işçi sınıfı tarihin açısından en ileri yargı kararlarından birisinin gasp edilmesi demektir.

Bugün Kenan İpek, Mustafa Yapıcı ve Fuzuli Aydoğdu isimli üç üye hakim tarafından verilmiş olan bu karar;
'Bize olası kasıttan ceza verirseniz Türkiye’de maden işletecek kimseyi bulamazsınız’' diyen ve yargıya, ‘sermayeye teslim ol’ çağrısı yapan patron Can Gürkan’ın sırtının sıvazlanması demektir."

"SERMAYE SAHİPLERİNE 'SİZ RAHAT OLUN' DENMEKTEDİR"

"Yargıtay tarafından verilmiş olan bu karar ile, her yıl yüzlerce işçinin iş cinayetlerinde hayatını kaybettiği Türkiye’de sermaye sahiplerine, ‘siz rahat olun’ denmektedir" denilen açıklamada "Kabul etmiyor ve bir kez daha tekrar ediyoruz: Hiçbir işin doğasında ölüm yoktur! Soma'yı unutma, unutturma" ifadeleri kullanıldı.