Haber: Hivda Tekkaynar

31 Mart yerel seçim tartışmaları hızlandığı bir süreç yaşıyoruz. Özellikle büyükşehirlerin tartışıldığı aday adaylığı başvurularında kuşkusuz en fazla konuşulan İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyükşehirlerdeki adayların kim olacağı merakla bekleniyor. Ekrem İmamoğlu, Mansur Yavaş, Tunç Soyer'in akıbetleri tartışıldığı gibi Komünist Başkan'ıın da ne yapacağı merakla ülke siyasetinde konuşulmakta.

2014 yerel seçimlerinde SMF ve TKP ittifağı ile kazanılan ve ülke gündemine ilk komünist belediyesi olma ünvanı kazanan , 2019 yerel seçimlerinde Dersim merkez de aday olup kazanan Fatih Mehmet Maçoğlu adaylığının hangi bölgede olacağı ise merakla bekleniyor.

"SON BAŞVURU 15 ARALIK"


Sosyalist Meclisler Federasyonu (SMF), 2024 yerel seçimleri için önemli bir açıklama yaptı. Dersim Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu'nun bir dönem daha aday olacağı duyuruldu, ancak adaylığının hangi bölgede olacağı henüz netleşmedi.
SMF Temsilciler Meclisi'nin toplantısında alınan kararla aday adaylık başvurularının son tarihi 15 Aralık olarak belirlediğini yaptığı yazılı açıklamayla kamuoyu ile paylaştı.

DEMOKRATİK GÜÇLER İLE İTTİFAK GÖRÜŞMESİ


SMF, seçim stratejisini açıkladı ve şu ifadelere yer verdi: "İktidar ve muhalefetiyle egemenlerin kaygısı ve kavgası, burjuva iktidardan başka bir şey değil. Bu nedenle, burjuva partilerin ve temsil ettikleri demokratik devrimcilerin teşhir edilmesi, önemli bir adım olarak değerlendirilmelidir."
‘’Dersim merkezde aday adayı başvuruları olmakla birlikte hem kendi planlamalarımız ve hem de ittifak görüşmeleri devam ettiği için somutlaşan ve netleşen bir durum ortaya çıkmış değil. Dersim merkez ile birlikte tüm ilçe ve beldelerin kazanılmasını merkeze koyan bir siyasetle başta HEDEP, EMEP ve Partizan olmak üzere tüm demokratik güçlerle ittifak süreci ve görüşmelerimiz sürmektedir. ‘’ SMF, Dersim merkez ve ilçelerinde aday belirleme sürecinin henüz netleşmediğini belirtti. Ancak, Dersim merkezle birlikte tüm ilçe ve beldelerin kazanılmasını hedefleyen bir siyasetin izleneceği vurgulanmıştır. Ayrıca, HEDEP, EMEP ve Partizan gibi demokratik güçlerle ittifak görüşmelerinin devam ettiği ifade edildi.

ADAYLIK BAŞVURULARI DEVAM EDİYOR


‘’Dersim merkez ve ilçeleriyle birlikte bir çok yerde SMF'ye aday adaylık başvuruları bulunmaktadır. Kurumumuza ; Dersim dışında Erzincan Çağlayan, Mollaköy beldeleri, Ardahan'ın Damal ve Hanak ilçeleri, Antakya Defne başta olmak üzere bir çok yerelde başvurular devam etmektedir’’ SMF, Dersim merkez ve ilçeleriyle birlikte birçok yerde aday adaylığı başvurularının olduğunu vurguladı.

MAÇOĞLU TEKRAR ADAY GÖSTERİLECEK


Dersim Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu'nun ikinci dönem için aday olacağı kesinleşmiş durumda. Ancak, adaylığının hangi bölgede olacağı belirsizliğini koruyor. SMF, Maçoğlu'nun demokratik halkçı yerel yönetim programının etkisi ve yarattığı etkinin göz önüne alınarak bir dönem daha aday gösterilmesine karar verdi.


YEREL YÖNETİMİN VURGUSU


 ‘’Paris komününden Sovyetlere, Çin devriminden diğer devrim deneyimlerine, Latin Amerika ve Asya başta olmak üzere dünyanın bir çok yerde oynanan yerel yönetimler deneyimleri ve deneyimleriyle birlikte coğrafyamızda da önemli bir birikim ve deneyim olan Fatsa deneyimi, Mehdi Zana başkanlığındaki Amed deneyimi ve yakın süreç bakış açısı Kürdistan'da yerel yönetimler yönetilebilirleri, deneyimlerinin ve deneyimlerinin toplam birikimleri üzerinden sosyalist bir perspektifle daha ileri bir dönüşüme taşınan ve Hozat, Mazgirt, Ovacık ve Dersim merkezdeki sürdürülebilirlerle ilerleyen demokratik halkçı yerel yönetim anlayışının hayata geçirilmesi en ileri program olduğunu ve Yerel yönetimlerde politik bir çıta yaratmayı vurgulamak istiyoruz .’’ Dersim'de elde edilen deneyimlerle şekillenen bir yerel yönetim anlayışı vurgulanmıştır. Ayrıca, Mehdi Zana başkanlığındaki Amed deneyimi ve Kürdistan'daki yerel yönetimlerin sosyalist bir perspektifle daha ileri bir dönüşüme taşınması, SMF'nin öncelikli hedefi olarak belirtildi.