HABER: Ramazan ELES

Erzurum’un Yakutiye ilçesinde 1,5 yıl önce Yakutiye ilçesindeki revizyon imar planları Yakutiye İlçe Meclisinde kabul edildikten sonra Büyükşehir Meclisinde onaylandı. 

Revizyon planlarının meclis kararlarına ve meclis sunumlarında, planın tüm sadece bazı bölgelerde olması dikkat çekti. Söz konusu bazı paftalar onaylandı, bazıları ise onaylanmadı. Onaylanan paftalardan birisi olan İhsan Doğramacı Vakfı Erzurum Bilkent Laboratuvar Lisesi’nin karşısındaki alan TOKİ tarafından takas ile Hacı Cuma mevkisinde bulunan ve belediyeye ait olan arazi karşılığında belediyeye verildi.

WhatsApp-Image-2022-10-28-at-12.25.47

Revize imar planında emsal 1.80 (1,80 emsal, parselin toplam alanının 1,80 ‘si kadar inşaat yapılabileceğini gösterir. 1000 m2’lik parselde 1,80 emsal var ise 1800 m2 inşaat yapılabileceği anlamına gelir) olarak onaylanan paftalar satış yapıldıktan sonra 2.0 olarak değiştirildi. Satılan bu arsaların bir kısmı AKP Yerel Yönetimlerden Sorumlu İl Başkan Yardımcısı Akif Hoş tarafından alındı ve inşaat yapıldı. Hoş, daha sonra imar durumundan kaçağa çıkan yerler için iskan belgesi çıkardı.

İMAR DURUMU DEĞİŞTİ, KAÇAK İNŞAAT ORTAYA ÇIKTI

Onaylanan paftalarda Başyapıt İnşaat Taahhüt Ticaret ve Sanayi Limited Şirketi tarafından hemen inşaatlar yapılmaya başlandı. Ancak bu inşaatlar bir önceki karara göre yani 2.0’a göre yapıldı. 1.80 olarak onaylanan paftalar satış yapıldıktan sonra 2.0 olarak değiştirildi. Fakat  yapılan usulsüzlüğün ortaya çıkmasının ardından 1.8 olarak değiştirilmişti ve 1.8 olarak kaldı. Ama inşaatlar 2.0’a göre yapıldı. Yani yapılan inşaatın bir kısmı kaçak duruma düştü 

WhatsApp-Image-2022-10-29-at-14.33.45

AKP Yerel Yönetimlerden Sorumlu İl Başkan Yardımcısı Akif Hoş

AKP Yerel Yönetimlerden Sorumlu İl Başkan Yardımcısı Akif Hoş’un aldığı arsayı, sahip olduğu şirket tarafından imara uygun olmayan bölge üzerinden inşaat yaptığının ortaya çıkmasının ardından buradaki görevini Mustafa Ören’e devretti.  

Ekran-Resmi-2022-10-29-15.27.47

Kaçak olan inşaatların ortaya çıkmasının ardından apar topar bu kaçak binalar için iskan belgesi düzenlendi. Yani ilk önce usulsüz bir şekilde 1.8 olması gereken alana 2.0 kararı verildi. Ardından yapılan usulsüzlük ortaya çıkınca kâğıt üzerinde tekrar 1.80 olarak düzenlendi fakat inşaat bir önceki karara göre yani 2.0 emsal kararına göre yapıldı. Daha sonra ortaya çıkan kaçak kısımlar için ise iskan belgesi düzenlendi. Ekran-Resmi-2022-10-29-14.45.00

YAPILAN BU İŞ HAYASIZLIKTIR”

Ortaya çıkan usulsüzlüklerin ardından Yakutiye’li vatandaşlar yapılan ranta tepki gösterdi ve şu ifadelere yer verdi:

“Rant söz konusu oldu mu kendileri fütursuzca hareket ediyor ve kendisi ile çevresine hemen bir kapı açıyor. AK Parti Yerel Yönetimlerden Sorumlu İl Başkan Yardımcısı Akif Hoş’un satın aldığı yere imar izni vermekten ne çekiniyorlar ne de utanıyorlar. Yüzleri bile kızarmıyor. Yapılan bu iş hayasızlıktır. Bunlar Yakutiye’nin gerçek sorunlarıyla uğraşacaklarına kendi ceplerini doldurmakla uğraşıyorlar. Kendini ve yandaşlarını zengin ediyor.  Yakutiye’nin tarihin en büyük imar yolsuzluğu ile karşı karşıyayız. İmar planları bir şehrin geleceğini şekillendirmek için yapılır. Ama görüyoruz ki şehrin geleceğini bir tarafa bırakmış, ailesinin ve kendi geleceğini düşünme yoluna gitmiş.”