Deprem bölgesindeki arama kurtarma çalışmalarına katılan Sinop İtfaiye ekibi, Sultan Apartmanı enkazından 7 vatandaşı kurtardı. Sinop Belediye Başkanı Barış Ayhan, kente dönen personeli, tebrik etti.

"BAŞARILI ÇALIŞMALARDA BİZİ TEMSİL EDECEĞİNİ DÜŞÜNÜYORUM"

Burada açıklama yapan Sinop Belediye Başkanı Barış Ayhan şunları söyledi:

"Personelimiz çok süratli ve seri bir şekilde deprem bölgesine intikal ettiler. Acımız büyük, çok büyük sıkıntılar yaşanıyor ama bunun yanında da oraya göreve göndermiş arkadaşlarımızı hem kazasız belasız hem de orada bizim yüzümüzü kara çıkarmadan Sinop’u en güzel şekilde temsil ederek bölgedeki ekiplerle koordine olup başarılı çalışmalara imza attılar. Kendilerini yürekten kutluyorum, başarılarının devamını diliyorum. Hem bu işten alacağımız çok dersler var. Her ne kadar Sinop deprem bölgesi olmamasına rağmen böyle afetlerin çok çeşitleri var. Depremin yanında farklı farklı afetler, farklı farklı sıkıntılarla karşılaşabiliriz. Onun için Sinop İtfaiye teşkilatının bundan sonra da böyle başarılı çalışmalarda bizi temsil edeceğini düşünüyorum."

"7 CANLIYI KURTARDILAR MAALESEF 36 TANE CANSIZ BEDENE ULAŞTILAR"

Sinop İtfaiye Müdürü Ayhan Özbek, "Sinop Belediyesi olarak itfaiye müdürlüğünün bünyesinde Sayın Belediye Başkanımız Barış Ayhan’ın talimatları doğrultusunda 5 personelimiz 6 Şubat saat 15.30’da itfaiye istasyonumuzdan hareket ederek gece 02.39’da Kahramanmaraş’a ulaştılar. Burada Sinop AFAD ekibiyle buluşarak hiç zaman kaybetmeden Sultan apartmanındaki arama çalışma ve kurtarma faaliyetlerinde bulundular. 7 canlıyı kurtardılar maalesef 36 tane cansız bedene ulaştılar. Sinop AFAD ekibiyle birlikte müşterek çalışma yaptılar. Çalışmalarını 13 Şubat’ta tamamlayarak Sinop İtfaiye istasyonuna dönüş yaptılar" dedi.

"1- 2 GÜNE KADAR KURTARMA EKİPLERİ GELMEDİ"

Sinop İtfaiyesi Personeli Kasım Ay ise şunları söyledi:

"Gittiğimizde sadece Sinop AFAD ekibi ve Sinop İtfaiye ekibi vardı. Başka hiçbir şekilde kurtarma ekibi yoktu. Hatta 1- 2 güne kadar kurtarma ekipleri gelmedi. Biz enkazda çalışırken halk çok üzerimize geldi. Yanımızdaki enkazların çoğundan inlemeler geldiği için halk üzerimize geldi. Bize saldırmaya kalktılar. Aslında haklılar. Halkı da anlayabiliyoruz. Onların acısı olduğu için bize saldırmaya kalktılar. Orada AFAD koordine merkezi bizi Sultan apartmanına görevlendirdi ama sahada ekipleri yönlendirebilecek bir koordine yoktu. Sultan apartmanının bütün vakalarının hepsini çıkarmayı başardık. Daha önceden giden ekiplerin çoğu merkezde bulunmamış, merkeze uğramamış. Hiçbir şekilde koordine yoktu. 50 yıllık binada çalıştık. Bina 8 katlıydı. 8 katlı binayı 36 ex ve 7 yaralıyla tamamladık ve binadan ayrıldık. Bundan önceki depremlerde hiçbir şekilde önlem almamışız. İnşallah bundan sonraki süreçte alırız. İnşallah dersimize daha iyi çalışıp böyle kötü günleri yaşamayız. Enkaz üzerindeyken depreme yakalandık. Gerçekten çok büyük bir panik yaşadık. Binanın çökme riski vardı. Çünkü bizim çalıştığımız bina ortadan ikiye ayrılmıştı. Apartman boşluğu 8 katlı binayı ikiye bölmüş. Onun için bize panik halinde enkazı boşaltmamızı söylediler. Biz de enkazı boşalttık. Depremin bittiği anda tekrardan çalışmalara devam ettik. Bizim gördüğümüz kadarıyla Kahramanmaraş diye bir il yok. Dümdüz olmuş. Haritadan silinmiş diyebilirim. Açıklanan ölü rakamı 36 bin, 40 bin gösteriliyor ama bunun daha üstü bir rakam çıkabilir. Kimse korkmasın. Ben kendi fikrimce bunun çok üstünde bir rakam bekliyorum."