Şili'de devlet başkanlığı seçimlerini "İtibarı Destekliyorum" ittifakının sosyalist adayı 35 yaşındaki eski öğrenci lideri Gabriel Boric, oyların yüzde 55.7'sini alarak kazandı. Seçime katılım oranının yüzde 55,6 olduğu Şili seçiminde sosyalist aday Boric'in rakibi muhafazakar aday Jose Antonio Kast'ın oy oranı yüzde 44,15'te kaldı.

TÜM ŞİLİLİLERİN DEVLET BAŞKANI OLMA SÖZÜ

Şili'de devlet başkanlığına seçilen en genç isim olma ünvanını da elde eden Boric devlet başkanı seçildiğinin kesinleşmesinin ardından yaptığı ilk konuşmasında tüm Şililerin devlet başkanı olma sözü verdi ve farklı cepheler arasında köprü kurmaya çalışacağını kaydederek, "Bizi birbirimize bağlayan Şili'ye ve Şili halkına olan sevgimiz" dedi. Eğitim ve sağlık sisteminde Avrupa standartları doğrultusunda iyileştirmeler yapma sözü veren Boric, göçmenlerin, yerli halkların ve eşcinsellerin haklarının güvenceye alınacağını belirtti.

şili

"HALKIN İHTİYAÇLARINI GÖZETEN BİR BAŞKAN OLACAĞIM"

"Bu noktaya kadar basit birkaç kelimeyle anlatılabilecek bir hükümet projesiyle geldik; kimseyi geride bırakmadan Şili'nin talep ettiği yeniliklerle sorumlu bir şekilde ilerlemek. Bu ekonomik olarak büyümek, bazılarının tüketim malı olarak gördükleri şeyleri sosyal haklara dönüştürmek, daha huzurlu ve güvenli bir hayatı garanti etmek, herkesin, özellikle de kadınların özgürlüklerini derinleştirmek" diye konuşan Boric, “Demokrasiye sahip çıkan, onu tehlikeye atmayan, konuştuğundan çok dinleyen, birlik olmanın yollarını arayan, halkın ihtiyaçlarını gözeten, imtiyazlarla mücadele eden ve her gün ailenizin yaşam kalitesi için çalışan bir başkan olacağım” ifadelerine yer verdi.

"ASLA KENDİ HALKINA SAVAŞ AÇAN BİR DEVLET BAŞKANIMIZ OLAMAZ"

Seçim zaferini ilan ettiği konuşmada hükümetin üstü kapalı boykot girişimini de eleştiren Boric, "Oy vermeye çalışan ve toplu taşıma olmadığı için bunu yapamayan halka teşekkür ederim, bir daha bu yaşanamaz" dedi. Her yerde insan haklarına saygıya istisnasız bağlılık vurgusu yapan Boric "Hiçbir nedenle ve asla kendi halkına savaş ilan eden bir devlet başkanımız olamaz" dedi.

ÇALIŞMA SAATLERİNİ HAFTALIK 40 SAATE İNDİRME SÖZÜ

2019 ve 2020 yıllarında ülkeyi saran kitlesel hükümet karşıtı gösterileri destekleyen Boric emeklilik ve sağlık sistemlerinde reform ve çalışma saatlerini haftalık 45 saatten 40 saate indirme sözü vermişti. Boric ve aşırı sağcı Kast 21 Kasım'da yapılan ilk tur seçimlerde ikinci tura kalmıştı.

JACOBİN: "ŞİLİ'NİN YÜKSELEN SOLU NEOLİBERAL EGEMENLİĞİN TAHAKKÜMÜNÜ SINIRSIZ OLARAK SÜRDÜRMESİNİ OLANAKSIZ KILIYOR"

Öte yandan Jacobin'den Ilerene Rojas'ın kaleme aldığı ve BirGün'ün çevirdiği "Şili siyasi devrime adım adım ilerliyor" başlıklı yazıda, "Şili'nin yükselen solu neoliberal egemenliğin tahakkümünü sınırsız olarak sürdürmesini olanaksız kılıyor. Bu, Şili'nin canlanan sınıf mücadelesinde yeni zaferlere yol açabilir. Şili'nin o sınırsız güce sahip neoliberal rejiminin ölümünden ve solun iyi bir konum almayı başardığından söz edebiliriz. Yeni zorluklarla nasıl başa çıkılacağı ve ülkenin siyasi devriminin nasıl tamamlanacağını görebiliriz" ifadeleri yer aldı.

GABRIEL BORIC KİMDİR?

İkinci tur devlet başkanlığı seçimini kazanarak Şili'de seçilen en genç devlet başkanı unvanını elde eden 35 yaşındaki Gabriel Boric, ülkenin güneyindeki Şili Patagonyası bölgesinde bulunan Punta Arenas şehrinde 1986'da doğdu.

Şili Üniversitesinde Hukuk Fakültesi’ni bitiren Boric, 2011-2012'deki eğitim sistemine karşı düzenlenen öğrenci protestolarında önemli bir rolü olan öğrenci grubu lideri olarak tanındı. Boric, 2014'ten bu yana milletvekilliği görevi yürütüyor.