Siyasette yerel seçimler gölgesinde çözüm süreci tartışmaları sürerken, DEM Parti de konuya dair tartışmalar başladı. Eski HDP Eş Genel Başkanı ve DEM Parti Muş Milletvekili Sezai Temelli, isim vermeden Selahattin Demirtaş ve Ahmet Türk’ün açıklamalarına tepki gösterdi.

Iğdır’da seçim çalışmaları sırasında konuşan Temelli, şunları dedi: “Diyorlar ki ‘Muhatap Erdoğan’dır, Erdoğan’la çözüm olur.’ Erdoğan’ın ipiyle artık kuyuya inilmez. O kuyuya inenler orada kalır. Çözümün çaresi de, çözümün ipi de İmralı’dadır. Muhatap da Öcalan’dır. Yolumuz da üçüncü yoldur.”

SELAHATTİN DEMİRTAŞ, AHMET TÜRK VE LEYLA ZANA NE DEMİŞTİ?

Yedi yıldan uzun süredir cezaevinde tutulan eski HDP eş genel başkanı Selahattin Demirtaş ve hücre arkadaşı Selçuk Mızraklı, ‘Kürt Sorununda Çözüm ve Barış Konferansı’na gönderdikleri mesajlarında ‘barışın muhatabı’ olarak Erdoğan ve PKK elebaşı Abdullah Öcalan’ı göstermişti.

DEM Parti Mardin adayı Ahmet Türk de 17 Mart’ta ‘Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’la bir araya gelmelerinin mümkün olmadığını’ söylemişti: “MHP’yle ittifakları olduğu müddetçe de bu gündeme gelmez. Ancak MHP’den koparlarsa mecburen yeni bir yol izleyecekler.”

Son olarak 21 Mart’ta Diyarbakır Nevruz kutlamalarında konuşan Kürt siyasetçi Leyla Zana “Hep beraber seçimden sonra, barış ve özgürlüğün yolunu açacağız” demişti.

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, AK Parti’nin Kürtlere hayal sattığını söylemişti: “Bunu bir seçim propagandası olarak uyguluyor. ‘1 Nisan’dan sonra çözüm süreci başlayabilir’, ‘1 Nisan’dan sonra bir şeyler olabilir’ mesajını üstü örtük bir biçimde veriyor. Bölgede böyle bir algı yaratıyor.”

DEM Parti Ankara Büyükşehir Belediyesi eş başkan adayı Gültan Kışanak da “Seçimden sonra yeni bir sürecin başlama ihtimali çok zayıf. AKP iktidarının bizlere ne yaşattığını biliyoruz. Hala da yaşıyoruz” demişti.