Gazeteci Bekir Güneş ve dokuz8HABER Genel Yayın Yönetmeni Gökhan Biçici, dokuz8TV'de Gündem Özel programında DEM Parti'nin ön seçim sürecini değerlendirdi. Bölgeye hakim olan Bekir Güneş, yüz bin kişilik bir ön seçimin Türkiye demokrasisi ve Kürt siyaseti açısından tarihsel bir öneme olduğunu vurguladı. Güneş, DEM Parti'nin seçim sürecinde şeffaf davrandığını, propaganda sürecinde kadın adaylara da pozitif ayrım yapıldığını belirtti. "31 MART'ın bir provasıydı" diyen Güneş, DEM Parti'nin adaylarının yüzde 90'ının belli olduğunu bildirdi. Güneş, DEM Parti'ye yönelik 'ithal aday' tartışmalarının bittiğini açıkladı.

Özellikle Van'da 'Hakkarili' kişilerin aday gösterildiği eleştirilerinin ön seçimle bittiğini fakat delegelerin yine Hakkarili kişileri aday yaptığını ifade etti. Güneş, memleket tartışmasının Kürt siyasetine katkı sağlamadığını bildirdi.

Mardin'de ön seçimde yüzde 50'ye dayanan bir oy almasına rağmen aktif siyasette çekildiğini açıklayan Ahmet Türk hakkında Güneş, "İkinci tura kalsaydı seçilirdi. Serzişte bulunan bir açıklama yaptı. "Beni ön seçimle belirlemek hakkaniyetli değil" diye. Yüzde 50 değil en çok oy alan kazansın önerisi d ekabul görmedi. Bölgedeki seçimler uzayınca Türk'ün önerisi gündeme geldi. Bu arada yüzde 50 korkunç bir oran. Türk, 50'yi çok az bir farkla kaçırdı. 7-8 adayın olduğu bir yerde 50'yi geçmek çok zor. Genelde geçilemedi, yalnızca bazı yerlerde kadınlar geçti" dedi.

Güneş, Türk'ün siyaseti bırakma açıklamalaryla beraber Selahattin Demirtaş'ın da benzer açıklamasını değerlendirdi. Güneş, 2019 ve 2023 seçimlerinde Demirtaş'ın Kürt seçmeni yönlendirmedeki büyük etkisine dikkat çekerek siyaseti bırakmazsının 'imkansız' olduğunu kaydetti. Güneş, Türk ve Demirtaş hakkında şunları dile getirdi:

"KÜRT HAREKETİ AHMET TÜRK İLE BÜTÜNLEŞMİŞ"

"Demirtaş'ın mahkemedeki savunmaları tarihiydi. Adeta mahkemeyi yargıladı. Önümüzdeki seçim sürecinde de etkili olacak. Demirtaş'ın eşi İstanbul ve Diyarbakır'da adı geçiyordu. Demirtaş, her ne kadar siyaset içerisinde "yokum" dese de olmuyor. Ahmet Türk için de öyle. İster istemez çekilemezsin. Türk, "insanlar ağlayarak yanıma geldi" dedi. Sen çekilemezsin. Kürt siyaseti içerisindeki her kurumda yer almışsın. Demirtaş, 2019'daki yerel seçimde "bağrınıza taş basın gidin İmamoğlu'na oy verin" dedi ve Kürtler kitlesel oy verdiler. Son seçimde de aynsı oldu. Sen bu kadar büyük bir etkin olmuşsa "ben yokum" diyemezsin. Demirtaş'ın yine belirleyici açıklamaları olacaktır. Demirtaş'ın vereceği demeçler, Batı'da seçmenlerin sandığa gitme eğilimini belirleyecektir. Ahmet Türk'ün de sessiz kalacağını düşünmüyorum. Seçim bitsin, istediği kadar eleştirsin. Türk, istediği kadar hareketi eleştirsin, hareket ondan bağımsız değil. 40 yıllık bir elbise gibi bütünleşmiş. Küsmek gibi bir hakları yok"