Yöneylem Araştırma'nın Aralık 2022'de yaptığı ve “Oy vermeyi düşündüğünüz parti seçime girmezse hangi partiye oy verirsiniz?” sorusunu sorduğu araştırmanın sonuçlarına göre partisine en sadık seçmen AKP seçmeni.

Derya Kömürcü'nün sosyal medyada yaptığı analize göre; AKP’ye oy verme eğilimindeki seçmenlerin % 33'ü bu partinin seçimlere katılmaması durumunda sandığa gitmeyeceğini, oy kullanmayacağını ifade ediyor.

Söz konusu oran HDP seçmeni için % 24; MHP seçmeni için % 21.

Resim

Kömürcü CHP ve İYİ Parti seçmenlerinin daha pragmatik davrandığını söylüyor ve iktidar değişikliğini sağlamak amacıyla kendi partileri dışındaki partilere daha kolay oy verebildiklerini belirtiyor: CHP seçmenlerinin %14'ü, İYİ Parti seçmenlerinin %13'ü partileri seçime girmezse sandığa gitmeme eğiliminde.

Kömürcü'nün analizi şöyle devam ediyor:

"AKP'lilerin ikinci parti tercihi MHP, MHP’lilerin ikinci parti tercihi AKP. Burada dikkat çekici olan AKP'liler için MHP’den sonra tercih edilebilecek parti sıralamasında ikinci sırayı Yeniden Refah’ın alması. MHP seçmeni için AKP’den sonra gelen seçenek Büyük Birlik Partisi.

CHP ve İYİ Parti seçmenleri için bu iki parti diğerinin ikinci parti seçeneği durumunda. CHP’lilerin %10’u HDP’yi, %6'sı Türkiye İşçi Partisi’ni ikinci tercihi olarak görüyor. İYİ Partililerin ise CHP’nin ardından DEVA ve Zafer Partilerini kendilerine yakın gördüğü görülmekte.

HDP’ye oy verme eğilimindeki seçmenlerin %42’si CHP’yi, yüzde 8'i TİP’i ikinci parti tercihi olarak ifade ediyor.

Tablodaki esas öğretici verinin Zafer, DEVA ve TİP gibi yeni partilerle ilgili olduğunu düşünüyorum. Zafer Partililerin ikinci tercihi %36 ile İYİ Parti; DEVA'lıların %31'le CHP, %28'le İYİ Parti olarak görülmekte. DEVA'daki %14 HDP bulgusu da dikkat çekici.

TİP'e oy verme eğilimindekilerin %51'inin ikinci parti tercihi CHP. CHP'nin ardından %21 ile HDP geliyor. Yeni partilerin seçmenleri arasında "partim seçime girmezse oy kullanmam" diyenlerin oranının düşüklüğü parti aidiyetlerinin henüz oturmamış olmasıyla ilgili olabilir."

Resim

Kömürcü bu bulguların, “24 Haziran 2018’deki oylar hangi partilere dağıldı” çapraz tablosundaki bulgularla örtüşür nitelikte olduğuna dikkat çekiyor.