Hür Dava Partisi (Hüda-Par) Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili seçimlerinin 1. tur aşamasında Cumhur ittifakına dahil olduğunu ve destekleyeceğini açıkladı. 1. turun sonu ermesi ile birlikte Cumhur İttifakı aracılığıyla 4 milletvekilini meclise gönderdi. Peki çokça tartışılan HÜDA-PAR kimdir, söylemleri nelerdir bunları derledik. Hizbullah terör örgütünün lideri Hüseyin Velioğlu’nun, 2000 yılındaki çatışmada öldürüldüğü Beykoz’daki villada ele geçen örgütsel dokümanlarda, Mehmet Fatih Anal'ın örgüt şurasındaki önemli kişilerden olduğu ifade ediliyor.

hüda par-4

HÜDA-Par - Hizbullah ilişkisi

HÜDA-Par, 90'lı yıllarda pek çok cinayetin faili olan Hizbullah terör örgütünün fesih edilmesinin ardından kuruldu. Gaffar Okan suikastının ardından öncelikle dernekleşme sürecine girdi. Mahkeme kararı üzerine “Hizbullah terör örgütünün amacı doğrultusunda faaliyetlerde bulunduğu” gerekçesiyle kapatıldı. Derneğin kapatılmasının ardından 2012 yılında HÜDA-Par partisi kuruldu. 

Partinin Genel Başkanı ise gerici ve kadın düşmenı söylemleri ile tepki çeken Zekeriya Yapıcıoğlu. Yapıcıoğlu'nun çocuk yaşta evliliği savunduğu "15 yaşında kime göre neye göre çocuk" söylemi en çok tepki çeken sözleri arasında yer aldı. 

Her ne kada Hizbullah ile organik veya inorganik bağlantısı olmadığını iddia etse de katıldığı televizyon programlarında Hizbullahın terör örgütü olmadığını düşündüğünü belirtti.

HÜDA-Par Genel İstişare Kurulu üyesi Mehmet Fatih Aral'ın ise geçtiğimiz günlerde, bir dönem kırmızı bültenle aranan isimler arasında olduğu ortaya çıkmıştı. Sözcü'de yayınanlan habere göre Anal, 2009 yılında Hizbullah yöneticisi olma ve örgüte eleman temin etme gerekçesiyle kırmızı bültenle arandığı ortaya çıktı. 

İsveç'in o dönem iadesini kabul etmediği Anal'ın AK Parti-HÜDA PAR yakınlaşmasından sonra hakkındaki gıyabi tutuklama kararının kaldırıldığı ve sessiz sedasız kendi isteğiyle geldiği Türkiye'de ifadesi alındıktan sonra serbest bırakıldığı belirtildi. 1992 yılı Temmuz ayında kendisine ait özel otomobilde 10 adet kalaşnikof marka uzun namlulu tüfek, bu silahlara ait 30 şarjör, 820 mermi ile yakalanan Anal, polise verdiği ifadesinde silahları PKK'ya karşı aldığını savunmuştu 

İttifak'ın ardından serbest bırakılmışlardı

Cumhur ittifakına katılmın ardından ise Hizbullah davasından hüküm giyen bazı sanıklar geçtiğimiz günlerde serbest bırakıldı. Hizbullah Davası kapsamında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan Mehmet Emin Alpsoy "yaşlılık" gerekçesiyle serbest bırakılan isimler arasında yer aldı. Ayrıca Hizbullah tetikçisi Siraç Şanlı, Muhammet Ömer Faruk Aydın, Mehmet Emin Can ve Feysel Gürses tahliye edilen isimler arasında yer aldı. Eski Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Sekreteri İbrahim Sarı'nın domuz bağıyla öldürülmesinin yanısıra 20 kişinin öldürülmesi ile 31 kişinin satır ve silahla yaralanması eylemlerine katılan örgüt üyeleri serbest bırakılmıştı.