Haber: Sibel Hürtaş

14 Mayıs seçim takvimi işliyor. Seçime girecek ittifaklar ve siyasi partiler, 9 Nisan’da milletvekili aday listelerini Yüksek Seçim Kurulu’na sunmuştu.

5 İTTİFAK 12 SİYASİ PARTİ YARIŞACAK

YSK’ya Millet İttifakı bünyesinde CHP ve İyi Parti, Cumhur İttifakı bünyesinde AKP, MHP, Yeniden Refah Partisi ve Büyük Birlik Partisi, Emek ve Özgürlük İttifakı bünyesinde Yeşil ve Sol Parti ile TİP, Sosyalist Güç Birliği İttifakı bünyesinde TKP, TKH ve Sol Parti,  ATA İttifakı kapsamında Zafer Partisi ve Adalet Partisi listelerini YSK’ya sundu. 

Seçimde ittifakların yanı sıra 12 siyasi parti de kendi adıyla giriyor. Millet Partisi, Hak ve Özgürlükler Partisi, Genç Parti,  Memleket Partisi, Büyük Türkiye Partisi, Adalet Birlik Partisi,  ANAP, Yenilik Partisi, Halkın Kurtuluşu Partisi, Milli Yol Partisi, Vatan Partisi, Güç Birliği Partisi ve Bağımsız Türkiye Partisi de listelerini YSK’ya sundu.

Toplamda 26 siyasi partinin listeleri YSK’ya sunuldu.

SON GÜNDE DEĞİŞİKLİK YOK

Yüksek Seçim Kurulu, Seçim Takvimi’ne göre, değişikliklerin yapılabilmesi ve eksikliklerin tamamlanması için siyasi partilere 14 Nisan’a kadar süre verdi. Süre bugün itibariyle sona ererken, listelere yönelik değişiklik beklentileri de suya düştü.

CHP Listelerinden Ankara 1. Bölgede DEVA  kontenjanından aday gösterilen eski Adalet Bakanı Sadullah Ergin’e yönelik tepkiler nedeniyle, Ergin’in adaylıktan çekilmesi yönünde beklentiler olduğu dile getiriliyordu. Ancak Ergin, adaylıktan çekilmedi. CHP tabanının tepkilerinin yanı sıra bu durum DEVA’da da rahatsızlığa neden oldu. Son güne kadar Ergin’in adaylıktan çekilmemesinin hemen ardından, DEVA Kurucularından Genel Başkan Yardımcısı Helun Fırat, partisinden istifa etti. Fırat, “Gördüğüm  luzüm üzerine” diyerek, istifasını kamuoyuna açıklarken, parti içi tartışmalara girmedi. Siyasetçi Dengir Mir Mehmet Fırat’ın kızı olan Helun Fırat, DEVA’nın kuruluş dilekçesini İçişleri Bakanlığı’na sunan, Parti’nin etkin isimlerinden biriydi.

14 Nisan’a kadar listelerde değişiklik yapması beklenen bir diğer parti Türkiye İşçi Partisi de YSK’ya henüz başvuruda bulunmadı. TİP Başkanı Erkan Baş, diğer siyasi partilerin listeleri ortaya çıktıktan sonra özellikle Ankara ve İzmir’deki listelerini yeniden gözden geçireceklerini açıklamıştı.

TAKVİM NASIL İŞLEYECEK

Yüksek Seçim Kurulu, 15 Nisan’da geçici aday listelerini yayımlayacak. Daha sonra YSK’da aday mesaisi başlayacak. Kurul, siyasi partiler tarafından sunulan aday listelerindeki isimlerin milletvekili seçilme yeterliliğini inceleyecek. Seçilme yeterliliği bulunmayanlar siyasi partilere bildirilecek. Kesin listeler ise 19 Nisan’da Resmi Gazete’de ilan edilecek.

MİLLET İTTİFAKI BAYRAMDA DEPREM BÖLGESİNDE

Liste mesaisi bitti, seçim süreci resmen başladı ama Ramazan ayı nedeniyle siyasi partiler miting etkinliklerini bayram sonrasına erteledi.

Millet İttifakı Ramazan Bayramı ile birlikte mitingler dizisinin startını verecek. Ramazan Bayramında Millet İttifakını oluşturan liderler, deprem bölgesinde olacaklar.

Millet İttifakının Cumhurbaşkanı Yardımcısı Adayı Mansur Yavaş, Maraş’ta bayramı karşılayacak.

40 İLDE MİTİNG

Millet İttifakının Cumhurbaşkanı adayı CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Bayramın son günü olan 23 Nisan Pazar günü Meclis özel oturumu için Ankara’da olacak. Bayramdan sonra ise CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu hayli yoğun bir miting programı bekliyor. Kılıçdaroğlu, 24 Nisan’dan seçimlere kadar Türkiye genelinde 40 yakın ilde mitinge katılacak. Her gün en az iki ilde miting yapılması planlanıyor.

ERDOĞAN MİTİNG YAPACAK MI?

Cumhur İttifakının Cumhurbaşkanı adayı Recep Tayyip Erdoğan’ın ise seçim süreci boyunca miting yapmayacağı iddia ediliyordu, ancak ortaya çıkan taslak programda seçime kadar Erdoğan’ın çok sayıda ilde açılışlara katılacağı ardından mini mitingler düzenleyeceği ortaya çıktı. Erdoğan, önce deprem bölgesinde ardından İzmir’de bir dizi etkinlik gerçekleştirecek.

Bu seçim sürecinde Erdoğan’ın düzenleyeceği etkinliklerde ittifak ortağı MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli olmayacak.

YEŞİL SOL 60 İLDE MİTİNG DÜZENLEYECEK

Emek ve Özgürlük İttifakı da seçim sürecinde yoğun bir miting programı hazırladı. İttifak birleşenleri, bugünden itibaren alanlarda. 14-18 Nisan tarihleri arasında 5 bölgede geziler planlandı. Bayramdan  sonra ise 60 ilde mitingler düzenlenecek.