Sosyal Demokrasi Derneği (SDD) Genel Başkanı Sami Doğan, Anayasa Mahkemesi’nin seçim kanunuyla ilgili kararına ilişkin “Alınan bu kararla şimdiden seçimlere gölge düşmüştür. Anayasa Mahkemesi’nin seçim kurullarının oluşumunu düzenleyen beş ve altıncı, Cumhurbaşkanı'nı propaganda yasakları dışında tutan on birinci ve seçim kurullarının 3 ay içinde yenilenmesini öngören on ikinci maddelerinin iptalini Anayasa’ya aykırı olmadığı gerekçesiyle reddetmesi, Haziran 2023 seçimlerinin ne kadar şaibeli geçeceğinin göstergesidir” dedi.  

SDD Genel Başkanı Sami Doğan, 2023 yılında yapılacak seçimlere ilişkin yazılı açıklama yaptı. Anayasa Mahkemesi’nin seçimlerin güvenliğine gölge düşürecek bir karara imza attığını belirten Doğan, şunları kaydetti:

“Alınan bu kararla şimdiden seçimlere gölge düşmüştür. Anayasa Mahkemesi’nin seçim kurullarının oluşumunu düzenleyen beş ve altıncı, cumhurbaşkanını propaganda yasakları dışında tutan on birinci ve seçim kurullarının 3 ay içinde yenilenmesini öngören on ikinci maddelerinin iptalini Anayasa’ya aykırı olmadığı gerekçesiyle reddetmesi, Haziran 2023 seçimlerinin ne kadar şaibeli geçeceğinin göstergesidir.

6 Nisan tarihinden sonra alınacak bir erken seçim kararı asla kabul edilemez. Erken seçim kararının TBMM tarafından alınması halinde seçimin hangi gün yapılacağı TBMM tarafından belirlenir. Erken seçim kararının cumhurbaşkanınca verilmesi halinde, bu kararın verildiği günden sonra gelen doksanıncı günü takip eden ilk pazar günü oy verilir. Görevdeki cumhurbaşkanının 2023 yılında yapılacak bir seçimde aday olabilmesi sadece TBMM’nin alacağı erken seçim kararı ile mümkün olabileceğinden erken seçim kararının 7393 sayılı Kanun’un yürürlüğe girdiği 6 Nisan 2023 tarihinden sonra alınarak seçim tarihinin de buna göre belirlenmesi ihtimali düşünülebilir. Bu durumda erken seçim günü en erken 11 Haziran 2023 tarihine denk geldiğinden, bu bir erken seçim olmayacaktır. Kanunun getirdiği yeni düzenlemeler, ekonomik ve toplumsal olarak böylesi zorlu bir dönemde siyasal iktidarın hesap verebilirliğini sağlayacak, seçimlerin doğruluk ve dürüstlük kurallarını hiçe sayan hükümleri barındırıyor. İl ve ilçe seçim kurullarında görev yapacak olan yargıçların belirlenme usullerine ilişkin temel değişiklikler, 298 sayılı Kanun’a eklenen geçici madde ile altı ay içinde kurulların yeni düzenlemeye göre oluşumlarının tamamlanmasını öngören bu kanun ile seçime gitmek 2023 seçimlerinin şaibeli olacağının en büyük kanıtıdır.

“İSTEDİKLERİ KADAR ÖNÜMÜZE ENGEL KOYSUNLAR SOSYAL HUKUK DEVLETİNE YAKIŞIR BİR SEÇİMİ KAZANACAĞIZ”

Derneğimizin hazırladığı seçim güvenliği raporunda da belirttiğimiz gibi 298 sayılı Kanunda yer alan propaganda dönemi yasaklarına ilişkin düzenlemeler de seçim yarışının eşit bir yarış olmayacağını bize gösteriyor. Düzenleme ile propaganda sürecinden ‘başbakan’ ifadesinin çıkarılmasıyla sınırlı kalan ve düzenlemelere ‘cumhurbaşkanı’ ifadesi eklenmediğinden, seçim yarışı eşit koşullarda yapılamayacak. Ayrıca Yüksek Seçim Kurulu’nun 2017 ve 2019 yıllarında verdiği mühürsüz oy pusulalarının kabulü gibi kararları da var. Bütün bunlara 7393 sayılı Kanun ile yapılan değişiklikleri de eklersek, seçim güvenliğine ilişkin hazırlıkların, bu kanunla değiştirilmiş olan seçim mevzuatı da göz önünde bulundurularak, hemen bugün başlaması gerekmektedir. Yapacağımız çalışmalar ile 2023 seçimlerinde önümüze çıkarılmak istenen bütün engellere rağmen, Cumhuriyetimizin 100. Yılına yakışır bir coşku ve güven ile bu seçimleri kazanacağımıza inancımız tamdır. Bizim önümüze istedikleri kadar şaibe ve engel koysunlar, laik, demokratik, sosyal hukuk devletine yakışır bir seçimi gerçekleştirecek ve kazanacağız.”