EKONOMİ

Sarp Sınır Kapısı'ndaki 23 kilometrelik TIR kuyruğu Meclis gündemine taşındı

Abone Ol
Haber: Uğur İstanbullu

CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan, Artvin'in Kemalpaşa ilçesinde bulunan Sarp Sınırı Kapısı'nda yaşanan aksaklıklarla ilgili Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun yanıtlaması istemiyle hazırladığı soru önergesi TBMM Başkanlığı'na sundu.

"GÜRCÜ PLAKALI ARAÇLARA ÖNCELİK VERİLİYOR"

Önergede, sınır kapısında Gürcü plakalı araçlara öncelik verildiğini belirten Bayraktutan, şu ifadeleri kullandı:

"Türk plakalı araçlarımız hangi kapıdan Gürcistan'a girdiğine bakılmaksızın; Tiflis, Batum ve Haşuri bölgesindeki Tır parklarında veya yol kenarlarında bilinçli olarak bekletilirken Gürcü plakalı araçlara öncelik verilerek sıra sisteminde adil bir uygulama yapılmamaktadır. Bu durum nakliyecimizin ayda 1 veya 2 sefer taşıma yapabilmesine neden olmakta, Gürcü plakalı araçların avantaj sağlayarak ayda 4-5 sefer yapabilmesini sağlamaktadır."

Gürcistan'da bulunan parkların kullanım ücretinin 30 Lari'den, 80 Lari'ye çıkartıldığına da dikkat çeken CHP'li Bayraktutan "Bu yüksek artış Türk Lirası üzerinden hesaplandığında (yaklaşık 400,- TL) nakliyecimiz için zaten yüksek olan maliyetlerin yanında ek bir külfet oluşturduğu dile getirilmektedir. Gürcistan sınırlarında araçlarımızın kaza yapması durumunda ortaya çıkan maddi hasarın yanında ilave olarak Gürcü makamlarca trafik cezası da uygulanmaktadır. Meydana gelen kazada haklı olup olmadığına veya teknik bir sebepten meydana gelip gelmediğine bakılmaksızın, yüksek para cezaları yazıldığı, ayrıca kaza durumunun raporlanması ve sonuca bağlanması yaklaşık 6 ayı bulan uzun sürelerde tamamlanması nedeniyle büyük mağduriyet yaşandığı ifade edilmektedir" dedi.

"BEKLEYEN ARAÇ SAYISI 3000 BİNE KADAR ULAŞIYOR"

Ülkeye giriş kotası konularak, Türkiyeli araçların uzun süre kuyrukta bekletildiği bilgisini aldıklarını ifade eden Uğur Bayraktutan,şöyle devam etti:

"Azerbaycan'dan Gürcistan'a geçmekte olan Türk tırlarına Gürcistan'da yük alacağına dair dozvala belgesi ve yük akdi olması halinde depoları yakıt dolu olması durumunda ceza uygulanmıyorken, değiştirilen uygulama ile Gürcistan yük akdi veya dozvolasına bakmaksızın araçta standartlara uygun orijinal depo yakıtına ceza uygulamaya başlamıştır. Durumdan habersiz olan nakliyecimiz mağdur edilmektedir. Bu vesileyle, nakliye, ithalat ve ihracat gibi konularda yapılan yasal değişikliklerin sınır ilçesi olması sebebiyle Hopa Ticaret ve Sanayi Odası'na da iletilmesi sektör temsilcilerimizin önceden bilgilendirilerek tedbir almalarına katkı sağlayacaktır. Azerbaycan'dan Gürcistan'a Kırmızı Köprü gümrüğünden giriş yapacak araçlarımız Azeri yetkililerin ifade ettiği üzere; Gürcü tarafının kotalı olarak ülkeye giriş izni vermesinden kaynaklı olarak uzun süre bekletildiği ifade edilmektedir. Bekleyen araç sayısı dönem dönem 3.000'e kadar ulaşmakta ve durum büyük mağduriyet yaratmaktadır."

"SORUNLARIN ÇÖZÜMÜNE İLİŞKİN NE GİBİ ADIMLAR ATTINIZ?"

CHP Milletvekili Bayraktutan, Bakan Çavuşoğlu'na su soruları yöneltti:

"*İlgili sorunlar Bakanlığınızın bilgisi dahilinde midir? Bu tarihe kadar bu sorunların çözümüne ilişkin hangi adımlar atılmıştır?

*Sarp Sınır Kapısı’nda çeşitli nedenlerle birçok sorun yaşayan nakliyecilerimizin mağduriyetlerinin ivedilikle giderilmesi adına yürütülecek çalışmalar nelerdir? Kamuoyuyla paylaşır mısınız?"