Şanlıurfa’da 15 Mart’ta yaşanan sel nedeniyle buğday ekili alanların sular altında kaldığını belirten Hilvan Ziraat Odası Başkanı Hikmet İpar, “Harran Akçakale bölgesinde arazilerimizin bir kısmı su altında kaldı. Diğer bölgemizde arazilerde göletler oluştu, ekinlere zarar vermesine sebep oldu. Böyle bir yağışın oluşu engebeli arazilerde toprağın aşınmasına sebep oldu. Ekinlerimizin kökleri meydan çıktı, sürüklendi. Bu da verim kaybına sebep verecektir” dedi. İpar, bölgeye pozitif ayrımcılık yapılarak çiftçiye destek verilmesini istedi.

Şanlıurfa’da 15 Mart Çarşamba günü meydana gelen sel nedeniyle tarım arazileri zarar gördü. Arpa, buğday ve mercimek ekili arazilerin su altında kaldığını, bunun da verimi düşüreceğini ifade eden Hilvan Ziraat Odası Başkanı Hikmet İpar, ANKA Haber Ajansı'na şunları söyledi: 

ENGEBELİ ARAZİLERDE TOPRAĞIN AŞINMASINA SEBEP OLDU:6 Şubat depreminde 11 ilimizle birlikte Şanlıurfa’mızda maalesef depremden nasibini aldı. Yüzlerce vefat oldu. Bununla birlikte geçtiğimiz çarşamba günü Şanlıurfa aşırı bir şekilde yağış aldı ve şehir merkezindeki 3 ilçemiz aşırı yağışa maruz kaldı. Arazilerimizde yer yer hasarlar meydana geldi. Aşırı su baskınlarından dolayı özellikle Harran Akçakale bölgesinde arazilerimizin bir kısmı su altında kaldı. Diğer bölgemizde arazilerde göletler oluştu, ekinlere zarar vermesine sebep oldu. Böyle bir yağışın oluşu engebeli arazilerde toprağın aşınmasına sebep oldu. Bu aşınma neticesinde, ekinlerimizin kökleri meydan çıktı, sürüklendi. Bu köklerin güneş almasıyla birlikte kuruma tehlikesiyle karşı karşıya olduklarını biliyoruz. Bu da verim kaybına sebep verecektir.

BUĞDAYLARIN KÖKÜ ÇÜRÜDÜ: Bu yağış esnasında pamuk alanlarımız henüz ekilmediğinden dolayı büyük bir hasar yaşanmadı. Ancak toprak aşınması oldu, toprağın 4 santimlik verimli katmanı gitti. Bölgemizde şu anda en çok ekili olan arpa, buğday ve mercimek alanlarımız bundan zarar gördü. Özellikle suyun biriktiği bölgelerde suyun bekletilmesinden dolayı kök çürüklüğü olmaktadır.

GÜBRE FİYATLARINA YÜZDE 20’YE YAKIN ZAM GELDİ: Yağış öncesinde çiftçilerimiz gübre tedariğinde zorlandılar. Gübrenin bayilere gelmesi çok yavaşladı. Bu da çiftçilerimizin ürünlerine eksik gübre atmasına sebep oldu. Bununla birlikte depremden bu yana maalesef gübre fiyatlarına yüzde 10 ile yüzde 20’ye yakın bir zam geldi. Bu da çiftçilerimizi sıkıntıya soktu. Hem depremden hem de selden nasibini alan Şanlıurfa’daki çiftçilerimizin ekstradan mazot ve gübre desteğiyle desteklenmesi gerekiyor.

BU BÖLGEDE ÇİFTÇİLERE POZİTİF AYRIMCILIK YAPILMASI ŞART OLDU: 2021 yılında yaşadığımız kuraklıktan sonra çiftçilerimize bir destek ödendi. 2022’de aynı kuraklığı yaşadık ve bununla birlikte hasar tespit çalışmaları neticesinde raporlarımızı hazırlayıp bakanlığa ve ilgili birimlere gönderdik. Ancak onun neticesini daha almış değiliz. Çiftçilerimize bu dönemde verilmemiş olan kuraklık hasar desteğimizin bir an önce ödenmesi ve çiftçiye bu bölgede pozitif ayrımcılık yapılması şart olmuştur.