Haber: MEHMET YAZICI

Samsun’da Onur Anıtı’na yönelik saldırının ardından bu kez de İlk Adım Anıtı’nın önüne reklam panoları yerleştirilmesi tepki topladı. 1981 yılında Atatürk’ün doğumunun 100. yılı nedeniyle Atatürk’ün şehri ilk adımı attığı Reji İskelesi’nin yerine dikilen anıt, geçen 41 yılda pek çok kez “sansür”e maruz kaldı. Özellikle heykelin parçası olan iki genç figürü “çıplak oldukları” iddiasıyla önce Atatürk heykelinden ayrıldı, ardından ortadan kayboldu. 1982’de heykelden ayrılan bu figürler ancak 2000 yılında asıl yerlerine dönebildi. Bugün ise bu kez dev bilboardlar ile Atatürk Anıtı’nın önü kapatıldı.

KESK VE ADD TEPKİ GÖSTERDİ

KESK Samsun Dönem Sözcüsü Suat Yıldız ise, yaptığı açıklamada, reklam billbordu yapılacak pek çok yer olmasına rağmen, İlk Adım Anıtı’nın önünün tercih edilmesini eleştirdi. İlk Adım Anıtı’nın ışıklandırılması için daha önce yerleştirilen projektör ışıkların da kaldırıldığı belirtildi. Yapılan açıklamada, “Kentin simgesi haline gelen İlkadım Anıtı’nın önüne duvar gibi çekilen reklam billbordlarının zaman kaybedilmeden derhal kaldırılmasını istiyoruz. Bu yapılan yanlıştan hemen dönülmesini istiyoruz” denildi.

Atatürk Düşünce Derneği Samsun Şube Başkanı Dr. Işık Özkefeli ise, yaptığı açıklamada, İlkadım Anıtı’nın da aynı Onur Anıtı gibi Samsun’un ve milli mücadelenin bir simgesi olduğunu belirterek, bilboardların insanların anıtı görmelerini engelleyecek büyüklükte olduğunu söyledi. “Anıtın çevresinin bu şekilde kapatılmasını kabul etmiyoruz” diyen Özkefeli, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir’den bu billboardları derhal kaldırmasını istedi. Samsun Büyükşehir Belediyesi yetkilileri ise basına yaptıkları açıklamada, “iyi niyetli” olduklarını iddia etti ve “bilboardları kılı kırk yararak konumlandırdıklarını” savundu.

ANIT SANSÜRE UĞRAMIŞTI

Heykeltıraş Hakkı Atamulu’nun 1981-1982 yılları arasında Atatürk’ün doğumunun 100. yılı anısına yaptığı İlkadım Anıtı’nda Atatürk ve silah arkadaşlarını simgeleyen üçlü figürün yanı sıra iki genç heykeli de yer alıyor. Türk gençliğini simgeleyen bu figürlerin “çıplak olduğu” iddiasıyla geçmişte pek çok tartışma yaşanmıştı. 19 Mayıs 1981’da dönemin Devlet Başkanı Kenan Evren ve Milli Güvenlik Konseyi üyelerinin katılımıyla açılan heykelle ilgili farklı tepkiler geldi. Kenan Evren, 20 Kasım 1982’de “çıplak oldukları” gerekçesiyle iki genç figürünün Atatürk’ün yanından kaldırılması talimatı verdi. Bu heykeller uzun süre Samsun Fuarı alanında bir bahçede sergilendi. Bir süre sonra ortadan kaybolan heykeller, 1995 yılında fuar alanı içinde yıktırılan bir binanın inşaat molozları arasında ortaya çıktı. O dönem SHP’nin yönetiminde olan Atakum Belediyesi tarafından alınan ve belediye bahçesine konulan heykeller, 2000 yılında dönemin Kültür Bakanı İstemihan Talay’ın talimatı ile yeniden Atatürk’ün yanına konuldu. İlk Adım Anıtı Taşınmaz Kültür Varlıklarının Tesciline İlişkin Koruma Bölge Kurulu Kararı ile de koruma altına alındı.