Adana Tabip Odası ve SES Adana Şubesi’nin birlikte yaptıkları açıklamada “Salgını yönetmek yerine yanlış sayılar, algı yönetimi, salgını değil küçük bir zümrenin ekonomik çıkarlarını savunan bir yönetimi gördük” denildi.

Adana Tabip Odası ve SES Adana Şubesi “Haklarımızdan vazgeçmiyoruz!” konulu basın açıklaması gerçekleştirdi. Seyhan Devlet Hastanesi önünde gerçekleştirilen basın açıklamasına TTB Genel Başkanı Şebnem Korur Fincancı, TTB 2. Başkanı Ali İhsan Öktem, SES Üye ve yöneticileri, KESK’e bağlı sendikaların yöneticileri, EMEP katılım sağladı. TTB Genel Başkanı Şebnem Korur Fincancı ve SES Adana Şube Eş Başkanı Dr. Mürşit Enis Akyüz konuyla ilgili açıklama yaptı.

"SAĞLIK EMEKÇİLERİ MUTSUZ VE UMUTSUZ"

Açıklamada, “Sağlık emekçileri tükeniyor sağlık emekçileri mutsuz ve umutsuz. Salgın başladığında, hâli hazırda hükümetin sağlığı kâr edilecek bir alan ve popülist söylemlerin merkezi olarak kullanmasından dolayı yorulmuş, tükenmiş sağlık emekçileri tüm özverileri ile çalışmaya devam ettiler. Ancak salgın devam ettikçe gördüğümüz şey, hükümetin sağlık emekçilerinin ve ailelerinin sağlığını önemsemediği; sırf ‘başarılı bir imaj’ görüntüsü verebilmek için sağlık emekçilerini feda edebileceği yönündeydi. Nitekim salgını da yönetmek yerine yanlış sayılar, algı yönetimi, salgını değil küçük bir zümrenin ekonomik çıkarlarını savunan bir yönetimi gördük” denildi.

“SALDIRILARI SADECE KINADILAR”

“Salgında fedakarca çalışan sağlık emekçileri saldırıya uğradıkça sadece kınadılar” deline açıklamada, “Eğer bu dönemde caydırıcı ve yeterli bir sağlıkta şiddete karşı yasa ve sağlıkta şiddetle mücadele programı görmedi isek belli ki böyle bir niyet yok. Zaten ‘size saldırana gülümseyin anlamaya çalışın’ gibi önerilerde bulunan bakanlıktan bunu kendiliğinden beklemiyorduk ama salgında hem kendi hem ailesinin hayatını tehlikeye atan sağlık emekçileri için bile yapılmaması ne kadar önemsendiğimizin göstergesi oldu” ifadeleri kullanıldı.

“SAĞLIK EMEKÇİLERİ 10 KAT FAZLA COVİD İLE ENFEKTE OLDU”

Açıklamanın devamında şunlar belirtildi: “Salgında sağlık emekçileri, toplumdaki sıklığından 10 kat fazla COVİD ile enfekte oldu. Bir çoğumuz bulaştırmamak için ailemizle görüşmedik, hasret kaldık. Ancak iktidar bunu bir meslek hastalığı  olarak kabul ederse hayatını kaybedecek emekçilerin ailesine yapacağı yardımı bir yük olarak gördüğü için yasaları ve bilimsel aklı reddederek kabul etmiyor. SES olarak hem merkezi olarak bu duruma karşı hukuki mücadelemiz sürüyor hem de Adana’da COVİD’e yakalanan sağlık emekçilerinin meslek hastalığı bildirimlerini yaptık. Aklın ve bilimin üstün geleceğini biliyoruz.

“İKTİDAR TÜM ÖNLEMLERDEN VAZGEÇMİŞ GÖRÜNÜYOR”

Salgınla mücadelede toplumsal tüm önlemlerden vazgeçmiş görünen iktidar, sağlık emekçilerini normalden fazla  çalıştırarak, çalışanını korunma önlemleri ile ilgili doğru dürüst bir çalışma yapmayarak, salgının her kademesinde plansızlığın sonucunda sağlık emekçisi ile vatandaşı karşı karşıya getirerek sağlık emekçilerinin bu güne gelmesine vesile olmuştur. Ek ödeme garabeti ile vatandaşa ‘sağlıkçılara çok ödeme yapıyoruz’ izlenimi uyandırmış, çeşitli koşullara bağladığı ödemelerin sağlık emekçileri arasında husumete neden olmasını sağlamış, çoğunluğu aslında hiçbir maaş artışı yaşamayan sağlık emekçilerini halkın gözünde paragöz yapmıştır. Haklarında herhangi bir karar olmamasına rağmen ihraç edilmiş sağlık emekçileri çağrılabilecekken, atama bekleyen bi sürü sağlık emekçisi güvenceli kadrolara atanabiecekken mevcut sağlık emekçileri daha çok çalıştırılarak sorun çözülür gibi yapılmaya çalışılıyor. Küçük bir zümrenin ‘her gün test oluyoruz, ayda 8 kere test oluyorum’ gibi açıklamalarına rağmen sağlık emekçilerinin düzenli test taleplerine kulak tıkandığı gibi, yeri geldiğinde temaslı sağlık emekçilerinin test olmasına bile razı olunmayacağı izlenimi vermiştir. Sağlık emekçileri salgından önce dahi yorgun umutsuz ve motivasyonsuzken, salgın esnasında değersiz görülmesi hissi sağlıktan ayrılışları hızlandırmış olacak ki, iktidar, yetkisini nerden aldığı bilinmez bir şekilde emeklilik hakkını dahi engelleyeceğini ilan etmiştir. “

“BU KOŞULLARDAN BİRLİKTE MÜCADELE EDEREK ÇIKACAĞIZ”

Açıklamanın sonunda talepler şöyle sırılandı: “Bizler, COVİD-19un meslek hastalığı sayılması talebimizi; herkes için Güvenceli kadrolu iş talebimizi; ek ödeme değil emekliliğe yansıyan adaletli insanca yaşanabilir ücret talebimizi; şiddete karşı etkin yasa ve mücadele talebimizi; sağlıklı koşullarda çalışma hakkımızı, dinlenme izin istifa emeklilik haklarımızı talep etmeye devam ediyoruz. Bu koşullardan birlikte mücadele ederek çıkacağız.”