Safranbolu Belediyesi ve Safranbolu Kültür ve Turizm Vakfı iş birliği ile bu yıl 6’ıncısı düzenlenen Safran Hasadı Festivali kortej yürüyüşü ile başladı. Safranbolu’ya bağlı Babasultan Mahallesi’nden başlayan yürüyüş Kazdağlı meydanında sona erdi. Yürüyüşte safran bitkisine atıfta bulunarak hazırlanan mor kıyafetler giyildi. Düzenlenen festivale Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse, CHP İl Başkanı Abdullah Çakır, Safranbolu TSO Başkanı Ali Sami Acar, Safranbolu Kültür ve Turizm Vakfı Başkanı Şefik Dizdar, Dernek, Oda, STK başkanları, Siyasi Parti temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Kazdağlı meydanında devam eden Safran Hasadı Festival programında ilk olarak saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

"BUGÜN BURUK OLARAK BU ŞENLİĞİ İDRAK EDİYORUZ"

Ardından programın açılış konuşmasını yapan Safranbolu Kültür ve Turizm Vakfı Başkanı Şefik Dizdar şunları söyledi:

Bugün biraz buruk olarak bu şenliği idrak ediyoruz.  Komşu ilçemiz Amasra’da meydana gelen elim olaydan dolayı hepimiz üzüntülüyüz. Ölen bütün madencilerin ruhları şad olsun. Bugün 6.sını idrak etmekte olduğumuz bu safran hasadı şenliğimize, kısmen üzerimizde safran çanağı rengi ile iştirak ediyoruz. Önümüzdeki yıllarda daha da etken bir şekilde başka yerlerde örneklerini gördüğümüz gibi bütün halkın, öğrencilerin katılım sağlaması gerektiği kanaatine varıyoruz."

"TÜRKİYE’DE ÜRETİLEN SAFRAN MİKTARI 35 KİLOGRAM"

Konuşmasına Amasra maden faciasında yaşamını yitiren 41 madenciyi anarak başlayan Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse şu ifadeleri kullandı:

"Safran şehrimizin adını aldığı çok kıymetli bir bitki. Malesef üretimi son yıllarda çok azaldı. 2015 yılında İsmail Beyin üretime katkı sağlamasıyla eski değerine kavuşmaya başladı. Türkiye’de üretilen safran miktarı 35 kilogram, ihtiyacımız bunun çok daha üzerinde. Bu yüzden bu tür festivallerle, yapılan çalıştaylarla safranın kıymetinin anlatılması, her yönüyle değerlendirilmesi ve üretime katkı sağlayanların da desteklenmesi gerekiyor."

Konuşmaların ardından programa katılanlara Safranbolu’ya özgü 24 çeşit baharatla hazırlanan ve içindeki en değerli baharat olan safran bitkisinin bulunduğu macun dağıtıldı. Macun ikramının ardından ise Safranbolu Turizm İşletmecileri Derneği tarafından Safranbolu’nun tarihi lezzetlerinden safranlı zerde tatlısı vatandaşlara tattırıldı.