2016 yılında düzenlenen Altın Safran Uluslararası Belgesel Film Festivali amatör kategorisinde üçüncülük ödülü alan, 2017 yılında ‘Işığın izinde Safranbolu’ isimli fotoğraf sergisini tarihi çarşıda bulunan Cıngıllıoğlu Sanat Galerisi’nde açan, yaptığı röportajlar ile Safranbolu’nun en büyük görsel arşivlerinden birini ortaya koyan araştırmacı, yazar ve fotoğraf sanatçısı Hüseyin Karataş’ın isminin verildiği parkın açılışı Esentepe Mahallesi’nde yapıldı. Açılışa Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse, CHP Karabük İl Başkanı Abdullah Çakır, siyasi parti temsilcileri, dernek, oda, STK başkanları, Hüseyin Karataş’ın ailesi ve vatandaşlar katıldı.

"BABAM GERÇEKTEN BU ŞEHRİ ÇOK SEVDİ"

Babasıyla ilgili konuşurken gözyaşlarını tutamayan Hasret Şule Karataş, şunları söyledi:

"Ailem adına ben katılma durumunda kalıyorum ama babam gerçekten bu şehri çok sevdi. İsminin bu şekilde yaşatıldığını görse eminin şu an çok gurur duyardı ve görüyorsa da çok gurur duyuyordur. Her zaman devletine, ülkesine, yaşadığı şehre, sanata, kültüre değer veren, insana hayvana, çevreye değer veren, kültürü insanı doğayı her zaman, insanı anlatmaya çalışan bir insan olarak yine bu şehre hizmet edecek bir parkta adı ile yaşamış olması çok güzel bir şey. Elif Hanım’a gerçekten çok teşekkür ediyoruz. Bu konuda vefatından bu yana dostları ve buradaki halk sürekli onu yaşatacak şeyler yaptı. Biz bazen ölümünü bile unutabiliyoruz o yüzden tekrar teşekkür ederim."

"HÜSEYİN KARATAŞ’IN ADINI SONSUZA KADAR BURADA YAŞATMAK İSTİYORUZ"

Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse ise şunları söyledi:

"Biz geçtiğimiz senenin başında 7 mahalle 7 park projemizi açıklamıştık. Bu park onlardan bir tanesi. Parkın projesinden imalatına kadar Safranbolu Belediyesi çalışanları tarafından yapıldı. Parkın yapımına başlamadan önce bu kararı mecliste aldık. Parkın ismi Hüseyin Karataş olmasına katkı sağlayan meclis üyelerine teşekkür ediyorum. Hüseyin Karataş doğayı, hayvanı, insanı, sanatı, kültürü seven daha doğrusu iz bırakarak giden insanlardan bir tanesi ve benim için de çok önemli. Hep söylüyorum Hüseyin Karataş abimizin adını sonsuza kadar burada yaşatmak istiyoruz. Ben de ona Allah’tan rahmet diliyorum. Safranbolu’ya kattığı tüm değerlerden dolayı da ona çok teşekkür ediyorum."

Konuşmaların ardından yapılan kurdele kesimi ile parkın açılışı yapıldı.

HÜSEYİN KARATAŞ KİMDİR?

1957 yılında Gemlik’te doğmuştur. Evli ve üç kız babasıdır. Anadolu’nun değişik yerlerinde görev yapmıştır. 1992-2013 yılları arasında Safranbolu Halk Eğitim Merkezi’nde müdür yardımcılığı, 2012-2014 yılları arasında Safranbolu Ünsal Tülbentçi İlköğretim Okulu’nda müdür yardımcılığı yapmıştır. Edebiyat, tarih sosyoloji gibi konulara ilgi duyan Karataş, belgesel film ve fotoğraf çekimleri ve biyografi yapmış yaşadığı çevre ile ilgili gezi yazıları kaleme almış, röportajlar gerçekleştirmiş. Pek çok kısa film ve biyografi belgeseline imza atan Karataş, 2016 yılında düzenlenen Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali Amatör Kategorisinde 3.lük ödülü alan "Bayrak Yarışı" isimli belgeselin kameramanlığını üstlenmiştir. 2017 yılında "Işığın izinde Safranbolu" isimli fotoğraf sergisini tarihi çarşıda bulunan Cıngıllıoğlu Sanat Galerisi’nde açmıştır. Yaptığı yerel röportajlar ile kent belleğine katkı sunmakla beraber tarihi şehrin en büyük görsel arşivlerinden birini ortaya çıkarmayı başarmıştır. 2020 yılında düzenlenen Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali kapsamında düzenlenen fotoğraf yarışmasında seçici jüri olarak görev almıştır. Karataş Karabük Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nde yüksek lisans yapmaktaydı. Tüm dünyayı etkisi altına alan Covid19 salgın hastalığı üzerine yazılar kaleme aldığı ve görsel çekimler yaptığı dönemde kendisi de bu hastalığa yakalanmış ve 15 Nisan 2021’de hayatını kaybetmiştir.