Depremlerde Hatay'ın Samandağ ilçesine bağlı Sutaşı, Kuşalanı, Cumhuriyet, Atatürk, Cemal Gürsel, Koyunoğlu, Yeni Mahalle ve Yeşilada mahallerinde büyük yıkım yaşandı. Çok sayıda evin yıkıldığı mahallelerde resmi olmayan verilere göre, en az bin kişi yaşamını yitirdi. Bir yandan enkaz kaldırma çalışmalarının sürdüğü ilçeyi dün kentte meydana gelen 6,4 ve 5,8 büyüklüğündeki depremler de etkiledi. 
 
'KUK APARTMANI'
 
Yurttaşlar, yıkımın olduğu mahallelerde enkaz altındaki eşyalarını çıkarırken, her enkaz üzerinde en az 3 iş makinası çalışıyor. Kentin molozları ise ilçe merkezindeki sokaklarda bir arada tutuluyor. Kentte 3 yıl önce Cemal Gürsel Mahallesi'nde inşa edilen KUK Apartmanı'nın yıkılan her 2 bloğundan 16 cenaze çıktı. Müteahhittin kayıp olduğunu belirten mahalleliler, 3 yıl önce yapılan yapının yıkılmasındaki ihmallere dikkat çekti. 
 
'DAYANIŞMA BÜYÜYEREK SÜRÜYOR'
 
İlçede oluşturulan Hatay Deprem Dayanışması da halkın ihtiyaçlarına cevap oluyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Kadıköy Belediyesi'nin de içinde olduğu Deprem Dayanışma Merkezi'nde, ilçedeki halkın acil talepleri karşılanıyor. Yine ilçede birçok sosyalist fraksiyonda canla başla halkın yaralarını sarmayı sürdürüyor. 
 
GÖÇÜN ÖNLENMESİ İÇİN ARAYIŞ
 
İlçede göçün önlenmesi için de çözümler araştırılıyor. İlçede şu ana kadar 400'e yakın çadır kurulurken, yine mahalleliler de kendi evleri ve sokaklarındaki uygun yerlere çadır kuruyor. Kırsal mahallelerdeki yakınlarının yanına yerleşen yurttaşlar ise, ne olursa olsun kenti bırakmayacaklarını söylüyor. 
 
İlk günler can korkusu ile çocuklarını yakınlarına bırakan ailelerin ilçe merkezine geri dönüşleri de başlamış. Soğuk havaya rağmen yurttaşların geri dönüşleri de çadırlardaki mücadelesi de sürüyor.  
 
AFAD MALZEMESİZ GELDİ
 
Yaşanan depreme ilişkin konuştuğumuz yurttaşlar, depremin ilk 4 günü başta Cemal Gürsel mahallesi olmak üzere birçok yerde çöken binaların enkazlarında seslerinin geldiğini belirtti. Deprem sonrası AFAD ekiplerinin 3'üncü gün ilçeye gelebildiğini belirten yurttaşlar, "İstanbul'dan bir AFAD ekibi ilçeye geldi. AFAD yetkilisi ile görüştük, neden bu kadar geç kaldınız dedik. Bize 'Havaalanında bilmediğimiz bir nedenden 4 saat bekletildik. Yine alet ve edevatlarımızı uçakla taşıyamayız' dediler. Alet edevatsız gelen ekiplerin araçları ise İstanbul'dan gelen bir araçla ancak 4'üncü günün akşamında geldi. Bunlar olmasaydı ölümler ilçede yarı yarıya az olurdu" dedi. 
 
Halkın kendi imkanlarıyla yaralı ve ölülerini Samandağ'daki enkazlardan çıkardığını ifade eden yurttaşlar, "Devlet Samandağ'a, Samandağ'ın muhalif halkına adeta savaş açmış gibiydi" şeklinde konuştu. 
 
'BAĞIRAN YURTTAŞLARI ÇIKARACAK KİMSE YOKTU'
 
Binanın sallandığını ve yerinden kalkamadığını belirten Sabiha Şahin adlı kadın da, yıkılan evinin enkazının karşısında kurdukları çadırda kalıyor. Ne pahasına olursa olsun bu topraklardan göç etmeyeceklerini belirten Şahin, "Bina sallanıyordu, ben yerimden kalkamadım. Biraz sonra baktım bütün binalar yerle bir oldu" dedi. AFAD ekiplerinin 3 gün sonra geldiğini belirten Şahin, "Burada bir tane genç öldü. Bağırıyor, bağırıyor çıkarmadılar, öldü" dedi. Şahin, burada kalacaklarını belirterek, “Çadır kuracağım, yine toprağımı bırakmayacağım. Samandağ'dan başka yerde yaşayamam" diye konuştu.