DÜNYA

Rusya, Suriye'nin kuzeyine yardım kapısını kapattı

Rusya, BM Güvenlik Konseyi'nde Hatay'ın Reyhanlı ilçesindeki Cilvegözü Sınır Kapısı'ndan milyonlarca Suriyeliye insani yardımların yapılmasına imkan tanıyan mekanizmanın süresinin uzatılmasını veto etti.

Abone Ol

Cilvegözü Sınır Kapısı'ndan milyonlarca Suriye vatandaşına insani yardım yapılmasına izin veren mekanizmanın görev süresi 10 Temmuz'da doluyor. BM Güvenlik Konseyi bugün, Norveç ve İrlanda tarafından sunulan ve Suriye'ye sınır ötesi insani yardım mekanizmasının görev süresinin 1 yıl uzatılmasına yönelik kararı oyladı.

DAİMİ ÜYE VETO ETTİ

Karara 15 üyeli konseyde 13 ülke destek verirken, Rusya kararı veto etti, Çin ise çekimser oy kullandı. Güvenlik Konseyi'nde bir tasarının kabul edilmesi için 15 üyeden en az 9'unun lehte oy vermesi, daimi üyeler ABD, Rusya, Çin, İngiltere ve Fransa'dan da herhangi birinin veto yetkisini kullanmaması gerekiyor.

Güvenlik Konseyi, 10 Temmuz'da aksi yönde bir karar alamazsa, Suriye'ye uluslararası insani yardımların gönderildiği Cilvegözü Sınır Kapısı artık bu amaçla kullanılamayacak ve ülkenin kuzeybatısında 4 milyondan fazla kişi açlık riskiyle karşı karşıya kalacak.