Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in geçtiğimiz haftalarda Roscosmos başkanlığına atadığı eski Başbakan Yardımcısı Yuri Borisov, kurumdaki ilk icraatını Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan çekilmek olarak yaptı. Roscosmos'un 2024'ten sonra istasyonla ilgisi kalmayacak.

ANLAŞMIŞLARDI

NASA ve Roscosmos, Uluslararası Uzay İstasyonu'nun kullanımı konusunda 18 Temmuz'da anlaşmıştı. Buna göre, Rus kozmonotlar Space X ile uzaya çıkabilecek, ABD'li astronotlar da Rus Soyuz roketlerini kullanabilecekti. Uluslararası Uzay İstasyonu'nda en az bir ABD'li ve bir Rus mürettebat olacaktı.

Anlaşma, son dönemde Roscosmos'un yönetim kadrosundaki değişim nedeniyle gölgelenmesine ve Ukrayna konusundaki gerginliklere rağmen imzalanmıştı. Roscosmos, "Anlaşma, Rusya ve ABD'nin çıkarlarına hizmet verecek ve istasyonu programı çerçevesinde iş birliğinin geliştirilmesini teşvik edecek" açıklamasında bulunmuş ve bunun dış uzayın keşfini kolaylaştıracağını vurgulamıştı.

20 yıllık Uluslararası Uzay İstasyonu'nun iki temel ortağının anlaşması sonunda ilk uçuşlar eylülde yapılacaktı. Bu anlaşmanın 2024'e kadar geçerli olup olmayacağı konusunda Roscosmnos'tan herhangi bir açıklama yapılmadı.