Uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütünün 2023 bilançosunda, 13’ü Gazze’de olmak üzere toplam 45 gazetecinin mesleki faaliyetlerini yürütürken öldürüldüğünü duyurdu.

Kuruluşa göre, 1 Aralık itibariyle, tutuklu gazetesi sayısının 521’ye düşüşünde, İran (-24) ve Türkiye’de (-23), “yıl içinde sürekli gazetecilerin tutuklanıp tahliye edilmesinin etkisi” de var. Türkiye’de 43 gazetecinin yolu yıl içinde hapishaneden geçti.

Uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütü, bu yıla ilişkin bilançosunda, dünyada 521 gazetecinin kamuoyunu bilgilendirme görevi çerçevesinde tutuklu olduğunu, en az 13’ü Gazze’de olmak üzere 45 gazetecinin de öldürüldüğünü bildirdi. Kuruluş, dokuz habercinin örgütlü suçlarını, altısı da yolsuzluğu araştırırken ortadan kaldırıldığını duyurdu. 

"Dünyada 54 medya temsilcisi rehin, 84'ü ise kayıp..."

Kuruluş, meslekleriyle açık bir bağlantı tespit edilemeyenlerle birlikte Gazze’de öldürülen habercilerin sayısının 56’yı bulduğunu kaydetti. Gazeteci cinayetleri ve tutuklamalarında (-8,4%) bir düşüşe işaret eden RSF, dünyada 54 medya temsilcisinin rehin, 84’ünün de kayıp durumda olduğunu açıkladı.

Merkezi Paris’te bulunan RSF’ye göre 2022’de 61 olan öldürülen gazeteci sayısı en son 2002’de (33) bu kadar düşük çıktı. En ölümcül yıllar ise, başta Suriye ve Irak’taki savaşların etken olduğu ve 140 ölümün yaşandığı 2012 ve 2013 olmuştu.

Son beş yılda görev başında öldürülen gazeteci sayısındaki kademeli düşüş, kısmen gazeteci güvenliğinin artırılması ve 2003-2022 döneminde 600 kadar gazetecinin görev başında öldürüldüğü Irak ve Suriye'deki ölümcül zirvelerin geride bırakılmasıyla açıklanabilir. Barış zamanlarında, gazetecilik faaliyetlerini korumaya dönük tedbirler, özellikle de yasalar ve cezasızlıkla mücadele mekanizmaları yoluyla güçlendirilmesi, ölüm sayılarında düşüşe yol açtı.

Deloire: "Gazze için UCM’ne başvurduk"

Bu yıl öldürülen 45 gazeteciden 23’ü çatışma bölgelerinde, bunlardan 17’si de İsrail – Hamas savaşı sırasında öldürüldü. RSF Genel Sekreteri Christophe Deloire, Gazze’de öldürülen 13 haberci için “Gazze'de gazeteciler, siviller olarak ağır bir bedel ödüyor” dedi.