Türkiye, İran ve Makedonya vatandaşı Reza Zarrab, Halkbank eski Genel Müdür Yrd. Mehmet Hakan Atilla’nın yargılandığı davada tanık sıfatıyla ifade veriyor. Davadan gelişmeleri dokuz8HABER olarak an an aktarıyoruz.
[Çeviri: Gürkan Özturan ]

İran'a yönelik yaptırımların yasa dışı yollardan delinmesiyle ilgili dava ABD'de görülüyor. Zarrab geçen haftaiçi sanık sıfatındayken itirafçı olmuş; davada tanık olarak yargılanmaya başlamıştı. Duruşmayı ABD'deki mahkeme salonundan takip eden gazeteciler, Twitter hesaplarından gelişmeleri anlık olarak bildiriyor. İşte Zarrab'ın hakim karşısında söyledikleri ve davada diğer tüm yaşananlar: 6 ARALIK ÇARŞAMBA New York’ta görülen Halkbank eski Genel Müdür Yrd. Mehmet Hakan Atilla’nın yargılandığı ve Reza Zarrab'ın tanık olarak ifade verdiği altın ticareti davasının 6. duruşmasından gelişmeler:

24.44: Bir not daha: "Muhtemelen benim farkettiğimden daha büyük yansımaları olan ince bir ayrıntı vardı. Çoğu zaman önemsiz görünen şeyler sonradan kapanış konuşmasına ekleniyor. Bekleyip göreceğiz" diyor Adam Klasfeld. 24.43: Hakim Berman, jüri üyelerinin notlarını gözden geçirmek istediklerini söylüyor, muhtemelen davanın fazla hareket halindeki parçalarını bir araya getirebilmek için. Kenardan yorum: "Gazeteciler de aynısını yapıyor" Hakim Berman: Bu olabilir ama henüz karar vermeye başlamayın.

24.42: Bugün için dava sona eriyor.

24.41: Fleming: Düzeneğinizi tasarlamakta önemli yere sahip olduğunu söylediğiniz Hakan Atilla'ya gitmediniz ama, doğru mu? Zarrab: Atilla'dan çok daha yüksek makamlarda olan kişilere gittim hanımefendi.

24.40: Savcılık makamının sorularına karşı Zarrab, Süleyman Aslan ve Levent Balkan'ın Halkbank'tan gittiğini söylüyor. Zarrab, Halkbank'tan Ali Fuat'a yöneldiğini kabul ediyor. Fleming, Zarrab'ın Atilla'ya gitmediğini belirtiyor.

24.35: Zarrab: Hatırlıyorum, şahsıma yapılan altın kaçakçılığı suçlamalarıyla ilgili ifadelerim olmuştu, hatırlıyorum hanımefendi. Fleming, Zarrab'ın suçlamaların iddia olduğunu söylediğini belirtiyor. Soru: Türkiye çapında yaygın yer bulmuştu doğru mu? Zarrab: Bu doğru, yaygındı.

24.34: Zarrab: "Doğru hatırlıyorsam o röportaj kararnameden önce yapılmıştı."

24.33: Fleming, suçlamaları düşüren bir kararnameye dair yaygın bilinen bir iddiadan bahsediyor. Zarrab bir TV röportajı vermişti.

24.32: Soru: Aralık 2013'te Türkiye'de tutuklanmıştınız, doğru mu? Zarrab: Evet hanımefendi, doğru. Soru: Türkiye'de birkaç aylığına mı hapishanede kaldınız? Zarrab: Doğru hanımefendi, Türkiye'de 76 gün hapis yattım.

24.28: Adam Klasfeld "Çapraz sorgu hapishanedeki telefon kayıtlarının tapelerine dönmüş olsa ya da başka yeni bir alana girmiş olsa, daha fazla yazardım. Şu anda dinleyip araştırıyorum" diyor.

24.27: Bir çok kişi uzun sessizliğin nedenini merak ediyor, şaşırtıcı bir şey yaşanmadı bu arada. Avukat Fleming'in yasal stratejisi: Atilla'yı davadan uzaklaştırmaya devam et, çeşitli örnek ve tekrarlarla puan kazan. Şu an bir ara verildi, yakında biter. ... diyor Adam Klasfeld.

23.40: Sorgu, Türkçe değil de Azerice olan, Zarrab ve amcası arasında geçen bir konuşmayla dair sorularla devam ediyor.

23.33: Halkbank'taki bir belgeye dair Zarrab ve Happani arasındaki bir konuşmayla ilgili sorgu: Soru: Sayın Happani 'Ortaklık yapımızı (belge olarak) bankaya verdik ama onaylı değil. Tasdikli bir nüshasını istiyoruz' demişti. Zarrab: Evet hanımefendi, bunu görüyorum. (Adam Klasfeld)

23.06: Duruşmaya kısa bir ara verildi, birkaç dakikaya tekrar devam edecek

23.05: Fleming bir noktayı yineliyor: Atilla'nın gıda işinde düşük düzeyde olduğu ve kenarda kıyıda bulunduğu konumu. Fleming: "Bir toplantıda Süleyman bey telefonu açarak sizin yanınızda Atilla'ya 'bu işi sen yapacaksın' dedi, değil mi? Hakan Aydoğan: Evet hanımefendi, hatırlıyorum. (Adam Klasfeld)

22.54: Sorgulama sırası Halkbank çalışanı Hakan Aydoğan'a geliyor.

22.43: Mikrofonla ilgili açıklama: Avukat Fleming sıklıkla Zarrab'a doğru yürüyerek bazı belgelerin gerçekliğini onaylamasını istiyor ve yolu üstündeyken jüri kürsüsü önünden geçerek sorularını yöneltiyor. Onlar Avukat Fleming'i duyabiliyor ama basının duymasını zorlaştırıyor. (Adam Klasfeld)

22.22: Fleming şu anda, daha önce değindiği bir noktaya geliyor yine: Zarrab ve Atilla arasında iletişim olmaması meselesi.

22.10: Duruşma yeniden başlıyor; çapraz sorgu devam ediyor.

20.57: Reza Zarrab, 10 Nisan 2013 tarihinde Hakan Atilla'ya hayali gıda işiyle ilgili yalan söylediğini kabul etti. Atilla, bu düzeneğin sahte olduğundan habersizmiş. Savunmanın kuvvetli olduğu anlardan biriydi bu. Öğle yemeği için duruşmaya ara verildi.

20.54: Avukat Fleming, Zarrab'ın Atilla'ya yalan söylediğini öne süren bir kayıttan dolayı haşlıyor, Atilla'nın savcıların algıladığı düzeyde para aklama işinin "mimarı" olmadığı, düşük seviyede biri olduğu teorisine dair adımlar atıyor. (Adam Klasfeld)

20.28: Ses kaydı, Reza Zarrab ve Happani arasındaydı; daha önce bahsi geçen "Çikinova" ile ilgili. Zarrab: "Çikinova çalışanlarımızla kendi aramızda hayali ihracatla ve gerçek sevkiyatın olmadığı işlerle ilgili kullandığımız bir terimdi hanımefendi." (Adam Klasfeld)

20.11: Kayıtlarda Rüçhan Bayer'in "Biri parayı ya da rüşveti almasa da, onlara bir saat falan hediye et" dediğini söylüyor Atilla'nın avukatı Fleming. Bir Rolex Zarrab: Rüçhan Bayer'in bunu bana söylediği kısmı görüyorum, evet. (Adam Klasfeld)

20.08: Ses kaydından: *Bayer: 3 şirketimiz henüz tamamlanmadı.* Fleming: Bunlar paravan şirket mi? Zarrab: Evet hanımefendi. Bahsi geçenler kurmak üzere olduğumuz paravan şirketler.

20.03: Şu an dinletilen görüşme 1 Mart 2013 tarihinde Reza Zarrab ve Rüçhan Bayer arasındaydı.

19.55: Oynatılan ses kaydı, kimlerin işe dahil olup olmadığı ve Halkbank'taki kara para aklama işiyle alakalı gibi görünüyor. Henüz yeni bir gerekçe görünürde yok.

19.25: Bir diğer belge, sızma zeytinyağı. Zarrab dün, "Hiç zeytinyağı ticareti de yapmadım" demişti.

19.20: "Dondurulmuş tavuk göğsü" nakliye beyanı... Zarrab dün "Hiç tavuk ticareti yapmadım" demişti. Gıda düzeninin bir parçası...

18.04: Savunmaya ait bir diğer ses kaydı oynatılıyor.

18.02: Kayıt tarihi 17 Kasım 2013, Levent Balkan'ın bankada çalışmasından aylar sonra. Konuşma, Rüçhan Bayer'leydi.

17.58: Savunma tarafının kanıtları arasında bulunan ses kaydı şu an oynatılıyor.

17.55: Savunma tarafının bir diğer ses kaydı oynatılacak ve İngilizce dökümü kabul edilecek.

17.52: Fleming: Daha önce hiç Hakan Atilla'nın ofisine gitmediniz değil mi? Zarrab: Hakan Atilla'nın bankadaki ofisine hiç gittiğimi hatırlamıyorum hanımefendi. Zarrab, ofisin kaçıncı katta bile olduğunu bilmediğini söylüyor.

17.50: Kısa bir kayıt oynatıldı. Zarrab, bu kaydın kendisi ve Süleyman Aslan arasında olduğunu söyledi. Halkbank'ta Süleyman Aslan ve Hakan Atilla ile bir toplantının ardından gerçekleşen bir telefon görüşmesi.

17.48: Savunma tarafının ilk ses kaydı oynatılmak üzere ve kaydın İngilizce çeviri dökümü de getiriliyor.

17.47: En azından savunma tarafının ses kayıtları... (Adam Klasfeld)

17.46: Atilla'nın avukatı Fleming, Hakim Berman'a "Sayın hakim, sanırım bugün de ses kayıtları bulunuyor" diyor. Dün oynatılmamıştı bu kayıtlar. (Adam Klasfeld)

17.42: Zarrab, asla Hamaney'le görüşmediğini söylüyor. "Ayrıca hiçbir zaman [İran Cumhurbaşkanı] Sayın [Mahmut] Ahmedinejad'la da görüşmedim, hanımefendi" diye ekledi. *Tabii eski İran Cumhurbaşkanı... (Adam Klasfeld)

17.33: Sorgu, Zarrab'ın işine dönüyor. Fleming, Zarrab'ın Royal Denizclik'teki bir çalışanından gelen e.postayı açıklıyor. Çalışanın adı "Umat" gibi bir isim. (Adam Klasfeld)

17.31: Fleming, Zarrab'ın insanlara Atilla tutuklandığında şok olduğunu söylediğini anlatıyor. Fleming: "Tutuklandığında, etrafınızdakilere şok olduğunuzu söylemiştiniz" Zarrab: "Evet." (Adam Klasfeld)

17.29: Çapraz sorgu, Zarrab'ın Miami'de tutuklanmasıyla başlıyor. (Adam Klasfeld) 5 ARALIK SALI New York’ta görülen Halkbank eski Genel Müdür Yrd. Mehmet Hakan Atilla’nın yargılandığı ve Reza Zarrab'ın tanık olarak ifade verdiği altın ticareti davasının 5. duruşmasından gelişmeler:

24.31: Duruşma bugünlük sona erdi. Yarın New York saatiyle 9.15'te, Türkiye saatiyle 17.15'te kaldığı yerden devam edecek.

24.25: Doğrulama süreci... Uzun ve usuleten bir süreç. Beklemeye devam edin. (Adam Klasfeld)

24.24: Fleming, ses kayıtlarını kanıt olarak oynatılmadan önce Zarrab'a gösteriyor. (Adam Klasfeld)

24.15: Reza Zarrab ve Özgür Erker arasındaki bir görüşme var sırada... (Adam Klasfeld)

24.07: Fleming, Türkiye'de Zarrab'ın telefonlarının dinlendiğini söylüyor. Zarrab, yaptığı bir çok telefon görüşmesinin kayıt altında tutulduğunu kabul ediyor.

24.05: Bu sorgunun teferruatı anlamak için biraz zor. Daha sonra yazılı kaydı kontrol edeceğim; fakat Avukat Fleming, Zarrab'a sorduğu bir dizi soruyla Levent Balkan'ın müvekkeli Atilla'dan daha geniş kapsamlı bir rolü olduğunu ima ediyor gibi görünüyor. (Adam Klasfeld)

23.57: Bu arada Şeyda Yıldırım, rüşveti veren avukatın kendisi olmadığını söylüyor. Reza Zarrab'ın 2 tane daha kadın avukatı bulunuyor. (Katie Zavadski)

23.56: Sorgu, Levent Balkan'a dönüyor... (eski Halkbank yöneticisi)

23.52: Zarrab, Hakan Atilla ile ilgili olarak "Ben onun patronu değildim, ve onun yapabileceği işlerin boyutunun farkında da olmayabilirdim." (Adam Klasfeld)

23.48: Zarrab: "Tüm gümrük belgelerini ihracat sonrası Halkbank'a geri sunuyorduk, hanımefendi" Avukat Fleming mikrofondan uzak olduğu için sesi duyulmuyor. (Adam Klasfeld)

23.17: Bir başka konuya geçildi ve görünüşe göre az sonra geri dönülecek. (Adam Klasfeld) 23.12: Avukat Fleming ses kayıtlarını kayıtlara eklemek istiyor. [Hapishane tapeleri mi?] Kayıtlar Türkçe, az sonra öğreneceğiz diyor Adam Klasfeld. 23.09: Fleming, Zarrab'a "Döviz işlemlerinde 'tedavülden kaldırmak' ne demek biliyor musun diye soruyor. Zarrab, hayır diyor. 23.08: Zarrab'ın babası da ABD'nin İran'a uyguladığı yaptırımları ihlal etmekle suçlanmıştı. Fleming, babasının para cezası ödediğini söylüyor, Zarrab babasının böyle bir şey yapmadığında ısrar ediyor. 23.06: Babasının şirketi olan Al Nafees Döviz'le herhangi bir ortaklık ya da orada bir hissesi asla olmadığını söylüyor Reza Zarrab. 23.04: Reza Zarrab'ın avukatlarından biri rüşveti kendisinin verdiğini inkar ediyor. (Katie Zavadski) 23.03: Fleming: Bank Mellat ve onun döviz bürosuyla da çalıştınız mı? Zarrab: Evet, Mellat döviz bürosu ve onunla ilişkili olarak Bank Mellat'la da çalıştım. (Adam Klasfeld‏) 23.01: Fleming: Tüm bu suçlardan ne kadar gelir elde ettiniz? Zarrab: Hatırlamıyorum hanımefendi. F: Tahmini olarak?.. Z: Tam olarak hatırlamıyorum, 100-150 milyon dolar civarı olabilir. 23.00: Fleming: Bu listede olmadığınızı çünkü hiç bir yaptırımı ihlal etmediğinizi söylediğinizi hatırlıyor musunuz? Zarrab inkar ediyor ve Fleming'in konu dışı alıntı yaptığını söylüyor. 22.58: Fleming: Zarrab ve Aslan, neden Zarrab'ı İran yaptırımlarından sorumlu olan Dış Varlıklar Kontrolü Bürosu OFAC listesine koymadıklarını konuştular. Zarrab, bunu yaptıklarını doğruluyor. 22.57: Zarrab, gardiyanlardan birinin telefonunu kullanarak kızıyla görüntülü görüşmüş ve avukatlarını aramış. Diğer mahkumların telefon hakkını kullanmak için onlara rüşvet vermiş. Başkalarına, kendisi için sıra tutmaları karşılığında para verdiğini inkar ediyor. 22.55: Fleming: Metropolitan Gözaltı Merkezi ya da Islah Merkezindeyken başka uygulamaları ihlal ettiniz mi? Zarrab: Evet, Islah Merkezindeyken hanımefendi. [Manhattan Hapishanesi] "Diğer mahkumların dakikalarını kullanmak için onlara para verdim." [Kendi süresi bitince] 22.52: Gardiyan Reza Zarrab'a yalnızca alkol getirmedi... Zarrab: Birkaç defa gardiyanın cep telefonunu da kullandım, hanımefendi. Fleming: Sana ilaç da getirdi mi gardiyan? Zarrab: Evet birkaç defa, üşüttüğümde, bana DayQuil getirdi. (Reçeteli değil kaçak ilaç.)  (Katie Zavadski) 22.49: Fleming: Gardiyana rüşveti nasıl verdin? Zarrab: O zamanlar avukatlığımı yapan kadın avukat aracılığıyla. Fleming: Türk bir avukat mıyıdı? Zarrab: Evet hanımefendi, Türk bir avukattı. 22.46: Fleming, Zarrab'a bir ABD Federal Hapishanesinde gardiyana rüşvet verdiğini itiraf etmesini soruyor. Zarrab: Tutulduğum hapishanede bir gardiyana rüşvet verdim, hanımefendi... Aşağı yukarı 45 bin dolar kadar. 22.45: İtiraf pazarlığı delil dosyasına eklendi. Adam Klasfeld daha sonra bunu da paylaşacak. 22.44: Savcı, işbirliği anlaşmasını teklif etmekten "mutluluk" duyacaklarını söylüyor. ABD Hükümeti uzun zamandır bunu mühürlü tutuyordu. 22.42: Zarrab ayrıca Türkiye'deyken bir kişiye fiziksel saldırı nedeniyle de yargılanmıyor. Zarrab: Türkiye'de bunun için zaten yargılandım, hanımefendi. 22.40: Ardı ardına anlaşma başvurusu içeriği geliyor. Fleming, ABD Hukuk Dairesi'nin Zarrab'ın başkaları için de seks-işçisi getirttiğini görmezden geldiğini söylüyor. Zarrab: Evet hanımefendi, bu doğru. 22.39: Fleming, ABD Hukuk Dairesi'nin, Zarrab'a karşı tüzel rüşvet kovuşturması yürütmediğini söylüyor. Zarrab: Kendi şirket çalışanlarıma rüşvet vermedim, bir çeviri hatası yapılmış olabilir. (Adam Klasfeld‏) 22.37: Fleming: Yargılamasında olmadığınız tüm bu suçları tutuklandıktan sonra işlediniz, doğru mu? Zarrab: Bu doğru, hanımefendi. (Adam Klasfeld‏) 22.36: Zarrab: "Yasalara göre bunun bir suç olup olmadığını bilmiyorum, hapishanede bir ihlal olabilir bu." (Katie Zavadski) 22.35: Atilla'nın avukatı Cathy Fleming, Zarrab'ın MGM hapishanesinde sentetik marijuana içtiğini söylüyor. (Katie Zavadski) 22.27: Zarrab, suçlu olduğunu itiraf ettiği 7 ayrı suçlamayı sayıyor. Daha önce bu noktadan geçmiştik, fakat hatırlatmamı istediğiniz bir konu varsa sorun. (Adam Klasfeld‏) 22.25: Zarrab: Tutuklandığımda üzerimde 102 bin dolar taşıyordum. Soru: Disney World'e mi gidiyordunuz? Zarrab: 7 kişinin 10 günlük gezisi için gerekli olan paraydı bu. (Adam Klasfeld‏) 22.24: Sorgu, Zarrab'ın Miami'de tutuklanmasına dönüyor. Fleming, Zarrab'ın özel bir jetle uçtuğunu söylüyor. Zarrab: Hayır, hanımefendi bu doğru değil. 22.23: Zarrab: Savcılık makamına, Recai beyin sık sık Almanya'ya gittiğini söyledim. Fleming, Zarrab'ın Recai'nin kendisine 15-20 milyon dolar borcu olduğunu söylediğini aktarıyor; tuzağa düşürmek için bir yol olabilir. Zarrab: 14 milyon dolardı... Bu doğru. 22.22: Avukat Fleming, Zarrab'ın savcıların ilgili olduğu kişileri tutuklanmaları için belirli bir yere davet ederek "tuzağa düşürmek" için teklifte bulunduğunu söylüyor. Zarrab: Böyle bir talep olsaydı bunu kabul etmekle yükümlü olurdum. (Katie Zavadski) 22.20: Fleming, Zarrab'ın ABD hükümetiyle kişilerin nasıl takip altına alınarak ABD'ye getirilerek tutuklanacağını konuştuğunu söylüyor. Zarrab: Özellikle kimsenin tuzağa düşürülmesini konuşmadık. 22.18: Zarrab: Yardım etmek adına en önemli şey doğruyu söylemektir hanımefendi. (Adam Klasfeld‏) 22.17: Fleming Zarrab'ın duruşma salonunda jüri önüne gelmeden önce FBI'la da şema çizdiğini söylüyor. Zarrab: Evet hanımefendi, burada çizdiğim şemalar gibi, savcılık makamı için de birkaç çizim yapmıştım. (Adam Klasfeld‏) 22.16: Atilla'nın avukatı Fleming, Zarrab'ın Süleyman Aslan'la olan görüşmelerin tapelerinin çevirisinden sorumlu olduğunu iddia ediyor. Zarrab inkar ediyor. (Adam Klasfeld‏) 22.06: Reza Zarrab tanık kürsüsüne geri geldi ve oturdu. Az sonra tekrar başlıyor duruşma. 20.52: Duruşmaya öğle yemeği için ara verildi. 20.51: Zarrab: "12 olabilir." 20.50: Fleming: İşbirliği anlaşmasına varmadan önce ABD Hukuk Dairesi ve FBI ile kaç oturumda görüştüğünüzü hatırlıyor musunuz? Zarrab: Tam olarak kaç defa görüştüğümüzü hatırlamıyorum hanımefendi. 20.49: Fleming, Zarrab'ın bunun işe yaramaması üzerine Türkiye'dekilere çok öfkeli olduğunu söylüyor. Zarrab: Kimseye karşı bir öfkem bulunmuyor, hanımefendi. 20.48: Fleming: Bir yıl boyunca bunun işe yarayacağına inandınız, doğru mu? Zarrab: Bunun [tahliyemin] mümkün olacağını düşündüm, hanımefendi. 20.47: Fleming: [Giuliani ve Mukasey'i kastederek] Avukatlarınız aracılığıyla siyasi yöntemler kullanarak tahliye edilmeyi denedini, doğru mu? Zarrab: Yasalar çerçevesinde girişimleri oldu, evet doğru hanımefendi. 20.46: Zarrab, ilk teklifin Atilla'nın tutuklanması öncesi geldiğini kabul ediyor fakat o dönemde işbirliği yapmayı kabul ettiğini inkar ediyor. 20.45: Zarrab: "Miami'de tutuklanmıştım, bu doğru." 20.43: Fleming: Size, hapiste yıllar geçireceğiniz mi söylendi? Zarrab: Bu doğru hanımefendi. 20.42: (İfade, savcılık makamının Zarrab'a 5K teklifinde bulunmasını içeriyor - tanıklara işbirliği yapma karşılığında, itiraf edilen suçlara daha düşük ceza verilmesi) Zarrab: Bu doğrudur, hanımefendi. 20.41: Belge, Zarrab'a kulaklıklı mikrofon üzerinden çeviri olarak okunuyor. 20.40: NOT: Başvuru anlaşmasının mührü henüz halen açılmadı. Fleming, Zarrab'a belgeyi veriyor. 20.38: Fleming: Ama bu anlaşma sizi bundan fazlasına zorluyor... "Başkalarına" da soruşturulması ve dava açılmasına dair önemli bir yardımda bulunmanızı gerektiriyor, bu doğru mu? Zarrab: Tam olarak bu anlaşmada kelimesi kelimesine hatırlamıyorum, ama genel olarak öyle. 20.37: Fleming: Bundan sonra asla suç işlememen mi gerekiyor? Zarrab: Evet. F: Bunun karşılığında mahkemeye işlenen tüm suçları ve ABD hükümetine tüm yardımlarını açıklayan, iyisiyle kötüsüyle herşeyi anlaran bir 5K mektubu alacaksın, doğru mudur? Z: Evet. 20.36: Nihayet başvuru anlaşmasına dair detaylar geliyor. Zarrab, yeni bir kefalet başvurusunun herhangi bir zamanda yapılabileceğini söylüyor; bu başvuru davadan sonra da olabilir. 20.35: Reza Zarrab: "Daha önce tutuklandığımda kefaletle serbest bırakılmak için bir başvuru yaptık." 20.34: Zarrab, Federal Cezaevinde kendileri için yemek yapabildiklerini iddia ediyor. 20.33: Fleming: MGM size ne verirse onu mu yemek zorundaydınız? Zarrab: Hayır bu doğru değil. Fleming: Kafeteryada olanlar arasından mı yemeniz gerekiyordu? Zarrab: Hayır bu doğru değil hanımefendi. 20.32: Fleming: Pek hoş bir yer değil, doğru mu? Zarrab: MGM'ye karşı kaba olmamalıyız [Basın odasında gülüşmeler yaşanıyor.] 20.30: Fleming: Artık hapiste değilsiniz Zarrab: Doğru, artık Metropolitan Gözaltı Merkezi'nde değilim. 20.28: Zarrab: "Evet, hapishaneden tahliye olmak için 'en hızlı yöntemin yalan söylemek olduğunu' söyledim." (Adam Klasfeld‏) Adam Klasfeld‏ sonra bu çevirinin hatalı olduğunu bildirerek düzeltti. Doğrusu: Fleming: İlk gün sorulan sorulara işbirliği yapmanın, hapishaneden çıkmak ve sorumluluk üstlenmek için en hızlı yol olduğunu söylemiştiniz. Söylediğiniz buydu değil mi? Zarrab: Evet söylediğim budur, en hızlı yöntem buydu. 20.27: Zarrab, bir defasında İranlı milyarder Babek Zencani'nin kendisine satması için 1.5 ton altın gönderdiğini söylüyor. Zencani'yle olan işleri nedeniyle İran'a gitmekten kaçınmayacağını söylüyor.(Pete Brush) 20.26: Sorgu, hapishanedeki telefon tapelerine dönüyor. Fleming, Zarrab'a mektuplarda ne yazdığını soruyor. 20.25: Fleming, Zarrab'ın İran'a girişinin yasaklı olup olmadığını soruyor. Zarrab: Bildiğim kadarıyla böyle bir yasak bulunmuyor. Zarrab, "yaşam tarzı" nedeniyle doğum yeri olan İran'a gitmediğini iddia ediyor. 20.24: Bir altın tüccarı olarak Zarrab, böyle bir uçağın kendisine geldiğini teyit ediyor. (Adam Klasfeld‏) 20.23: Sorgu, 1.5 tonluk altın yüklü Gana uçağına dönüyor 20.20: Zarrab: Benim şoförüm asla Rusya işlemleri için 15 milyon dolarla yakalanmadı Fleming: Türkiye sınırında bu meblağla durdurulmadı mı? Zarrab: Hayır. 20.18: Atilla'nın avukatı Fleming, Zarrab'ın şoförünün Rusya'yla olan ticarete bağlı olarak 15 milyon dolarla yakalandığını iddia ediyor, Zarrab inkar ediyor. 20.17: Fleming: Rusya'da da var mıydı? Zarrab: Bu doğru değil hanımefendi. (Adam Klasfeld‏) 20.15: Fleming: Türkiye dışında da kara para aklama ve döviz gibi işleriniz oldu, bu doğru mu? Zarrab: Evet, Türkiye dışında da İran ticareti bağlamında döviz bağlantım da oldu. 20.13: Fleming: Daha önce "bir elin parmakları kadar" demiştiniz Zarrab: Daha önce savcının makamında Hakan Atilla'yla çok sayıda görüşmem olmadığını söylemiştim ve bu doğru. (Adam Klasfeld‏) 20.12: Fleming: Atilla'yla da birkaç toplantı yaptığınıza dair ifade verdiniz, Atilla'yla yalnızca birkaç defa görüştüğünüz doğru mu? Zarrab: Bu doğru hanımefendi. Fleming: ...yaklaşık 5 defa? Zarrab: İki elimdeki parmakları da saydım hanımefendi. (Katie Zavadski) 20.11: Bu demektir ki Zarrab Ağustos başında mahkemeyle işbirliğine gitmeyi düşünmeye başlamıştı. Bu noktada Giuliani / Mukasey pazarlığının mahpus değişimi konusunda bir yere gitmediğini farketmiş olmalı. (Katie Zavadski) 20.08: Atilla'nın avukatlarından Fleming, Zarrab'a 23 Ağustos 2017 tarihli "ilk teklif toplantısı" ile ilgili soru soruyor. 20.07: Fleming, daha önce Zarrab'ın ifadesinde Atilla'nın katıldığını belirttiği İranlılarla ilgili Ekim 2012 tarihli bir iş toplantısından bahsediyor. Fleming, Zarrab'ın FBI'a verdiği ifadeyle tanık kürsüsünde verdiği ifadenin birbirinden farklı olduğunu iddia ediyor. 20.06: Fleming: İfadenize göre 2012'nin sonlarına kadar Atilla'yla görüşmediniz bile, bu doğru mu? Zarrab: Evet, hanımefendi. (Adam Klasfeld‏) 20.05: Fleming: Atilla beyin sesini içeren 4 konuşmadan fazlasını mı dinlediniz? Zarrab: 4 tanesini dinledim, daha fazlasını dinlediğimi hatırlamıyorum.(Katie Zavadski) 20.03: Zarrab: Demek istediğim, birkaçını dinledim. Yüzlercesini değil, o kadarını değil. 20.02: Zarrab: Birkaçını meraktan dinledim Fleming: Aralık 2013 ve Ocak 2014'te dinlemiş olduğunuz için mi? Zarrab: Bu doğru değil. (Adam Klasfeld‏) 20.01: Fleming: Suçluluk beyanı vermeden önce görüşmelerinizin ses kayıtlarını açıp dinlemediniz mi? Zarrab: Merak ettiğimden birkaçını açıp dinledim. (Dava hazırlık sürecinde ne kadar telefon görüşmesini dinlediğiyle ilgili tartışıyorlar.) (Katie Zavadski) 20.00: Avukat Fleming, rehberdeki Atilla'nın numarasını not ediyor. 19.59: 22 Kasım 2013 tarihinde biten 11 aylık sürece yayılmış 49 sayfalık bir mesajlaşma kaydı var. 16 mesaj bulunuyor. Zarrab: "Hakan Atilla'ya gönderdiğim bir tek mesaj bile var mıydı hatırlamıyorum."  (Adam Klasfeld‏) 19.57: Sorgulama, Whatsapp'a geliyor. (Adam Klasfeld‏) 19.56: Zarrab, Hakan Atilla'nın telefon rehberinde bile kayıtlı olmadığını belirtiyor. (Benjamin Harvey) 19.55: Zarrab: "Daha önce de belirttiğim gibi, hatırlamıyorum... Sayfa sayısının farkında değilim- ama Süleyman Aslan'la daha yakın bir ilişkim olduğu doğru." 19.53: Öte yandan Atilla'nın avukatı Fleming, Aslan'la olan binlerce mesajlaşmayı not ediyor. 19.52: Zarrab, Atilla'yı Süleyman Aslan'a şikayet ederken kayıtların birine göre Atilla'ya "tekerimizdeki çomak" demiş. (Adam Klasfeld‏) 19.51: Fleming: Sizden hoşlanmadığının farkında mıydınız, bunu söyleyebilir miyiz? Zarrab: Doğru. F: Sizin de ondan pek hoşlanmadığınızı da söyleyebilir miyiz? Z: Evet. F: Halkbank'taki işiniz süresince, Süleyman Aslan'a Atilla'yı şikayet ettiniz mi? Z: Bazen. (Katie Zavadski) 19.50: Soru: Hakan Atilla'ya hiç rüşvet vermediniz, doğru mu? Zarrab: Hayır, Atilla'ya hiç rüşvet vermedim. Soru: Ve Atilla da sizden hiç para talebinde bulunmadı? Zarrab: Bu doğru, Atilla benden hiç para talep etmedi. (Katie Zavadski) 19.49: Zarrab: "Hakan Atilla'ya asla rüşvet vermedim." 19.48: Soru: Avukatınızın bize söylemesini istediğiniz şey bu değil miydi? Zarrab: İletmelerini istediğim şeylerden biri de buydu. 19.47: Fleming: Atilla ve avukatlarının sizle ilgili talep belgelerinde söylediklerine kızgınlığınızdan dolayı böyle yaptınız, doğru mu? Zarrab: Hayır kesinlikle doğru değil. (Adam Klasfeld‏) 19.44: Soru: Atilla'nın avukatları tarafından, kendi avukatlarınızın şahitliğinde sorgulanmayı kabul etmediniz, doğru mu? Zarrab: Evet, sayın Hakan Atilla'nın avukatlarıyla görüşmeyi reddettim. (Katie Zavadski) 19.43: Fleming: Bizle görüşmeyi reddetmiştiniz. Zarrab: Bu hanımla iki defa görüştük... Bir değil, iki defa görüştük. Bu nedenle de bir defasında görüşmeyi reddettim hanımefendi. 19.41: Fleming Ruvoldt PLLC avukatlık bürosundan Cathy Ann Fleming kendisini Zarrab'a tanıtıyor. Zarrab'la daha önce Federal Hapishane, Metropolitan Gözaltı Merkezi'nde karşılaştıklarını söylüyor. (Adam Klasfeld‏) 19.39: Reza Zarrab'ın çapraz sorgusu, Atilla'nın avukatlarından Cathy Fleming'in #Zarrab'a olan sorularıyla başlayacak. (Katie Zavadski) 19.38: Doğrudan sorgu sürecinde savcı "Şu an için başka sorum yok sayın hakim" diyor. 19.35: Bir sonraki işlem, Royal Denizcilik tarafından yapılan sızma zeytinyağı ihracatı - 1.011 ton; 5 milyon avrodan fazla ediyor. (Adam Klasfeld‏) 19.33: Belgeye konu olan tavuk ticareti kaydıyla ilgili Zarrab kendi şirketi Royal Denizcilik adına 745 ton dondurulmuş tavuk göğsü diyor. (Adam Klasfeld‏) 19.24: Önceye dair düzeltme: Gördüğünüz üzere halen doğrudan sorgu devam ediyor. (Adam Klasfeld‏) 19.23: Soru: Sayın Zarrab, dondurulmuş tavuk butu işine hiç girdiniz mi? Zarrab: Hiç tavuk ticareti yapmadım efendim. 19.20: Dondurulmuş tavuk butu ile ilgili konuşmalar sürüyor. Nakliyeyle gönderilmiş ürünlerin tanımı... (Adam Klasfeld‏) 19.14: Bu bağlantılar koşullarda belirli değildi. Daha fazla koşul okunmaya devam ediyor. (Adam Klasfeld‏) 19.07: Bahsi geçen avukat Mustafa Doğan İnal, fakat mesajlaşmayla ilgili sorular sormuyorlar. Yalnızca delil dosyasına ekliyorlar.(Katie Zavadski) 19.05: Bu mesajlaşmalar 2014 yılına ait, yani #Zarrab Türkiye siyasetindeki bağlantılardan bahsediyor. (Adam Klasfeld‏) 19.04: Muhtemelen büyük bir olay olacak: Zarrab, kendisi ve belirsiz "siyasi bağlantılara" sahip avukatı arasındaki mesajlaşmaları okuduğunu söylüyor. (Adam Klasfeld‏) 19.01: Duruşma tekrar başlıyor. Çapraz sorgu başlamadan önce koşullar okunarak kayıtlara ekleniyor.(Adam Klasfeld‏) 18.48: Kısa bir aradan sonra, Mehmet Hakan Atilla'nın avukatları Reza Zarrab'a sorularını yöneltecekler. 18.47: Ses kayıtlarının oynatılması sona erdi ve doğrudan sorgulama nihayet bitti. Sırada çapraz sorgu var. 18.36: Duruşmada halen Türkçe olarak ses kayıt dosyaları oynatılıyor. 18.30: Zarrab bu hesap çizelgesini de Royal Denizcilik belgesinin Safir Altın versiyonu olarak tarif etmişti. İki şirket de Zarrab'a ait. (Adam Klasfeld‏)

18.22: Reza Zarrab bu belgeyi de benzer bir hesap çizelgesi olarak tanımladı, fakat daha detaylı. (Adam Klasfeld‏)

18.10: Data haberciler ve ekonomistler: belgelerle dolu bir link burada. Sunduklarına dair en göze çarpan şeyler nelerdir? (Zarrab'ın şirketi Royal Denizcilik'in İran işlemlerinin hesap çizelgesi) (Adam Klasfeld‏)

18.06: Henüz kamuoyu erişimine açılan, dünden, buna benzer en az 3 tane daha belge vardı. (Adam Klasfeld‏) 18.04: Dün Zarrab hesap çizelgesini şu şekilde tarif etmişti: "Bu, benim Halkbank'la yaptığım İran ticaretini gösteren sistem" Bu görseldeki de çok daha büyük bir belgenin ekran görüntüsü. 17.58: Burada görmüş olduğunuz, delil dosyasına kanıt olarak eklenen Dubai Gümrük Formu. Reza Zarrab dün ifadesinde bunlardan birinin yanlışlıkla "buğday" olarak işaretlendiğini söylemişti. Ayrıca "Dubai'de buğday yetişmez" diye eklemişti. 17.50: Şimdi sırada bir diğer tape bulunuyor. Beklerken, kamu erişimine açılmış yeni bir kanıt var mı diye bakacağım. (Adam Klasfeld‏) 17.47: Tapelerin İngilizce çözümünü delil dosyasına eklemek üzereler. 17.45: Reza Zarrab'ın suçluluk beyanını haftalarca gizli tutmuş olan Hakim Berman, şeffaflığa olan aşkını tekrar keşfetmiş gibi görünüyor. Dünkü mektupların kamuoyuyla yeniden paylaşılması hükmünü verdi. (Pete Brush‏ ) 17.41: Hakim Berman'ın hükmü: https://www.documentcloud.org/documents/4321824-Berman-Order.html 17.39: Zarrab 9 dakika boyunca oynatılacak tapelerin doğruluğunu teyit ediyor. 17.37: "Fakat yine de hapishane telefon görüşmelerinin tapeleri, #RezaZarrab'ın güvenilirliğini gölgelemek için kullanılabilir." 17.35: Hakim Berman ayrıca Reza Zarrab'ın hapishane tapelerinin 'Brady' dosyasıyla aynı olmadığı, yani savunmanın (Atilla) temize çıkmasını sağlayacak şekilde yanlış biçimde haksız alıkonulmuş kanıt olmadığına hüküm getirdi.  (Adam Klasfeld‏) 17.33: Hakim Berman ayrıca koruma tedbiri çıkarılan bir belgenin de kamuoyunun erişimine açıldığından bahsetti. "Çünkü zaten kamuoyuyla paylaşılmıştı."  (Adam Klasfeld‏) 17.32: Hakim Berman: "Bunu yaptım çünkü herkesin iki tarafta da neler olduğunu görüp okuması oldukça önemliydi." 17.30: Hakim Berman, önemli bir kamu erişimi meselesiyle ilgili konuşuyor. Taraflar kamuoyuna açıklanan belgelerden bir kısmını erişime kapatmaya çalıştı ve o da dosyaların tekrar erişime açılmasını talep etti. (Adam Klasfeld‏) 17.28: Hakim Berman: "Lütfen herkes yerlerini alsın." (Adam Klasfeld‏) 17.14: Duruşma salonu halen nispeten boş. (Adam Klasfeld‏) 4 ARALIK PAZARTESİ ABD’de Halkbank eski Genel Md. Yrd. Hakan Atilla’nın sanık, Zarrab’ın ise tanık sıfatıyla yargılandığı duruşmanın 4. günündeki gelişmeler: 24.48: Yarın duruşma ABD saatiyle 16.30'da bitecek; ayrıca çapraz sorgunun henüz başlamadığını kaydetmekte fayda var. (Adam Klasfeld‏) 24.46: Hakim Berman "bugün bu kadarı yeterli, iyi ilerleme kaydediyoruz" diyerek duruşmayı bugünlük bitirdi. 24.13: Bir dizi ses dosyası Türkçe ve delil dosyasına eklenecekler. (Adam Klasfeld‏) 24.12: Savcı, delil dosyasına eklenmiş olan tapelerin ses kayıtlarının oynatılmasını istediğini söylüyor. (Adam Klasfeld‏) 24.02: Reza Zarrab kurduğu düzeni şema üzerinde jüri üyelerine açıklıyor.(Adam Klasfeld‏) 24.00: Zarrab geri döndü, SWIFT mesajlarının düzeni içinde nasıl bir yere sahip olduğunu gösteriyor. (Katie Zavadski‏) 23.57: Koruyucu tedbir yönergesiyle bu sistemden çıkarılmış gibi görünüyor. Açıklamak gerekirse, bu konuşmalar halen tapelerde yer alıyor ve muhakeme edilecek fakat koruyucu tedbir altındaki bir bilgi henüz kamuoyuna açıklanamaz. Ama açıklandı bile. (Katie Zavadski‏) 23.55: Birkaç saat önce bahsi geçen ve savunma avukatlarının doldurduğu şikayetlerin konusu olan, [Zarrab'ın hapishaneden çıkmak için yalan söylemek gerekir dediği iddia edilen] telefon kayıtları, Mahkeme Kayıtlarına Kamunun Elektronik Erişimi sisteminden çıkarılmış. (Katie Zavadski‏) 23.48: Gerekli uyarı: "Kısmen" rüşvetin ne anlama geldiğine dair henüz bir fikrimiz yok. Bu nedenle de devamının gelmemesine şaşırdım. (Adam Klasfeld‏) 23.42: Savcılar neden şu an New York'ta olduklarını açıklayabilmek için bu döngüyü ABD bankasıyla kapatmak zorunda. Şayet tam da bu işlem İran parasını içeriyorsa, bunu kapanış konuşmalarında duyacağımızdan eminiz. Kanıtın kamuya açıklanmasını bekleyeceğim. (Adam Klasfeld‏) 23.37: Savcıların delil dosyasına son ekledikleri, Shanghai Bankası, bir Dubai bankası ve Standard İmtiyazlı Banka, New York gibi görünüyor; 45+ bin dolar değerinde. Bu durumda bir İran bankasını da kapsıyorsa, savcılar için bu büyük olacak. 23.36: Çok sayıda SWIFT mesajı var. ABD bankalarının da nasıl ilişkili olduğunu açıklayacaklar, tıpkı şimdi bahsettikleri standart imtiyazlı banka ve Centrica'nın olduğu gibi. (Katie Zavadski‏) 23.27: Zarrab kayıtların gerçekliğini doğruluyor, Dubaili Rostamani Döviz'e de dokunuyor bu. Hakim Berman bunu da delil dosyasına kabul ediyor. 23.23: Reza Zarrab'ın ifadesi şimdi tekrar Centrica Dubai'ye geri döndü. 23.21: Kenardan: Bir ödeme ne zaman "kısmen" rüşvet olur? Diğer kısmı tamamen cömertlikten kaynaklandığında mı? Bu tür sorular geleneksel olarak gazeteciler ve savcılar tarafından "devam sorusu" olarak bilinir. 23.17: Mehmet Hakan Atilla'nın avukatlarının Hakim Berman'a yazdığı bir mektuba göre, #RezaZarrab'ın 15 Eylül 2016 tarihli bir telefon görüşmesinin kaydında "ABD'de hapisten çıkmak için işlemediğin bir suçu itiraf etmen gerekli" dediği öne sürülüyor. (Benjamin Harvey‏) 22.55: E-postalar seri halde kayıtlara geçiriliyor. Şimdiki 28 Ekim 2014 tarihli. Şimdiki e-postada Sermayeh Bank'ın hesabıyla ilgili bir açıklama yer alıyor.(Adam Klasfeld‏) 22.44: Konu kısmında "SWIFT" yasan bir e-posta. "Banka şubeleri arasında bir tür mesajlaşma şekli." (Katie Zavadski‏) 22.38: Yeni ibraz edilen kanıt: Sermayeh Döviz'den Ali Zadeh'den gelen bir e.posta 22.37: İfade, İranlı Sermayeh Döviz'le ilgili olan işlemlerle alakalı. (Adam Klasfeld‏) 22.30: Zarrab: "İşime eskiden olduğu gibi devam ettim... Altın ve gıdayla" 22.29: Zarrab: "17 Aralık sonrası hiç bir Halkbank çalışanına rüşvet vermedim." Soru: Ali Fuat'a hiç rüşvet verdin mi? Zarrab: Ne ben Ali Fuat'a rüşvet vermek için bir girişimde bulundum ne de o benden böyle bir şey talep etti. (Adam Klasfeld‏) 22.20: 2013'teki tutuklanmasının ardından Zarrab'ın gıda ticareti yapan bir firmanın yöneticisi olduğuna kimse inanmadığını söylüyor Zarrab. Zarrab, "hapishaneden tahliye edildikten sonra gıda ticareti yapan bir firmanın sahibi olarak görünmem doğru olmazdı" diyor. 22.18: Ali Fuat Taşkesenlioğlu ile olan bir görüşmeden bahsediliyor. Bu görüşme, Zarrab'ın Türkiye'de hapishaneden çıktıktan birkaç ay sonrasında gerçekleşmiş. Zarrab 28 Şubat 2014 tarihinde tahliye edilmişti. (Adam Klasfeld‏) 22.11: Duruşma verilen aranın ardından tekrar başlıyor.

20.50: Duruşmaya TSİ 22.00'ye kadar ara verildi. 20.48: Atilla'nın avukatları hakim Berman'a Zarrab'ın hapishaneden çıkmak için yalan söylemesi gerektiğine dair konuşma kayıtlarını geç aldıklarını söyledi. Atilla'nın avukatları bunu Zarrab'ın delil dosyasının iftira olduğu yönünde kullanacak. 20.47: Tahliyesinin ardından Zarrab Halkbank'a gitmiş. Soru: Halkbank'ta kimle konuştun? Zarrab: Halkbank Genel Müdürüyle. (Bu noktada GM Süleyman Aslan değil ondan sonra gelen kişi Ali Fuat Taşkesenlioğlu) (Adam Klasfeld‏) 20.44: Zarrab: Avukatlarım geldi, konuştuk ve tahliye edildim. Soru: Tahliye edilmek için bir ödeme yaptın mı? Zarrab: Evet sayın hakim. Soru: Bu ödemeler rüşvet miydi? Zarrab: Kısmen... (Adam Klasfeld‏) 20.43: Zarrab Türkiye'de mali şube tarafından gözaltına alınmasını anlatıyor. Soru: Türkiye'de hiç hapse girdin mi? Zarrab: Evet, daha sonrasında tutuklanarak hapse gönderildim. Sonra tahliye edildim... 20.41: Soru: Hangi mevzuata atıfta bulunuyorsun? Zarrab: Ambargo mevzuatı. Soru: Hangi ambargo? Zarrab: ABD'nin yaptırım ve ambargosu. (Adam Klasfeld‏) 20.40: Tapede Zarrab: "Abicim başka yolu yok. Mevzuat böyle." Zarrab ses kaydını açıklıyor: "Abdullah'a, bu konunun bana bağlı olmadığını anlatmaya çalışıyorum." (Adam Klasfeld‏) 20.37: Soru: Bankada bu konuyla ilgili kimle konuşmuştun? Zarrab: Daha önce Süleyman Aslan'la konuşmuştum, ve ayrıca Hakan Atilla'yla da konuştum. (Adam Klasfeld‏) 20.36: Zarrab: "Diyordum ki, gümrük beyanatında geçişler Dubai üzerinden olmalı." 20.35: Yeni ses kaydı dinletildi: Konuşmanın Atilla'nın evrak işini halletmesiyle ilgili olduğunu söylüyor. Zarrab "Bir sorun vardı ama çözüldü. Altının nihai varış noktası İran mı yoksa Dubai mi henüz belli olmadığı için önce evrakta çözülmesi gerekiyor" diyor. (Adam Klasfeld‏) 20.29: Soru: Gerçekte altın hangi ülkeye gönderildi? Zarrab: Gerçek ticari faaliyete konu olan tüm altın Birleşik Arap Emirlikleri'ne ihraç edildi. (Adam Klasfeld‏) 20.28: Varış yeri İran olan bir diğer gümrük beyanatı, tarih: 21 Şubat 2013. 20.23: Birleşik Arap Emirlikleri ile ilgili bir diğer gümrük beyanatı; fatura tarihi 08/03/2012 (Önce ay sonra gün şeklinde yazılmış) 20.19: Gümrük beyanatında Sermayeh Döviz için bir paravan şirketten bahsediliyor. 20.15: Delil dosyasına eklenen bir diğer gümrük beyanatı açıklanıyor. Zarrab her kısmın ne anlama geldiğini açıklıyor, oralara ne yazıldığının açıklamasını ise henüz yapmadı. (Adam Klasfeld‏) 20.00: Soru: Gönderimleri bitirmek için neden evraka ihtiyaç duydunuz? Zarrab: Benim Halkbank hesabıma gelen tüm gönderimlerin her biri kapanmalıydı. Altın ticaretiyle ilgili olanlarsa altın ihracatına dair bir belgeyle kapatılmalıydı. (Adam Klasfeld‏) 19.58: Zarrab, Atilla'yla altın ticareti konusunda görüştüklerini söylüyor. İhracatın bekletildiği bir durumda gönderimi durdurduklarını anlatıyorlar. (Adam Klasfeld‏) 19.50: Reza Zarrab davasında dosyada yer alan 5. tapede Zarrab'la bir kişi arasında geçen konuşmada "Beyefendi"nin Başkan Obama'yı arayacağı bilgisi yer alıyor. (Katie Zavadski‏)

19.38: Soru: Hem gıda hem altın sistemlerini kullandığınız bir zaman oldu mu? Zarrab: Tabii ki. (Adam Klasfeld‏) 19.30: Zarrab: Burada söylemeye çalıştığım şey, Süleyman Aslan bankanın en tepesinde ve bankayı yönetiyor... Bu iş için gereken tüm yetkiye sahip. (Adam Klasfeld‏) 19.28: Zarrab, dinletilen ses kaydının Aslan'a verilen rüşvetle ilgili olduğunu söyledi: Happani: Ne kadar göndereceksin? Zarrab: Bilmem ki, gıdaya falan ne kadar verdik ona bir bak. Toplamda ona göre bir hesap çıkarıp göndeririz. (Adam Klasfeld‏) 19.20: Savcı, Zarrab'a Türkçe telefon konuşmasının gerçeği yansıtıp yansıtmadığını sordu. Zarrab: "Evet sayın savcı, yansıtıyor." (Adam Klasfeld‏) Zarrab, Happani'yle Halkbank'tan gönderilen parayı konuştuklarını söylüyor. Kayıt delillere eklenecek. 19.18: Sırada Zarrab ve Happani arasında geçen bir başka telefon konuşması tapesi var. Happani'yle olan 10. telefon konuşması olmalı. Halkbank'tan para gönderimini konuşuyorlar. (Katie Zavadski‏) 19.16: Savcı: Birlikte buradaki formun üzerinden bir geçelim... "Gideceği ülke: İran"... Zarrab: Ne şirketlerim, ne de ben İran'a gıda göndermedik. (Adam Klasfeld‏) 19.14: Yeni Kanıt: Zarrab, savcıya gösterilen kanıtın Dubai gümrük formu olduğunu söylüyor. (Adam Klasfeld‏) 19.12: Zarrab, Atilla'nın kendisini sevkiyatların gerçekçi görünmesi konusunda uyardığını söylüyor. "14 ton kapasiteli gemiyle 25 ton gönderim yaptım deme." (Katie Zavadski‏)

19.00: Reza Zarrab'ın ifadesinin 4. günü ve Atilla ile ilgili şu ana kadarki en uzun olanı. Zarrab, Atilla'nın ne kadar derinlemesine bağlantılı olduğunu anlatmaya çalışıyor. Önceki günlerde adı anıldığında Atilla sakince başını sallıyordu. 18.58: Soru: Atilla'ya ne söylediniz bu karışıklık üzerine? Zarrab: "Bunu değiştirdik Hakan bey" dedim. 18.57: İfade Volgum Gıda şirketine dönüyor. Zarrab, Atilla'nın Volgum'la ilgili kafasının karıştığını söylüyor: "Hakan Atilla bey Volgum'un altın için olduğunu sanmıştı çünkü başta bu amaçla kurulmuştu. Fakat sonradan gıdaya döndü." (Adam Klasfeld‏) 18.53: Zarrab, Süleyman Aslan'ın kendisine Mehmet Hakan Atilla'nın tavsiyelerini dinlemesi telkininde bulunduğunu söylüyor. "Hakan beyi dinle sadece ve başka bir şey olursa o zaman yine konuşuruz." ( 18.52: Zarrab'a göre, evrakta gıda ve altın sevkiyatları karışmıştı.  (Adam Klasfeld‏) 18.50: Reza Zarrab, düşük kademe bankacıların Dubai menşeili İran'a gidecek sahte buğdayı işaretlemesi üzerine Atilla ile konuştuğunu söylüyor. "Dubai'de buğday yetişmez" diyor Zarrab. İfade, Atilla'yı perdenin ardındaki iş bitirici olarak kurgulanmış. ( 18.47: Zarrab, Halkbank'ta altın ve gıda ticareti için ödediği komisyondan bahsediyor: "Ödediğim en yüksek komisyon yüzde 1'di". 18.46: Zarrab, evraklarda iki hata yapıldığını belirtiyor. İlki çok yüksek miktarda bir gönderim yapıldığı, ikincisi ise Dubai kaynaklı buğday ihracatı belgesi. (Adam Klasfeld‏) 18.45: Reza Zarrab gıda sevkiyatıyla ilgili olarak evrak işinde yer alan bazı sorunları ve hataları açıklıyor: Soru: Neden bir hataydı bu? Zarrab: Çünkü Dubai'de buğday yetişmez. 18.43: "Belge talebi geldiği zaman sorun baş gösteriyordu." "Süleyman bey de bu belgelerin neden istendiğini anlamıyor." Süleyman Aslan bu meseleyi en hızlı şekilde çözeceklerini söylüyor. (Adam Klasfeld‏) 18.41: Zarrab: "Halkbank'ta ne kadar fazla İran mevduatı bulunursa bu benim için o kadar iyiydi." 18.40: Rakibiz dememin nedeniyse, onların da İran'ın Halkbank'taki parasını kullanıyor olmasından. Halkbank'ta benim kullanabileceğim miktarı azaltıyorlardı. 18.39: Soru: Bu şirket sizin rakibiniz miydi? Zarrab: Hem evet hem hayır. Soru: Biraz açıklayabilir misin? Zarrab: Onlar gerçek gıda sevkiyatı yapıyorlardı bizse hayali; rakip değildik yani.  (Adam Klasfeld‏) 18.38: "Bunghi" gibi bir isme sahip olan bir nakliye şirketine döndü ifade. [Şirketin adını bulabilecek kimse var mı diye soruyor] (Adam Klasfeld‏) 18.33: Reza Zarrab, Süleyman Aslan'la Halkbank'ın nasıl İran'a hayali ihracatı gerçekmiş gibi gösterebileceğine dair yazışmalar yaptıklarını söylüyor. Küçük sevkiyatlar, taşıma & teftiş belgeleri gibi çekinceler vardı. Zarrab, Mehmet Hakan Atilla'nın Aslan'ın takımında olduğunu söylüyor. ( 18.31: Reza Zarrab ve Süleyman Aslan arasında aynı konuya ilişkin mesajlaşma devam ediyor. 18.30: Zarrab'la aslan arası konuşmalar: Aslan'ın tercih etmesi durumunda 5 milyon dolarlık parçalar halinde gönderim yapabileceğini belirtiyor Zarrab. Aslan bunun daha iyi olacağını söylüyor. Giden gemiler küçük tonajlı gemiler; büyüklerin iz bırakması muhtemel. (Adam Klasfeld‏) 18.28: Soru: Peki neden? Zarrab: Çünkü ortada gönderilen gıda yoktu. 18.25: Soru: Gemilere gerçekten gıda yüklemeden gıda teftiş belgelerini alabiliyor muydun? Zarrab: O dönemde ne istesek zaten temin edemiyorduk. (Adam Klasfeld‏) 18.21: Aslan,Reza Zarrab'a mesajında "Bu tutarlar gıda ihracatı olmak için pek uygun değil" diyor. Soru: Orada ne söylediğini sanmıştın? Zarrab: Burada, İran'dan gönderilen tutarın çok büyük olduğu için gerçek gıda ticaretine ait olamayacağını söylemek istiyor. (Adam Klasfeld‏) 18.23: Soru: Peki bu neden önemliydi? Zarrab: Çünkü asılnda gönderilen gıda yoktu. 18.20: Reza Zarrab ve Süleyman Aslan arasında geçen bir diyalogla ilgili konuşmaya devam ediyorlar. "Gıda düzeniyle ilgili herşey" - "nasıl bazı rakamlar gıda ticareti olamayacak kadar yüksekti" gibi. (Adam Klasfeld‏) 18.14: Reza Zarrab koyu renk ceket ve beyaz gömlekle yeniden tanık kürsüsünde. Savcının sorgusu devam edecek. (Adam Klasfeld‏) 18.13: Reza Zarrab tanık kürsüsünde yerini aldı. (Katie Zavadski‏) 18.11: Hakim Berman, geç kalan jüri üyesinin de geldiğini duyurdu. Duruşma başlamak üzere. 18.08: Tüm jüri üyeleri gelmediği için duruşma başlayamıyor. (Katie Zavadski‏) 18.00: Cuma günü jüri üyelerinden biri uyumuştu. Bugünse bir tanesi geç kaldı. (Adam Klasfeld‏) 17.38: Hakim Berman, avukatlara ve izleyicilere "lütfen oturun" çağrısı yaptı;  Reza Zarrab henüz duruşma salonuna gelmedi, duruşma başlamak üzere. 17.29: Reza Zarrab bugün ifadesinin dördüncü gününde. Savcılık makamı başta onun yalnızca Cuma gününe kadar ifade vereceği öngörüsünde bulunmuştu. Şu an ise en azından Salı ya da Çarşambaya kadar sürecek gibi görünüyor. (Katie Zavadski)

TSİ 1 ARALIK CUMA

ABD'de Halkbank eski Genel Md. Yrd. Hakan Atilla'nın sanık, Zarrab'ın ise tanık sıfatıyla yargılandığı duruşmanın 3. günündeki gelişmelerden saat saat özetler;


• Mahkeme, ABD resmi kayıtlarında Zarrab'ın delil dosyasına eklenen fotoğrafını paylaştı.


• “Ne zaman [Halkbank eski Genel Müdürü] Süleyman Aslan’ı arasam borçlu çıkıyordum. Bu nedenle Aslan’a biraz daha rüşvet vermemek için Happani’den bir belgeye fotoşopla imza yerleştirmesini istemiştim.”


• Zarrab şövale başında şemayı açıklarken, ABD Hükûmeti jüriye bir fotoğraf daha sundu; eski İçişleri Bakanı Muammer Güler. Güler'in oğlu Barış Güler, dünkü ifadelere göre Zarrab'dan 100 bin dolarlık rüşvet kabul etti.


• Reza Zarrab Mehmet Hakan Atilla’dan uluslararası işlemleri de kapsayan 50 milyon avroluk bir işlemi takip etmesini rica ettiğini söyledi.


• ABD Hükûmeti, savunma tanıklarının güvenli seyahatine dair bir güvence vermedi, tanıklar Türkiye’den tele-konferans aracılığıyla bağlanabilecekler.


GÜN SONU


22.26: ABD Hükûmeti, savunma tanıklarının güvenli seyahatine dair bir güvence vermedi, tanıklar Türkiye'den tele-konferans aracılığıyla bağlanabilirler. (Yalnızca mahkeme salonunda kapalı-devre yayınlanıp, kamuya açık olmayacak şekilde ifade verebilecekler) (Adam Klasfeld) 22.20: Uyuyakalan jüri üyesiyle ilgili olarak Hakim Berman 'sabır göstermedi'; "Davanın geri kalanında jüri üyesi mazur görülmüştür. Duruşma salonunda olanları dikkatle takip edemiyorsa bir jüri üyesi görevini layıkıyla yerine getiremez" dedi. (Adam Klasfeld) 22.18: Duruşmanın ardından savcı ile hakim arasında iki meseleyi çözmek için bir görüşme gerçekleştirildi; 1- "Uyuyakalan" bir jüri üyesi 2- Türkiye'den "güvenli seyahat etmek" isteyen savunma tanıkları. (Adam Klasfeld) 22.08: Türkçe olarak oynatılan son bir ses kaydıyla bugünkü duruşmada sona gelindi. (Adam Klasfeld) 21.37:

21.25: Reza Zarrab, Mehmet Hakan Atilla'dan uluslararası işlemleri de kapsayan 50 milyon avroluk bir işlemi takip etmesini rica ettiğini söyledi. (Adam Klasfeld) 21.14: 26 Ekim 2017 tarihli suçluluk beyanında Reza Zarrab ayrıca ABD'de gözaltı merkezinde tutulurken verdiği rüşvetlere de değiniyor; rüşvetin alkol ve cep telefonu da dahil olmak üzere kaçakçılık için verildiği kaydediliyor. (Pete Brush) 21.13: Reza Zarrab'ın 26 Ekim 2017 tarihli suçluluk beyanı dökümü bugün getirildi. Zarrab Hakim Berman'a hür iradesiyle bu ifadeyi verdiğini beyan etti. (Pete Brush) 21.09: 

21.01: Zarrab, 2013'te ABD'nin İran'a uyguladığı ambargodaki değişiklikleri açıklıyor: "İran devletinin petrol şirketi NIOC, ham petrol satışlarından elde ettikleri gelirle altın alınmasını ABD yasaklamıştı." (Adam Klasfeld) 20.59: "Petrol Bakanı ve bir delegasyon onunla birlikte gitmişti. Bir toplantı Ankara Marriott Hotel'de gerçekleşti." Aslan'ın da orada olduğunu belirtti; "İranlılar, kendi başlarına ödemeleri yapabilmeleri konusunda Süleyman Aslan üzerinde baskı kurmuştu" (Adam Klasfeld) 20.57: Savcı, İranlı yetkililerle Mayıs 2013'te herhangi bir görüşme yapılıp yapılmadığını soruyor. Zarrab: Evet böyle bir toplantı olmuştu. Soru: Bu toplantıya katıldınız mı? Zarrab: Bir kısmına katılmıştım. (Adam Klasfeld) 20.31: Reza Zarrab, ödemelerin yapılabildiği sürece altın ya da gıda ihracatı konusunda İran için bir fark olmadığını belirtti. Zarrab, gıdaya geçmek ABD'nin İran'a altını da kapsayacak şekilde ticari yaptırımlarındaki değişiklikler nedeniyle gerekli olduğunu söyledi. (Adam Klasfeld, Katie Zavadski) 20.19: Şu an duruşma salonunda Reza Zarrab ve Happani arasındaki ses kaydı dinleniyor. (Adam Klasfeld) 20.10: Bu dava ABD'nin İran'a yaptırımları kapsamında olduğundan, jüriye, Zarrab'ın Ayetullah Hamaney ve eski İran CB Ahmedinejad'a "ekonomik cihat" teklifinde bulunduğu iddia edilen bir mektupla birlikte, Hamaney ile Ahmedinejad'ın fotoğrafları gösterildi. (Adam Klasfeld) 20.03: ABD'deki 'Hakan Atilla' davasının resmi kayıtlarında, Zarrab'ın "40-50 milyon Avro rüşvet verdim" dediği eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın delil dosyasına eklenen fotoğrafı; 19.55:

19.37: Zarrab: "Ne zaman [Halkbank eski Genel Müdürü] Süleyman Aslan'ı arasam borçlu çıkıyordum. Bu nedenle Aslan'a biraz daha rüşvet vermemek için Happani'den bir belgeye fotoşopla imza yerleştirmesini istemiştim." (Katie Zavadski) 19.25:

19.23: Reza Zarrab ifadesine devam ederken (Halkbank eski Genel Md. Yrd.) Atilla'nın avukatları en azından bir defa itirazda bulunarak, Zarrab'ın ifadesinin söylentilere dayandığını iddia etti. İtiraz Hakim Berman tarafından reddedildi. (Pete Brush) 19.19: Zarrab hayali gıda ihracatı sisteminin İran'ın petrol gelirlerini nasıl akladığını açıklarken, babasıyla çay ticaretinden öğrendiklerinin kendisini hazırladığını belirtti. Taşıma senedinin gerçek gibi görünmesi için Hakan Atilla'nın kendisine önemli bir bilgi verdiğini belirtti. (Pete Brush) 19.10: Savcı yeni bir tapeyi delillere eklemek istiyor; henüz içeriği belli değil. Savcı, Reza Zarrab'dan tapenin içeriğinin açıklanmasından önce gerçekliğinin teyit edilmesini talep etti. (Adam Klasfeld) 19.03: ABD'deki duruşmada, Reza Zarrab'ın ifadesinde "16-17 yaşlarımdayken çay ticaretinde konşimentonun [taşıma senedi] ne olduğunu öğrendim" demesi üzerine duruşma salonunda Türkçe bilen basın mensupları güldü. (Katie Zavadski) 18.48:

18.30: Reza Zarrab 'gıda ticareti' ile ilgili ifadesinde Dubai'deki şirketi Centrica'dan bahsetti: "Görünürde bu şirket gıdanın tedarikçisi olacaktı. Dubai'de Centrica gıda tedarikçisi olup, İran'a da satışı gerçekleştirecekti." (Katie Zavadski) 18.17: Zarrab Hakan Atilla'nın yasada bir açık bulduğunu söyleyip "Sistemler birbiriyle eş zamanlı çalışıyordu. Altın bittiğinde gıdaya döndük ve sonrasında altınla devam ettik" dedi. (Katie Zavadski) 18.15: Reza Zarrab ifade veriyor: Nisan 2013'te gerçekleşen (Halkbank eski Genel Md.) Süleyman Aslan ve (Halkbank eski Genel Md. Yrd.) Hakan Atilla ile bir toplantıda (İran için 'gıda işine' dair) "yöntemi belirlediklerini" söyledi. (Adam Klasfeld) 17.57: Reza Zarrab'ın ifadesiyle birlikte duruşma yeniden başlıyor. Tanık kürsüsüne gelen Zarrab, Nisan 2013'teki 'gıda ticareti' üzerine konuşuyor. (Katie Zavadski) 17.49:

17.45: Hakim Berman ayrıca daha fazla kişiyi töhmet altında bırakabilecek çok daha geniş kapsamlı bir ses kaydının bulunduğunu belirtti. Savcının bu kaydı kabul etmeden önce delillerin bütünlüğünün korunması için kaydın doğruluğunun teyit edilmesini talep etti. (Adam Klasfeld) 17.40: Savcı, dava sürecinde çizilen şemaların bugünkü duruşmanın ardından kamuoyuyla paylaşılacağını açıkladı. (Adam Klasfeld)

TSİ 30 KASIM PERŞEMBE

00.45: Hakim Berman, cuma günü (yarın) duruşmanın yarım gün olacağını teyit etti. Mahkeme ABD saatiyle sabah 9.30'da başlayacak ve öğleden sonra 2'ye dek sürecek. (Katie Zavadski) 00.42:

00.29:

00.26: Yeni bir tapeye geçiliyor; Ahmet Alacacı'nın hesaplarını kapatmaktan bahsediliyor. Alacacı, Zarrab'a altın ticaretinden bahseden kişi. Zarrab: "Başta onun şirketlerini kullanıyordum, sonra o da İran'la kendi ticaret işine başladı." (Katie Zavadski) 00.01: Zarrab ve (Halkbank eski Genel Müdürü) Süleyman Aslan arasında geçen Whatsapp yazışmasından: "Sevgili genel müdürüm, bugün gıdaya başladım. Başka bir deyişle gıda ticareti başladı." (Adam Klasfeld)


1 Aralık Cuma'ya geçiş


23.56: "Halkbank bize gıda ile başlayın dedi ve ben de Happani'ye gıdadan başlamamız gerektiğini söyledim" diyerek Zarrab, Halkbank'ı yeniden töhmet altında bırakıyor. (Katie Zavadski) 23.52: Altın ticaretinin gizlenmesiyle ilgili olarak Zarrab, "Nisan 2013 itibariyle yeni bir yöntem, yeni bir sistem bulacaktık." dedi. Savcılık makamı, Zarrab ve Happani arasında geçen bir telefon görüşmesinin tapesini de delil dosyasına eklemek istiyor. (Adam Klasfeld) 23.47: Reza Zarrab'ın ifadesi, Hakan Atilla ile ilgili bir tartışmaya dönüştü: "Defalarca Hakan Atilla'ya ulaşmamız gereken ya da onun bize ulaşması gerektiği durumlar oldu" diyerek Zarrab, 2013'te Atilla'ya "resmi evrak" teyidinde yardımcı olduğunu söyledi. (Pete Brush) 23.43: Savcılık makamı Halkbank'ın nihayetinde altın ticaretini sona erdirdiği ve İran işlemlerini insani yardım olarak niteleyerek gizlediğini söyledi. (Adam Klasfeld) 23.37: Savcı, Süleyman Aslan'dan gelen bir mesajı da delil dosyasına ekledi. Tüm bu eklenen deliller daha sonra kamuya açık hâle gelecek. Delillere göre, altın ticaretinin biteceğine dikkat çeken Aslan, "Gıda, ilaç ve benzeri şeylere olan büyük bir ihtiyaç bulunuyor" diyor. (Adam Klasfeld) 23.27: Zarrab görüşmede Atilla'nın İran'dan gönderilen meblağ ve bu meblağları gönderen şirketlerin ortaklık yapısı belgelerinin Halkbank'a gönderilmesi gerektiğinden bahsettiğini söyledi. Savunma avukatı itiraz etti; bunun 'hissedar meselesi' olduğunu söyledi. (Adam Klasfeld) 23.22: Savcı Zarrab ve Halkbank eski Genel Müdür Yardımcısı Hakan Atilla arasında geçtiği iddia edilen İran işlemlerine dair bir WhatsApp ses kaydına değinmek istiyor; ses kaydı Türkçe olarak duruşma salonunda oynatıldı. Konuşmanın çeviri metni de delil dosyasına eklendi. (Adam Klasfeld) 23.11: Reza Zarrab'ın WhatsApp yazışmaları delil dosyasına eklenirken Mehmet Hakan Atilla'nın avukatı itiraz etti ve hakimle görüşme talep etti. Duruşmaya 5 dk ara verilirken, hakim ve Hakan Atilla'nın avukatı arada WhatsApp yazışmalarını görüşecek. (Katie Zavadski) 23.08:

23.03: Reza Zarrab, HSBC işlemlerinin İran işlemlerinden hariç olduğunu söylüyor. Savunma avukatı uyumsuzluk nedeniyle itirazını dile getirdi. İfade devam ediyor. (Adam Klasfeld) 23.00:

22.51: Reza Zarrab'ın ifadesinde yeniden Zarrab'ın şirketi Royal Denizcilik'e gelindi: - Zarrab: "Aldığımız para karşılığı kadar altın ihracatı gerçekleştirmek zorundaydık. Dilerseniz çizerek gösterebilirim." - Hakim: "Şu an için çizime gerek yok" (Adam Klasfeld) 22.44: Zarrab, Halkbank muadili Çinli yetkililere 'rüşvet vermeden' Çin'de İran işlemlerinin altından kalkamayacakları sonucuna vardıklarını açıkladı: "Çinliler bu para ticaretinin İran'la ilgisi olduğunu anladıkları anda durdular." (Adam Klasfeld, Katie Zavadski) 22.36: Reza Zarrab, Rüçhan Bayar'ın kendisine, Çin'deki banka hesaplarının kesinlikle Halkbank'la yapılan şekilde bir ticari faaliyete izin vermediğini söylüyor. (Adam Klasfeld) 22.28: ABD'deki duruşmada, Zarrab ve Rüçhan Bayar arasındaki bir telefon görüşmesinin tapesine gelindi. (Adam Klasfeld) 22.20:

22.16: Reza Zarrab, o zamanın İçişleri Bakanı Muammer Güler'in, oğlundan yardım istediğini belirtti. (Katie Zavadski) 22.15: Savcı: "E-postadaki iletişim, sizin Çin'de yaptığınız işlerle mi ilgili?" Zarrab: "Evet, İran'daki ticaretle ilgili. Çin'deki işlemler Türkiye'dekinden daha zahmetliydi çünkü işlemlerin İran'la olmasından dolayı tedirgindiler." (Adam Klasfeld) 22.11: Verilen aranın ardından duruşma başladı. Savcı doğrudan Çin'le ilgili olan para aktarımları konusuna geçiyor. Verilen öğle arasında, ikinci günden özet gelişmeler: • Zarrab duruşma salonunda, üzerinde hapishane üniforması yerine bugün koyu renk bir ceket ve açık renk bir gömlekle yerini aldı.


• “Hindistan’ın paraları Halkbank’a nasıl aktarılacaktı?” #Zarrab: “Hint şirketi Halkbank’ta hesap açacak, Hindistan’daki ham petrol alıcısı parayı Halkbank hesabına yatıracaktı. Sonra başka bir Türk bankasına aktarılacak, ben de buradan alacaktım.”


• Reza Zarrab: "[Halkbank eski Genel Md.] Süleyman Aslan geleceğini teminat altına almak istedi, sürekli ABD’den İran yaptırımlarıyla ilgili çekincelere dair mesajlar alıyordu. Yani diyorum ki, Zafer Çağlayan gibi bu da para istiyordu."


• Zarrab: “[Halkbank Genel Müdürü] Süleyman Aslan’a verilen rüşvet, [eski Ekonomi Bakanı] Zafer Çağlayan’a verilenden daha önemliydi; çünkü Süleyman Aslan nihai bekçiydi”


• ABD'deki duruşmayı salondan takip eden Gazeteci Katie Zavadski'nin izlenimi: "Hakan Atilla'nın avukatı Cathy Fleming yeni tapelere, e-postalara vs. itiraz ediyor. İtirazlar reddediliyor fakat bu itirazlar, sonrasında temyiz için zemin oluşturacak şekilde hazırlanıyor." 20.51:

20.47: Zarrab, "Türkiye'deki sistemi kopyalamak için" Çin'de de şirketler kurulmasıyla ilgili konuşuyor. Ables (Tianjin) Uluslararası Ticaret Ltd. Şti., Çin'de Çin banka hesaplarıyla kuruldu. Hakim: "Çin'de hiç şirket kurdunuz mu?" Zarrab: "Evet sayın hakim." (Katie Zavadski) 20.42: Kayıtlarda Ruşen Bayar'ın Reza Zarrab'a gönderdiği bir e-posta bulunuyor; Eylül 2012'de Zarrab'ın yaptığı işleri özetleyen ve Türkiye'de uygulanan sistemi Çin'e de taşımayı tartışan bir yazışma. (Katie Zavadski) 20.34: Reza Zarrab ifadesinde, (Halkbank eski Genel Md. Yrd.) Hakan Atilla'ya rüşvet vermediğini söylüyor. "Zaten Ekonomi Bakanı'na rüşvet veriyordum, Halkbank'tan birine daha rüşvet verme gereği duymadım. Hakan Atilla da zaten rüşvet istemedi benden." (Katie Zavadski) 20.31:

20.30: Reza Zarrab'ın muhasebe kayıtları inceleniyor: Yapılan ödemelerden birinin kaydına göre, [Halkbank eski Genel Müdürü] Süleyman Aslan adına yapılan bir ödemenin meblağı 2 milyon Avro olarak kaydedilmiş. (Adam Klasfeld) 20.20:

20.17: ABD'deki duruşmayı salondan takip eden Gazeteci Katie Zavadski'nin değerlendirmesi: "Hakan Atilla'nın avukatı Cathy Fleming yeni tapelere, e-postalara vs. itiraz ediyor. İtirazlar reddediliyor fakat bu itirazlar, sonrasında temyiz için zemin oluşturacak şekilde hazırlanıyor." 20.06: Zarrab: "[Halkbank Genel Müdürü] Süleyman Aslan'a verilen rüşvet, Zafer Çağlayan'a verilenden daha önemliydi, çünkü Süleyman Aslan nihai bekçiydi" (Katie Zavadski) 19.51: Reza Zarrab: "Tıpkı Sermayeh Bank gibi, şemada çizdiğim üzere, birçok İran bankası Halkbank altında hesaplara sahip." (Adam Klasfeld) 19.46: Duruşma devam ediyor; "Reza Zarrab, İranlıların kendisini devre dışı bırakarak doğrudan ödemeleri kendileri yapacağından endişe etmiş; Bu nedenle de Süleyman Aslan'la birlikte çalışıp bunun olmamasını sağlamış." (Katie Zavadski) 19.22: Ziraat Bankası'nın altın ticaretine dahil olup yaptırımları ihlal etmesi için Reza Zarrab, "Ziraat Bankası'nın New York'ta bir şubesi bulunduğunu sanıyordum" dedi. Mahkemeye birkaç dakikalık ara verildi. (Adam Klasfeld) 19.16:

19.14: Zarrab: "Önce el eli yıkar, sonra el yüzü yıkar" Soru: "Bu ne demektir?" Reza Zarrab: "Süleyman Bey'in söylemek istediği şey; Arap-Türk Bankası'ndan para gönderince onlara yardım ederiz, onlar da karşılığında bize yardım eder." (Katie Zavadski) 19.08: Hindistan konusuna geri dönülüyor: Arap-Türk Bankası'ndan Özgür Eker, Reza Zarrab'a 'konu çözüldü mü' diye sorunca, Zarrab "evet" yanıtını veriyor. (Katie Zavadski) 19.01:

18.59: Reza Zarrab, ortağı Abdullah Happani ile, Halkbank eski Genel Müdürü Süleyman Aslan'a ödeme yapıldığını Zafer Çağlayan'ın fark edeceğinden endişe duyduğunu ifade etti. Zarrab "Ara sıra Çağlayan benim şirketimin hesap dökümlerine şahsen gelip bakardı" dedi.  (Adam Klasfeld) 18.53:

18.49: Reza Zarrab, Halkbank eski Genel Md. Süleyman Aslan ile ilgili "Geleceğini teminat altına almak istedi, tüm bu olanlarla ilgili huzursuzluğunu dile getirdi; sürekli ABD'den İran yaptırımlarıyla ilgili çekincelere dair mesajlar alıyordu" dedi. (Katie Zavadski) 18.42: Zarrab: "Para, Arap Türk Bankası'na lira cinsinden aktarılıyordu. Eğer dolar olsaydı ABD aracılığıyla aktarılması gerekiyordu, Avro olsa bu defa da Avrupa'dan geçmesi gerekecekti. Türk Lirası olunca Türkiye'de kalabiliyordu." (Adam Klasfeld) 18.34:

18.28: Reza Zarrab: "Süleyman Aslan buna 'imkansız' karşılığını verdi, 'İran'ın uluslararası ödemeleri için aracı olamayız, ama var olan sistem üzerinden ödeme yapmalarına izin verebiliriz' dedi. Var olan sistem derken beni kastediyordu." (Katie Zavadski) 18.25: Reza Zarrab şemada anlatıyor: "Görüşmede öne çıkan ikinci bir mesele, yönetmeliklerin uygulamasında Halkbank kolaylık sağlayacak ve uluslararası ödeme talimatlarının gerçekleşmesine izin verecekti. Talep Bijan Alipour tarafından yapıldı." (Katie Zavadski) 18.20: Zarrab, "Halkbank bu anlaşmayı Süleyman Aslan ile en tepeden kabul etti, bir tek şartla; Hintliler için Halkbank'ta açılan bu hesap medyada duyulursa anlaşma derhal terk edilecekti" dedi. (Katie Zavadski) 18.18: "Hindistan'ın paraları Halkbank'a nasıl aktarılacaktı?" Reza Zarrab: "Hint şirketi Halkbank'ta hesap açacak, Hindistan'daki ham petro alıcısı parayı Halkbank hesabına yatıracaktı. Sonra başka bir Türk bankasına aktarılacak, ben de buradan alacaktım." (Katie Zavadski) 18.11: Sırada, sanık olarak bulunan Halkbank eski Gn. Md. Yrd. Hakan Atilla ile İranlılar arasındaki bir toplantı var. Zarrab Hindistan'a satılan ham petrolden elde edilen geliri aktarmakla ilgili "İranlılar baskı yaparak Halkbank'tan uluslararası ödemelerini yapmasını talep etti" dedi. (Katie Zavadski) [caption id="attachment_9703" align="alignnone" width="650"] Reuters[/caption] 18.07: Bir sonraki tape, Reza Zarrab ve İstanbul Bölge Trafik Şube Müdürü arasında geçen görüşmeden: "İstanbul Bölge Trafik Denetleme Şube Müdürü'nden emniyet şeridini kullanabilmek için izin istedim." (Katie Zavadski) 18.04:

17.58: Duruşmada, Reza Zarrab'ın sorgusunda Onur Kaya ile olan telefon görüşmesinin tapesi soruluyor. (Adam Klasfeld) 17.55: Reza Zarrab ifadesinde Hindistan, Çin, Güney Kore ve Japonya'nın da İran'dan petrol almak için yaptırımları deldiğini ima etti. (Katie Zavadski) 17.51: Zarrab, NIOC'a dair ifadesinde Hindistanlı iş insanlarıyla da çalıştığını belirtti. Yapılan görüşmeler Hindistan'dan Türkiye'ye yapılacak para transferleriyle ilgiliydi. Zarrab, bu bağlantıyı da dünküne benzer bir şema ile çizerek anlatacak. (Katie Zavadski) 17.47: Zarrab şu an halen FBI gözetiminde olduğunu söyledi, "tehditler" gerekçesiyle. Daha fazla bilgi vermedi. (Adam Klasfeld) 17.45: Reza Zarrab Manhattan'da Federal Gözaltı Merkezi'ndeyken tehdit edildiğini doğruladı. Soru: "Neden FBI gözetimine alındın?" Zarrab: "Güvenlik gerekçesiyle, gözaltı merkezinde aldığım tehditler nedeniyle" (Pete Brush) 17.43:

17.35: Reza Zarrab dün bahsedildiği üzere hapishane üniforması yerine bugün koyu renk bir ceket ve açık renk bir gömlekle duruşma salonunda; üst düğmesi açık. Duruşmanın başlayabilmesi için halen bir jüri üyesinin yerini alması bekleniyor. (Adam Klasfeld) 17.33: Savcı ve avukatlar duruşma salonuna giriş yaptı, basın ve duruşma izleyicileri yerlerini aldı. Henüz Reza Zarrab tanık kürsüsüne gelmedi. (Adam Klasfeld)

TSİ 29 KASIM ÇARŞAMBA

00.37: Bir sonraki duruşmada Reza Zarrab'ın hapishane üniforması yerine gömlek ve kravatla gelebilmesi için Hakim Berman, polis şefiyle bir görüşme gerçekleştirdi; "Mahkemeye çıkmak yeterince zorken bunu daha da zorlaştırmayalım" dedi. (Katie Zavadski) 00.34: ABD'deki duruşma bugün için sona erdi. Yarın mahkeme kaldığı yerden Reza Zarrab'ın ifadesiyle devam edecek. 00.24: Hayali gönderimler konusuyla ilgili olarak Reza Zarrab kullanılan bir koddan bahsediyor; Türkiye'ye gönderilen altın olmadığında bu kod kullanılıyordu: "Çukurova" (Katie Zavadski) 00.17:

00.13: Reza Zarrab'ın bir diğer çalışanı Emir Eroğlu'nun gönderdiği e-postaya geçiliyor. 00.07:

00.05: Reza Zarrab, telefon görüşmesi tapesi için "ABD'nin ambargo mevzuatı değişiklik gösterdiği için konuşmamızda altın ticaretinin nihai varış noktasının da değişeceğini konuştuğumuz görüşmedir" açıklamasını yaptı. (Katie Zavadski) 00.04: Rezza Zarrab’ın adını verdiği AB eski Bakanı Egemen Bağış, Zarrab’ın mahkeme sorgusu sürerken Twitter hesabından kandil mesajı paylaştı: "Kandillinizi tebrik ediyorum. Allah tüm dualarınızı kabul etsin, gönlünüze göre versin, ülkemizi korusun."


30 Kasım Perşembe'ye geçiş


23.47: Halkbank eski Genel Müdürü Süleyman Aslan'ın sekreteriyle olan telefon görüşmesinin tapesinde, eski Genel Müdür Yardımcısı Hakan Atilla'nın onayladığı 70 milyon dolarlık bir para transferinden söz ediliyor. (Adam Klasfeld) 23.31: Duruşma devam ediyor; mahkemede yeni kanıt olarak eski Halkbank Genel Müdürü Süleyman Aslan'ın sekreteriyle olan telefon görüşmesinin tapesi yer alıyor. Aslan da aynı dosya dahilinde suçlanıyor fakat şu an için yargılanmıyor. (Adam Klasfeld) 23.13: Tanık ifadeleri devam ederken mahkemeye 5 dakikalık ara verildi. 23.11: "Yeni bir belge açılıyor; bir telefon görüşmesinin tapesi. Reza Zarrab çevirmeni düzeltiyor. Konuşmanın ilk kısmı Halkbank'tan istediği bir kredi ile ilgili, ikinci kısmı İran'la olan aktarıma. Görüşme Zarrab ve Halkbank Genel Müdürü arasında." (Katie Zavadski) 23.06: Reza Zarrab duruşmada altın ticareti şemasından bahsetti. Savcılık tarafından şema delillere eklenirken, daha sonra kamu ve basına açıklanabilecek. Zarrab tanık kürsüsüne geri döndü. 22.25: Zarrab'ın salonda yaptığı çizim savcılık tarafından deliller arasına alındı; daha sonra kamuya sunulabilecek. (Adam Klasfeld) 22.14: Reza Zarrab ifadesinde NIOC'a (Ulusal İran Petrol Şirketi) ait bir paravan şirketle ilgili açıklamalarda bulunuyor. Zarrab, altın ticaretinin işleyişini çizerek anlatmak için kürsüden ayrıldı. (Adam Klasfeld) 22.11: Reza Zarrab'ın ABD'de tanık sıfatıyla ifade verdiği davanın, eski Bakan Zafer Çağlayan ile ilgili olan bölümü: "Çağlayan'a rüşvet ödemelerini nakit cinsinden, kıymetli eşyalar ve banka havalesi şeklinde yaptım" 21.59: Savcılık kanıt olarak Çağlayan'ın kardeşine yapılmış 2,4 milyon TL'lik bir ödemenin banka dekontunu İran ticareti dosyasına eklemek istedi, savunma avukatları itiraz etti. Hakim Berman ise dekontun dosyaya eklenmesine izin verdi. (Adam Klasfeld) 21.55:

21.49: Reza Zarrab'ın "40-50 milyon Avro civarı rüşvet verdim" dediği eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Twitter'in Türkiye gündeminde 1. sıraya yerleşti. Öte yandan etiketinden de tepkiler dile getiriliyor. 21.37: Reza Zarrab tanık olarak mahkeme salonuna geri döndü; ifade süreci verilen öğle arasının ardından yeniden başlamak üzere. (Adam Klasfeld) 20.29: Halkbank'la olan işi alabilmek için Zarrab, Türkiye'nin eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'a 40-50 milyon Avro civarı rüşvet verdiğini, bu meblağın diğer para birimlerinden hariç olduğunu söyledi. (Pete Brush) 20.20:

20.18: Halkbank'ın öncelikle Türkiye'de tanınması nedeniyle kendisiyle çalışmak istemediğini belirten Reza Zarrab, banka yetkilisi Süleyman Aslan'ın kendisine "Altın ticareti için çok ünlüsün" dediğini fakat kendisinin iş için ısrar ettiğini söyledi. (Pete Brush) 20.14: Reza Zarrab, Taha Ahmet Alacacı adlı bir kişinin altın ihracatı sistemini Halkbank'taki İran gelirlerine yönlendirilmesini teklif ettiğini söylüyor. Zarrab ayrıca, Türkiye'de Aktifbank'la kârlı bir ilişkisi olduğunu da belirtti. (Adam Klasfeld, Pete Brush) 20.02: Reza Zarrab Halkbank ile olan ilişkisinin 2012 yılında başladığını fakat bağlantılarının daha eskiye dayandığını belirtti. 19.59:

19.55: Reza Zarrab 2010 ya da 2011'de İranlı Sermayeh Bank temsilcisi Mohammed Reza Rejai ile Azerbaycan'da bir görüşme yaptığını belirtti. (Adam Klasfeld) 19.43: İran Merkez Bankası başkanıyla bir gün iki defa görüştüğünü söyleyen Reza Zarrab, merkez bankasına (İran) doğrudan nakit para getireceğine dair anlaşma yaptığını açıkladı. (Pete Brush, Benjamin Harvey) 19.31:

19.28: "Egemen Bağış yardım etti": Mahkeme salonunda eski AB Bakanı Egemen Bağış’ın fotoğrafının gösterilmesi üzerine Zarrab, Bağış’ın, hesap açılmasının reddi üzerine Aktif Bank CEO’suyla bir görüşme düzenleyerek hesap açılmasına yardım ettiğini belirtti. (Benjamin Harvey) 19.22: Reza Zarrab ABD'deki davada, eski Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla için "Halkbank'taki yaptırımlar konusunda en bilgili kişi" dedi. (Pete Brush, Benjamin Harvey) 19.11: Türkiye ve İran vatandaşı Reza Zarrab, ABD'de hakim karşısına çıktı. Duruşmanın ilk dakikalarında yaşananlar: (Pete Brush)