Yozgat’a gelen deprem mağdurlarına yönelik destekler devam ederken, Şehir Hastanesi bünyesinde oluşturulan ‘Psikososyal Destek Merkezi’ ile Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğünde görevli personel de depremzede ailelere ve çocuklarına yönelik çok yönlü çalışmalar yürütüyor. Yozgat Şehir Hastanesi’nde görev yapan psikolog Nisa Altınkeser, hastane bünyesinde oluşturulan ‘Psikososyal Destek Merkezi’nde depremzedelerin yaralarını sarabilmeye yönelik çalışmalar yaptıklarını söyledi.

"İNSANLAR ÇOK KAYGILI BİR ŞEKİLDE, ÇOK GERGİN BİR ŞEKİLDE GELİYORLAR"

Psikolog Altınkeser, hastaneye gelen depremzedelerden bazılarının yaralı, fiziksel olarak kötü durumda gelebildiklerini hatırlatarak, şöyle konuştu:

"İyileştirdikten sonra önemli olan nokta bu hastalar bu depremzedelerle deprem anını çok fazla konuşulmamasını öneriyoruz. İnsanlar depremin nasıl olduğunu çok merak ediyorlar. Olağanüstü bir durum yaşadık, büyük bir afet yaşadık ve insanlar çok kaygılı bir şekilde çok gergin bir şekilde geliyorlar. Bazıları yakınlarını kaybetmiş oluyor, enkazın altından çıkmış oluyor, bu onlar için büyük bir travma. O yüzden bunu mümkün olduğunca süreç içinde konuşmamamız gerekiyor. Biraz zaman geçmeli, daha sonra kendileri konuşmak istediğinde onları konuşturmalıyız. Çok fazla meraklı insanlar, ‘deprem nasıl oldu,enkazın altında mı kaldın' tarzı sorular birebir sormaması gerekiyor. O kişilere hazır olduklarında o ana getiriyoruz, o anı anlattırıyoruz. Şu an için onlara da söyleyeceğim şey; dediğim gibi anormal bir durum yaşadık ve çok kaygılı olduklarından uyku problemleri çekecekler. Daha önce hiç yaşamadıkları psikolojik sıkıntılar yaşayacaklar. Bunlar çoğu için geçici olacaktır. O nedenle bunlarla karşılaştıklarında sakin olmaları gerekiyor. Bu dönemde sosyal destek almaları önemli. Eğer bir süre geçmezse, ondan sonra biz o psikolojik sıkıntılarla mücadele etmeye çalışırız ama şu anda yaşadıkları bütün kaygılar, psikolojik sıkıntıları çok normal. Bunlar üstesinden geldikten sonra zaten çok daha rahatlayacaklardır, kendini de fark edecekler. Şu aşamada konuşmaya hazır olmayanları konuşmaya zorlamamak gerekiyor, sosyal destek isteme iyi çalışması gerekiyor, yakınlarından ve bizden gelen desteklerle.”

"ÇOCUKLAR İÇİN OYUN SEANSLARIMIZ VAR"

“Yeni bir birim oluşturduk; Psikososyal Destek Merkezi olarak” diyen Altınkeser, “Burada acile gelen hastalar giriş yaptıktan sonra psikososyal destek birimine yönlendiriyorlar. Bu hastalarla bireysel görüşmeler yapıyoruz, sosyal etkinlikler yapıyoruz, özellikle çocuklarla” diye konuştu. Hastaneye gelen depremzedelerin öncelikle fiziksel ihtiyaçları varsa onları karşıladıklarını aktaran Altınkeser, açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Bunlardan sonra psikologlar ve sosyal hizmet uzmanları ile birlikte bu kişilerle sırayla görüşmeler yapıyoruz, yapacağız. Her hasta ihtiyacı oldukça bize ulaşacak. Onların ihtiyaçları doğrultusunda seanslar yapacağız. Çocuklar için oyun seanslarımız var, dördüncü katta bir oyun odası oluşturduk, çeşitli etkinlikler yapacağız. Malzemeler getirildi, her yaş grubuna uygun olacak şekilde. Yetişkinler için burada görüşme odamız var. Fiziksel ihtiyaçları karşıladıktan sonra onlarla burada seanslar yapacağız. Bunlarla ilgili hastanemizi arayıp iletişime geçebiliyorlar. Her gün telefon numarası bırakıyoruz; depremzedeler, onların yakınları hastane çalışanları bize çok kolay ulaşabiliyorlar.”

Yozgat Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü de deprem bölgesinde yürüttüğü rehabilitasyon çalışmalarını bir benzerini Yozgat’a yerleştirilen ailelere yönelik yapıyor. Kurumda görev yapan 32 personelin bugüne kadar Hatay’ın Hassa ilçesinde görev yaptığı, bugün ise 12 personelin Hassa’ya gitmek üzere yola çıktığı bildirildi.

“MİSAFİR ETTİĞİMİZ AİLELERİN ÇOCUKLARIYLA ÇALIŞMALAR YAPIYORUZ”

Hatay’a giden ilk grupta yer alan sosyal hizmet uzmanı Sümeyya Erol ise şunları söyledi:

"Depremin ilk günlerinde Hatay'da zaten görev yaptık, şu anda da buraya gelen misafir ettiğimiz ailelerin çocuklarıyla çalışmalar yapıyoruz. Burada çocukları öncelikle yaş gruplarına göre ayırdık, gruplar yaptık. Her grubun kendi yaş grubuna göre yaş dönemine göre duygu çalışmaları yaptık, kitap okuma saatleri yaptık. Normale dönüşte ilgili çocukların bu psikolojiden çıkmasıyla ilgili psikososyal destek amaçlı verebileceğimiz ne varsa bunlarla ilgili çalışmalar yürütüyoruz. Çocukların biraz daha bu durumdan çıkıp normal hayatın içine dönmek en önemlisi, amacımız bu... Bu çocukları o durumdan çıkarıp, bu travmaların etkilerini zararı tamamen ortadan kaldırmayız ama zararın etkileri ne kadar azaltabiliriz ne kadar normale dönebiliriz, bununla ilgili çalışmalar yürütülüyoruz."