AKP hükümeti ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli tarafından ‘Fahiş fiyat uyguladıkları’ suçlamasıyla hedef tahtasına konulan zincir marketlere ilişkin değerlendirmede bulunan Ekonomi-Politikçi Prof. Dr. Mustafa Durmuş, “Sorun satış fiyatından ziyade alış fiyatında” dedi.

BİM, A101 gibi dev zincir marketlerin büyük çoğunluğunun bu iktidar döneminde yaratıldığını ifade eden Durmuş, “Oligopolist piyasa koşullarında faaliyet gösteren zincir marketler şimdi iktidarın sözde hedef tahtasına oturtuldular” dedi.

"SORUN ÜRETİCİYE UYGULANAN DÜŞÜK ALIM FİYATI"

“Çünkü gıda fiyatlarındaki artışlardan ve yüksek enflasyondan sorumlu tutuluyorlar” diyen Durmuş, şu değerlendirmede bulundu: “Nitekim Resmi Gazete’de “Zincir marketlerin satış fiyatlarını Ticaret Bakanlığına bildirme zorunluluğuna ilişkin bir yönetmelik” yayımlandı.  Oysa asıl sorun zincir marketlerin satış fiyatlarından ziyade, alış fiyatlarından kaynaklanıyor. BU marketlerin asıl olarak alış/maliyet fiyatlarını Bakanlığa bildirmeleri gerekiyor.

Kısaca, iktidar pek çok meseleye olduğu gibi, bu meseleye de yanlış yerden bakıyor. Zincir marketlerle ilgili sorun bu dev şirketlerin tüketiciye uyguladıkları satış fiyatlarının yüksekliğinden ziyade, üreticiye uyguladıkları alış fiyatlarının düşüklüğüdür.

Tek alıcı (monopson) konumunda olduklarından üreticiden çok düşük fiyatla mal/ürün satın alabiliyorlar ve bunları paketleyip kendi markaları ile büyük miktarlarda satabiliyorlar.”

‘BÜYÜK MARKETLER HAKSIZ REKABET ORTAMI YARATIYOR’

Konuya ilişkin bir örnek vererek değerlendirmesini sürdüren Durmuş, “Örnek vermek gerekirse, 10 bin adet şubesi olan bir zincir markete bir litre süt ya da 1 kg çay satabilmek bir lokal üretici için çok önemli olduğundan, en dip fiyattan bunu yapmak durumunda kalıyor. Petrole, yeme gelen zamları da bu zincir marketlere çok az yansıtabiliyor.  Bu durum da bir yandan yerel üreticiyi vururken, diğer yandan haksız bir rekabet ortamı yaratarak, alış fiyatı konusunda bu marketlerle rekabet edemeyen diğer esnafın, küçük marketlerin iflas etmesine neden oluyor” dedi.