Polonya'da 15 Ekim'de yapılan genel seçimlerde güçlü bir çıkış yapan muhalefet grupları, yeni bir hükûmetin kurulmasının önünü açabilecek bir koalisyon anlaşması imzaladı.

Eski Başbakan Donald Tusk'un liderliğindeki Sivil Koalisyon ittifakı, Polonya 2050 ve Polonya Halk Partisinden oluşan Üçüncü Yol ittifakı ile Yeni Sol Partisinin bir araya gelmesiyle oluşacak muhalefet, koalisyon anlaşmasını imzaladı. Anlaşmaya göre, başbakanın Tusk olması bekleniyor.

BİRÇOK KONUDA YASAL DEĞİŞİKLİK BEKLENİYOR

Muhalefetin vardığı anlaşmaya göre, hayata geçirmek istenilenler konusunda geniş bir ortak payda oluşturdu. Muhalefet koalisyonunun hükûmeti kurması durumunda kürtaj yasası, emeklilik, kadın hakları ve insan haklarına ilişkin birçok konuda yasal değişikliklere gitmesi bekleniyor.

Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, mevcut başbakan Mateusz Morawiecki'ye yeni hükûmeti kurma görevini vermişti. Ancak, başka hiçbir siyasi parti mevcut iktidarla çalışmak istediğini açıklamadı ve bu nedenle Morawiecki'nin yeni parlamentoda güvenoyu alması pek olası görünmüyor.

MUHALEFETİN HÜKÛMET KURMA ŞANSI YÜKSEK

Muhalefetin hükûmet kurma şansı yüksek görünüyor. Çünkü, muhalefetin toplam oy oranı yüzde 54,79 iken, iktidardaki Hukuk ve Adalet Partisi'nin (PiS) oy oranı yüzde 35,38.

Muhalefetin hükûmet kurması durumunda, Polonya'da 8 yıllık PiS iktidarı sona erecek.