19.00 - Devrimci Parti Genel Başkanı Elif Torun Öneren enkaz altından çıkarıldı. Kızı Eylem Aydın'ı kurtarma çalışmaları devam ediyor.

18.30 - Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay “1541 hayatını kaybeden vatandaşımız, 9 bin 733 yaralımız, 3 bin 471 yıkılan binamız var” dedi.

17.30 - AFAD, saat 17.25 itibarıyla can kaybının 1498'e, yaralı sayısının 8 bin 533'e yükseldiğini bildirdi.

17.05 - Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Türkiye'de tüm okulların 13 Şubat'a kadar tatil edildiğini duyurdu.

16.10 - HDP Milletvekili Ali Kenanoğlu AFAD'la yaptığı görüşmeyi aktardı: ,"Biraz önce AFAD ile görüştüm. Durumu teyit ettiler; “Şu an helikopter dışında hiçbir şekilde enkaz bölgelerine ulaşamıyoruz” dediler. Uluslararası yardım çağrısında bulunduk, durum çok kötü denildi."

15.57 - Gazeteci Fatih Altaylı, Naci Görür'ün sözlerini aktardı.

Görür: “Gece 4’te uyandırıldım. Bir saat ağladım. Hala ağlıyorum. Yıllardır uyardığımız yer. Tek bir yerel yönetici arayıp ne yapalım demedi. Bunca uyarıyı niye yaptık?”

15.48 - Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan: M7,7'lik depremden sonra olan M7,6lık deprem irkitilmiş bir depremdir (induced earthquakes). Olağanüstü bir durum yaşanıyor. Tüm yeryüzünde böyle bir deprem işleyişi görülmedi. Tüm yer yukarıdaki kırıklar gıcırdıyor. 2400 yapının yıkıldığı deprem bölgesinde ölü sayısı 1014 olamaz ne yazık ki. Umarım yanılırım.

15.31 - Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve 10 ilde etkili olan 7.4 şiddetindeki depremin ardından Adana, Gaziantep ve Kahramanmaraş Havalimanları uçuşlara kapatıldı.

15.26 - İl il kayıp sayısı
Kahramanmaraş’ta 191, Gaziantep’te 200, Şanlıurfa’da 27, Diyarbakır’da 41, Adana’da 43, Adıyaman’da 20, Osmaniye’de 131, Hatay’da 250 Kilis’te 13 ve Malatya’da 98 olmak üzere toplam 1014 kişi hayatını kaybetti

15.21 - Ünlü oyuncu Melisa Aslı Pamuk'un anneannesi ve teyzesi de Antakya'da enkaz altında kaldı. Twitter hesabından ailesinin deprem sonrası binada mahsur kaldıklarını söyleyen Melisa Aslı Pamuk, "Anneannem yürüyemiyor, hasta... Teyzem ile birlikte binada mahsur kaldılar. Apartman ne durumda bilmiyoruz, bölgede yardımcı olabilecekler var mı?" diyerek adres bilgilerini paylaştı.

melisa asli

15.14 - CHP Hatay Milletvekili İsmet Tokdemir, Hatay'da arama kurtarma ekibine ihtiyaçları olduğunu belirterek, "10 bin civarında ev yerle bir. İnsanlar göçüklerin altında" dedi. 

CHP'li Tokdemir, "Büyük bir felaket. Bizim istediğimiz arama kurtarma ekibi. Ne su ne yemek istiyoruz. Arama kurtarmak ekibi istiyoruz. 10 bin civarında ev yerle bir. Arama kurtarma şu anda yok. Dünyanın neresinde varsa talep ediyoruz. İnsanlar göçüklerin altında. Aile fertlerim de var ama bütün Hataylılar benim kardeşim. Arama kurtarma ekibi istiyoruz. Başka da diyecek bir şeyim yok" dedi. 

15.07- Depremde can kaybı artıyor. Erdoğan'ın 912 olarak açıkladığı can kaybı 1014 olarak açıklandı.

15.05 - Deprem edeniyle Adana'da 36 kişinin yaşamını yitirdiği bildirildi. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Derya Yanık; Çukurova ilçesinde 6, Tufanbeyli ilçesinde 1 binanın yıkıldığını, şu ana kadar 36 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı

114.45 - Deprem nedeni ile kapalı yollar:

Gaziantep Narlı Nurdağı yolu 20. KM. Yol çökmesi nedeniyle trafiğe kapalı.

 Gaziantep Narlı Nurdağı yolu 00. KM. Yol çökmesi nedeniyle trafiğe kapalı.

Osmaniye Gaziantep yolu 1. KM. Yol çökmesi nedeniyle trafiğe kapalı.

Osmaniye Gaziantep yolu 5. KM. Yol çökmesi nedeniyle trafiğe kapalı.

Osmaniye Nurdağı yolu Yol çökmesi nedeniyle her iki yöne trafiğe kapalı.

Malatya Gölbaşı yolu 76 ile 78. KM. arası Erkenek Tüneli (beton kaplamasında döküntü), trafik diğer tüpten gidiş – geliş şeklinde sağlanmaktadır.

Malatya Yazıhan yolu 61 ile 62. KM. arası köprü derzi açılmaları nedeni ile Malatya Yazıhan arası trafiğe kapalı.

Adıyaman Çelikhan yolu 49. KM. Bulam 3 köprüsünün yıkılması nedeni ile yol trafiğe kapalı.

Adıyaman Çelikhan Sürgü Yolu 3. KM. Recepbey köprüsünün yıkılması nedeni ile yol trafiğe kapalıdır.

Kar nedeni ile kapalı yollar


Konya Ankara yolu yoğun tipi nedeni ile her iki istikamete trafiğe kapalı,

Konya Aksaray yolu yoğun tipi nedeni ile her iki istikamete trafiğe kapatılmıştır.

14.14  - Malatya'da bulunan gazeteci Evren Demirdaş'ın aktardığı bilgiye göre, Malatya AKP İl Binası da az önceki deprem sonucunda yıkıldı.

14.04 - Suriye'de yetkililer merkez üssü Türkiye'de Kahramanmaraş olan 7.7 büyüklüğündeki depremin ardından can kaybının 467'ye yükseldiğini açıkladı. Rejim kontrolündeki şehirlerde en 320, muhaliflerin kontrol ettiği bölgede ise en az 147 can kaybı var.

14.02 - AFAD Deprem Risk Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar'ın yaptığı açıklamada bölgede üçü 6'nın üzerinde yüzü aşkın artçı deprem meydana geldi. Tatar 7.6 şiddetindeki depremin artçı olmadığını farklı bir deprem olduğunu söyledi.

13.40 - Milli güreşçi Taha Akgül, Maraş'ta 30-40 güreşçinin enkaz altında kaldığını belirterek yardım çağrısında bulundu.

Deprem sonrası sosyal medyadan paylaşım yapan Akgül, “Kahramanmaraş’ta güreş kulübündeki 30-40 güreşçimizin kaldığı bina da yıkılmıştır… Sporcularımız göçük altındadır. Acil yardım bekliyoruz” dedi.

13.33 - AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, Meclis Genel Kurul çalışmalarına 1 hafta ara verildiğini açıkladı. Elitaş, "Meclis'te tüm siyasi partilerle anlaşarak Meclis Genel Kurul çalışmalarına 1 hafta ara veriyoruz" dedi.

13.10 -  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve 10 ilde büyük yıkımlara neden olan 7.7 büyüklüğündeki depreme ilişkin açıklamalarda bulunuyor.

"1939 Erzincan depreminden sonraki en büyük felaketle sarsıldık. Son değerlendirmeye göre büyüklüğü 7.7 olarak ölçülen deprem geniş bir alanda hissedildi. Derinliği 7 km olarak belirlenen depremde Hatay, Gaziantep, Kilis, Osmaniye, Malatya, Adıyaman, Diyarbakır, Şanlıurfa, Adana illerimizde yıkama yol açtı. Asıl yıkımın buralarda yaşandığı anlaşılıyor.

Devletimiz tüm kurumlarıyla harekete geçmiştir. Valiliklerimiz tüm imkanları derhal seferber etmiştir. Depremden etkilenen 10 ilimizde mevcut valilerimizin yanına 10 vali daha gönderilmişti.

AFAD ve Kızılay gibi ekiplerimiz ekiplerini bölgeye göndermişlerdir. TSK ve belediyelerimiz başta olmak üzere afet çalışmalarımız konusunda eğitime sahip  kurumlarımız göreve çağrılmıştır.

Halihazırda 9 bin personel arama kurtarma çalışması yürütmektedir. Depremin ağır hasara yol açtığı illerimizde enkaz altında çalışan vatandaşlarımızın tespiti ve kurtarma faaliyetleri kesintisiz sürüyor. 

Depremde 912 kişi yaşamını yitirdi, 5 bin 385 yaralı ve 2 bin 818 bina yıkıldı. "

13.09- Maraş'taki 7,7 büyüklüğünde depremin etkisiyle Hatay'ın İskenderun ilçesindeki Latin Katolik Kilisesi yıkıldı.

12.45 - Tiyatrocu Orhan Aydın Twitter hesabından Hatay'da yaşayan kızına ve eski eşine ulaşamadığını duyurdu. Ardından evlerinin yıkıldığı haberini paylaşan Aydın, enkaz altında olan kızı ve annesi için yardım istedi. Devrimci Parti de genel Elif Torun Öneren ve kızı Eylem Aydın'a tüm çabalarımıza rağmen ulaşamadıklarını açıklamıştı.

12.41 - Hatay’ın İskenderun ilçesinde ise, Halkların Demokratik Partisi (HDP), Saadet Partisi (SP) ve İnsan Hakları Derneği’nin (İHD) bulunduğu bina ile ilçede sayıda apartman yıkıldı. 

12.38  - Adıyaman Pınarbaşı Belediye Başkanı Mahmut Alan, "Bize ulaşan AFAD ekibi yok. Yıkılan binalarımızda yardım bekleyen yurttaşlarımız var. Talepte bulunduk hala cevap alamadık" dedi.

12.29 - Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Denizcilik Genel Müdürlüğü, Kahramanmaraş merkezli 10 ili etkileyen deprem nedeniyle İskenderun Limanı'nda rıhtımda yer yer çökmeler olduğunun tespit edildiğini, diğer limanlarda operasyonların devam ettiğini bildirdi.

12.23- Malatya Valiliği: Malatya merkezinde Pınarbaşı Kaptaş’tan içme suyu alan vatandaşlarımız ikinci bir açıklamaya kadar şebeke suyunu içmemeleri gerekmektedir

12.13- Selahattin Demirtaş: Cezaevlerinden hepimiz kan vermek için başvuru yaptık. Battaniyelerimizi de halkımıza göndermek istiyoruz. Bize kolaylık sağlansın. Sayın Bakan, cezaevlerindeki on binlerce kişi ailelerinden haber alamıyor. Her gün telefon hakkı tanınsın, ailelerin cezaevlerini aramalarına izin verilsin. Haksız yere içeride tutulan binlerce kişinin, bu felaketi hücrelerinden acı içinde izlemelerine sessiz kalmayın. Hepimiz yardım ve kurtarma çalışmalarına katılmak, geçici de olsa halkımızın yanında olmak istiyoruz. TBMM'yi bu konuda duyarlı olmaya çağırıyorum.

11.48 - Bakan Kasapoğlu: Ülkemizde yapılacak tüm ulusal spor organizasyonları ikinci bir açıklamaya kadar durdurulmuştur. İlgili tüm birimlerimiz AFAD koordinasyonunda teyakkuz halindedir. Aziz milletimize bir kez daha geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum.

11.46 - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dönmez, açıklamalarda bulundu.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, depreme ilişkin yaptığı açıklamada "30 trafo merkezinde hasar söz konusu" dedi.

11.27 - Hatay'ın İskenderun ilçesi Devlet Hastanesi'nin Yoğun Bakım ünetisinin bulunduğu 6 katlı A Blok depremde yıkıldı. Binada arama kurtarma çalışması yapılırken, binanın Acil Servisi'nde ise yaralı depremzedelerede hizmet veriliyor. Serviste yatan hastalar da bahçeye tahliye edildi.

11.24 - Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer: Kahramanmaraş, Hatay, Adıyaman ve Malatya illerimizde bugün itibarıyla eğitim öğretime 2 hafta ara veriyoruz.

11.19- Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürlüğü bölgedeki ceza infaz kurumlarında kalan hükümlü ve tutuklulardan yaralanan veya hayatını kaybedenin olmadığını açıkladı.

11.12- Adıyaman’daki Grand Isias Otel'de enkaz altında kalan üniversite öğrencileri ile Kıbrıs Gazimağusa kız erkek voleybol takımından toplam 73 kişi gönderdikleri ses kayıtlarıyla yardım istedi.

Turist Rehberliği Eğitim Gezisi çerçevesinde Adıyaman'da bulunan çeşitli üniversitelerden 43 öğrenci ile Gazimağusa Türk Maarif Koleji Orta okul kız-erkek takımındaki 30 öğrenci, veli ve öğretmenleri depremde bazı bölümleri yıkılan Grand Isias Otel’in enkazında kaldı.

Otelin enkazındaki sporcu ve rehber adayı öğrenciler ses kaydı ile yardım istedi. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Gaziantep Konsolosu Fatma Demirel'in Adıyaman'a geçerek Kıbrıslı öğrenciler hakkında bilgi almaya çalıştığı öğrenildi.

11.10- Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin: İlçemizde 7 bina yıkıldı

10.55 - Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın 10 ilde 284 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladığı depremde, Adıyaman'da Belediye Başkanlığı binası da yıkıldı.

10.40 - Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkaın Fatma Şahin: #Gaziantep genelinde acil toplanma merkezlerimiz bunlar. Ayrıca belediyemize ait tüm tesislere, merkezlere, spor salonlarına, MSM’lere #deprem’den etkilenen ve dışarıda olan vatandaşlarımız sığınabilir. Yeme içme gibi temel ihtiyaçlar da merkezlerimize yönlendirilecek.

Resim

10.29 - Kahramanmaraş merkezli, Türkiye’de 10 ili etkileyen 7.4 büyüklüğündeki depremin ardından Avrupa Birliği Sivil Koruma Mekanizması aktive edildi. Avrupa’dan Türkiye’ye yardım ekiplerinin gönderileceği bildirildi.

Avrupa Sivil Koruma ve İnsani Yardım Birimi Başkanı Janez Lenarcic, “Türkiye’de bu sabah meydana gelen deprem sonrası Avrupa Sivil Koruma Mekanizması’nı aktive ettik” dedi.

Lenarcic, Avrupa Birliği’nin Acil Durum Koordinasyon Merkezi’nin Avrupa’dan kurtarma ekiplerinin gönderilmesini koordine ettiğini söyledi.

Lenarcic, Hollanda ve Romanya’dan yetkililerin yola çıktığını söyledi

10.23 - Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır İl Örgütü, depremde zarar görenlerle dayanışmak amacıyla kriz masası kurdu. Maddi ve manevi zararların bildirilmesi, ölü ve yaralılar hakkında bilgi edinilmesi amacıyla kurulan kriz masasına ulaşmak isteyenler 05418552102 ve 05418552103 telefon numaraları üzerinden ulaşabilir.

10.20 - Depremden etkilenen Hatay'da havalimanının pistinde parçalanma oluştu. Pistin enine doğru yarıldığı, asfaltın kalktığı görüldü. Amik Gölü üzerine yapılan havalimanının altında fay hattı geçtiği öğrenildi.

10.09 - Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremin ardından saat 10.00 itibari ile güncel can kaybı ve yaralı durumunu açıkladı. Oktay şu ana kadar 284 vatandaşımızın hayatını kaybettiğini duyurdu. Oktay toplamda 2 bin 323 yaralının olduğunu ve 1710 binanın çöktüğünü ya da hasar gördüğünü aktardı.

Oktay'ın açıklamaları şöyle: 

Pazarcık merkezli 7.4 büyüklüğünde deprem yaşadık, 10 ilimizi etkileyen deprem. Hemen ilk andan itibaren tüm bakanlarımızla birlikte AFAD'da toplanmaya başladık ve sonrasında ilk müdahaleleri yapmaya başladık. Cumhurbaşkanı ilk andan itibaren olayı yönetmektedir. Son derece ağır hava şartları ile mücadele ediyoruz. Bu hava şartları içinde olabildiğince hızlı şekilde bölgelere intikal başlandı.

Kahramanmaraş'ta 70 vatandaşımızı kaybettik, bu sayıların artacağını tahmin ediyoruz ne yazık ki.  200 yaralı var 300 bina yıkıldı. Hatay'da 4 vefatımız 7 yaralımız ve 200 yıkılan binamız var. Osmaniye'de 20 kaybımız var 200 yaralımız 83 yıkılan binamız var. Adıyaman'da 13 kaybımız var 22 yaralımız ve 100 yıkılan binamız var. Diyarbakır'da 14 can kaybımız var. Urfa'da 18 kaybımız 200 yaralımız ve 60 yıkılan binamız var. Antep'te 80 kaybımız 600 yaralımız ve 581 yıkılan binamız Kilis'te 8 kaybımız var.

10.01 - Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay: İlk etapta Maraş'ta 70 vatandaşımızı kaybettik

09.58 - Irak’a ziyaret gerçekleştiren Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile başkent Bağdat’ta bulunan Rusya Dışişleri Sözcüsü Mariya Zaharova, merkez üssü Kahramanmaraş olan depremi hissettiklerini duyurdu.

09.40 - Suriye'de ölü sayısı artıyor: Suriye Sağlık Bakanlığı Halep, Hama, Lazkiye ve Tartus'ta deprem nedeniyle en az 237 kişinin yaşamını yitirdiğini, 600'den fazla kişinin de yaralandığını açıkladı

09.32 - Diyarbakır’da arama kurtarma çalışmaları sürüyor. Diyarbakır Valisi Ali İhsan Su, “Değerli vatandaşlarımız lütfen yollarımızı ekiplerin hızlı intikali için açık bulunduralım” çağrısında bulundu.

09.21 - Kilis Valiliği:  07.15 itibarıyla 49 ihbar alınmıştır. Musabeyli ilçesinde 4 ölü, 10 yaralı bulunmaktadır

09.18 - İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu, merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi olan ve çevre illerde de hissedilen depremin ardından arama kurtarma çalışmalarına destek olmak amacıyla partide Kriz Yönetim Ekibi oluşturulduğunu ve yetkililerin deprem bölgesine hareket ettiğini bildirdi. Zorlu, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, şunları kaydetti:

"Milletimize geçmiş olsun. Tüm gücümüzle vatandaşlarımızın yanındayız. Öncelikle arama kurtarma çalışmalarına destek olmak ve sonrasında da gerekli yardımları ulaştırmak amacıyla İYİ Parti Kriz Yönetim Ekibi oluşturulmuş, yetkililerimiz şu an deprem bölgesine hareket etmişlerdir."

09.01 - Selahattin Demirtaş: Bugün dayanışma zamanıdır. Yaralarımızı dayanışmayla saracağız. Çok çok üzgünüz. Hepimiz enkaz altındayız. Büyük geçmiş olsun, başımız sağ olsun. Aklımız, kalbimiz, ruhumuz sizinle. Allah'a emanet olun.

09.00 - Depremde hangi ilde, kaç bina yıkıldı?

Gaziantep 531
Malatya: 140
Osmaniye 65 
Şanlıurfa: 19
Diyarbakır: 7

Kahramanmaraş: Net rakam yok
Adıyaman: Net rakam yok

08.45 - HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan: "Acımız çok büyük, yüreğimiz deprem bölgesinde. Dayanışmayı büyüterek yaralarımızı saralım."

08.43 - Hatay Valisi Rahmi Doğan: İskenderun'daki ve Antakya'daki devlet hastaneleri, polisevi de yıkıldı

08.42- Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı: 29 kişi hayatını kaybetti, 19 bina yıkıldı

08.36- AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Tatar: Şimdiye kadar 50 artçı sarsıntı meydan geldi, muhtemelen bunun sayısı daha da fazla; bunlardan üç tanesi 6’nın üzerinde, en büyüğü 6,6 büyüklüğünde.

08.22 - Gaziantep Valisi Davut Gül: "Depremin ardından ilk andan itibaren 657 ihbar aldık, tamamı değerlendirildi, kent genelinde 531 göçük söz konusu."

08.15- Türk Hava Yolları (THY), Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde meydana gelen 7,4 büyüklüğündeki depremin ardından yardım ekiplerinin bölgeye en hızlı şekilde transferi için ek seferler hazırlandığını bildirdi.

08.09: Elbistan Kaymakamlığı: Şu ana kadar 3 bina yıkıldı, 8 kişi hayatını kaybetti, 74 yaralı var.

elbistan kaymakamlik

08.02 - Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesinde ise ilk belirlemelere göre 6 bina yıkıldı. 2 kişinin yaşamını yitirdiği depremde çok sayıda kişi yaralandı. 

07.50 - Adıyaman Valisi: En az 100 bina yıkıldı, 28 kişi hayatını kaybetti

07.48 - AFAD’dan yapılan açıklamaya göre 76 vatandaş hayatını kaybederken 440 da yaralı var.

07.45 - İlk açıklamalara göre toplam can kaybı Malatya’da 23, Diyarbakır’da altı, Urfa’da 15, Osmaniye’de beş olmak üzere en az 49.

07.41 - Kahramanmaraş'ta meydana gelen 7,4 büyüklüğündeki depremde Malatya'da Battalgazi Ulu Camii yıkıldı

07.36 - CHP Pazarcık İlçe Başkanı Veysel Şavran:  Yollarda yarılmalar var, internet neredeyse hiç yok, telefonlar sık sık kesiliyor. Bir binada enkaz altında kalanları çıkarmaya çalışanlar da yıkımın altında kaldı.

07.25 - NTV canlı yayının konuğu Deprem uzmanı Okan Tüysüz, Kahramanmaraş'taki 7,4 büyüklüğündeki depremi değerlendirdi.

Tüysüz, "17 Ağustos 1999'dan bu yana yaşadığımız en büyük deprem olarak kayıtlara geçti" dedi.

07.23 - Suriye'de şiddetli olarak hissedilen deprem yıkıma sebep oldu. Halep ve Hama'da yıkılan binaların olduğu bilgisi alındı. Gelen ilk bilgilere göre en 8 can kaybı var. Öte yandan Filistin, Ürdün, Lübnan'da da hissedildi.

Suriye Sağlık Bakanı Yardımcısı Halep, Hama ve Lazkiye'de 42 kişinin öldüğünü ve 200 yaralı olduğunu söyledi. Deprem nedeniyle Suriye'nin kuzeyindeki Afrin bölgesine bağlı Cenderes ilçesinde onlarca kişi enkaz altında kaldı.

07.21- AFAD: Depremin ardından en büyüğü 6,6 büyüklüğünde olmak üzere an itibarıyla 32 artçı deprem meydana gelmiştir.

07.18- İletişim Başkanlığı duyurdu

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde meydana gelen deprem dolayısıyla bölge halkının mağdur olmaması için tüm GSM operatörleri kapasite arttırarak kapanan telefon hatlarını açacak ve internet hizmeti sağlayacaktır.

07.08: Prof. Övgün Ahmet Ercan: Hatay-Osmaniye-Kahramanmaraş-Gaziantep kırıklar çatağında yüzyıllardır beklenen deprem M7,4 büyüklüğünde yaklaşık 130 atom bombası gücünde, 43 saniye süreli, 6 Şubat 2023, 5 km gibi sığda, çok etkili oluştur. Soğuk kış gününde felaket çok büyük. Deprem olan yer dört ana kırığın kavşağı. Ölü Deniz Kırığı, Doğu Anadolu Kırığı, Arap Kalkanı ile Kıbrıs Yayı. Osmaniye Üçgeninde olabilecek en büyük deprem M7,4 Richter büyüklüğünde, 11 Yıkım Gücünde(Mercalli Cannani) oldu. Felaket büyük. Deprem bölgesinden şu an büyük gereksinim battaniye, ayakyolu(WC). Herkes ivedi olarak araçlarını kurtulan ile yaralıların sığınması için açsın. Isıtıcıları çalıştırın. Akaryakıt istasyonları araçlara ısınma için ücretsiz akaryakıt verin. Sağ kalanlar, yıkıntı altına girmesin büyük artçı demler olacaktır. Kendileri sıkışabilirler. Kurtarma takımlarına yol versinler. Türkiye’nin her yerinden kurtarmacılar alana ulaşmaktadır. Depremin yıkım gücü 11’dir.5 km çok sığda olması yıkımı, ayrıca yıkım uzaklığını arttırdı.

07:06-  Diyarbakır Valisi Ali İhsan Su “(Depremde) 6 bina yıkıldı, 6 vatandaşımız hayatını kaybetti, 79 vatandaşımız yaralandı” dedi.

07.05 - VALİLER KOORDİNASYON İÇİN DİĞER İLLERE GÖNDERİLDİ

AFAD: Bölgede koordinasyona destek sağlamak üzere; Kahramanmaraş’a Kayseri Valisi, Hatay’a Mersin Valisi, Gaziantep’e Mardin Valisi, Adıyaman’a Tunceli Valisi, Osmaniye’ye Bingöl Valisi ve Malatya’ya Sivas Valisi görevlendirilmiştir.

06.58 - SEYHAN BELEDİYESİ DUYURDU

"Özgür Kadın Parkı içerisindeki Kadın Cafe’miz açık durumdadır, soğuk havadan etkilenen vatandaşlarımız için çorba servisi yapılmaktadır.  Gürselpaşa Mah. Abidin Dino Bulvarı No: 63 - 65 Seyhan / Adana"

06.55 - DİYARBAKIR VALİLİĞİ TOPLANMA ALANLARINI DUYURDU

Kıymetli #Diyarbakırlılar, İlimizdeki Toplanma Alanları; Seytantepe Kapalı Spor Salonu, #Kayapınar Halit Gülser Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi, #Yenişehir Köşkler Salonu, #Yenişehir Gençlik Merkezi , #Bağlar Gençlik Merkezi Fuar ve Kongre Merkezi Merkezi

06.46 - LİDERLERDEN DEPREM MESAJLARI

Erdoğan: Tüm kurumlarımız çalışmalara hızla başlamıştır

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sosyal medya hesabından şu paylaşımda bulundu: "Kahramanmaraş’ta meydana gelen ve ülkemizin pek çok yerinde hissedilen depremden etkilenen tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. İlgili tüm birimlerimiz AFAD koordinasyonunda teyakkuz halindedir.

Depremden etkilenen bölgelere arama kurtarma ekiplerimiz ivedilikle sevk edilmiştir. İçişleri ve Sağlık Bakanlığımız, AFAD, Valiliklerimiz ve diğer tüm kurumlarımız çalışmalarına hızla başlamıştır.

Biz de yaşanan deprem sonrası başlatılan çalışmaları koordine ediyoruz. Yaşadığımız bu felaketi inşallah hep birlikte en kısa sürede ve en az hasarla atlatmayı temenni ediyor, çalışmalarımızı sürdürüyoruz."

Kılıçdaroğlu: Tüm gücümüzle milletimizin yanındayız  

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise, depreme ilişkin şu mesajı paylaştı: "Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve birçok ilimizde hissedilen deprem nedeniyle tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Bu felaketi en az hasarla atlatmak için dua ediyoruz. Tüm gücümüzle milletimizin yanındayız.

Yaşanan bu felaketi bir an önce atlatmak ve arama kurtarma faaliyetlerine katılmak için, başta Büyükşehir belediyelerimiz olmak üzere, tüm gücümüzle hazırız. Dayanışma içinde olacağız, birlik ve beraberlik içinde yaralarımızı hep beraber saracağız."

Meral Akşener: Rabbim milletimizi her türlü felaketten korusun

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, şu paylaşımda bulundu: "Kahramanmaraş’ta meydana gelen ve çevre illerimizde de hissedilen deprem nedeniyle tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Enkaz altındaki vatandaşlarımıza bir an önce sağ salim ulaşılması için dua ediyorum. Rabbim milletimizi her türlü felaketten korusun…"

Davutoğlu: Bu felaketten en az hasarla çıkmak için milletimizle beraberiz

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu da, "Kahramanmaraş merkezli depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza rahmet, yaralılara acil şifalar diliyor, kurtarılmayı bekleyenler için dua ediyoruz. Birlik, beraberlik ve dayanışma ile bu felaketten en az hasarla çıkmak için milletimizle beraberiz." ifadelerini kullandı.

06.43 - MALATYA VALİSİ ŞAHİN: 3 KİŞİNİN CESEDİ ÇIKARILDI

Depremin ardından açıklama yapan Malatya Valisi Hulusi Şahin "İlk belirlemelere göre 130 bina yıkıldı. 100'ü aşkın yaralı var, 3 kişinin enkazdan cesedi çıkarıldı. Arama kurtarma çalışmaları devam ediyor" dedi.

06.41 - HATAY: 'MAHALLEDEKİ BİNALARIN ÇOĞU YIKILDI'

Gazete Duvar Hatay muhabiri Burcu Özkaya Günaydın, yaşadığı bölgeden gördüklerini aktarıyor. Buna göre, Antakya'da bulunan Sümerler Mahallesi ve Kışlasaray Mahallesi'ndeki binaların büyük kısmı yıkıldı. Özkaya bilgileri şöyle aktarıyor: "Enkaz altında insanlar var, yardım bekliyorlar. Boş bir binanın bulunduğu alandayız, burada bekliyoruz. Yıkılan bir bina alanı kapattığı için çıkabilecek durumda değiliz. Çıkmaz sokak gibi bir yerde kaldık sıkıştık. AFAD'a ulaşmaya çalışıyoruz ama sanırım pek çok yerde yıkım olduğu için henüz buraya gelemediler. İnsanlar yakınlarını aramaya çalışıyor, internet çekmiyor. Elektrik gitti, yağmur altında beklemedeyiz."  

URFA'DA 16 BİNA YIKILDI

05.20- Depremin ardından 16 binanın yıkıldığı Urfa’da, ilk belirlemelere göre 10 kişi yaşamını yitirdi, 110 kişi yaralandı.

Merkez üssü Maraş'ın Pazarcık ilçesi olan 7,4 ile merkez üssü Antep olan 6,5 şiddetinde iki deprem meydana geldi. Artarda meydana gelen depremler, bölgenin birçok kentinden hissedildi. Depremin derinden hissedildiği Urfa’da, ilk belirlemelere göre 16 bina yıkıldı. Enkaz altında kalan 10 kişi yaşamını yitirdi. Enkaz altından 110 yaralının çıkarıldığı Urfa’da, çok sayıda kişinin enkaz altında olduğu belirtildi.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre sabaha karşı saat 4.17'de merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi olan 7,4 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. AFAD depremin büyüklüğünü 7.4, derinliğini ise 7 km olarak açıkladı. Maraş, Gaziantep ve Diyarbakır başta olmak üzere çevre illerde yoğun biçimde hissedilen depremde bazı binaların yıkıldığı bildiriliyor.

Kandilli Rasathanesi'nden yapılan ilk açıklamada ise merkez üssü Antep olduğu belirtilirken depremin şiddeti 7.5 olarak ölçüldü. ABD Jeolojik Araştırma Merkezi USGS, Türkiye'de yaşanan depremin büyüklüğünü 7,8 olarak açıkladı. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’ysa depremin aynı saatte Kahramanmaraş’ta 7.4 büyüklüğünde meydana geldiğini ölçtü. Avrupa-Akdeniz Sismoloji Merkezi (EMSC) de depremin Gaziantep’te olduğunu, 7.8 büyüklüğünde meydana geldiğini duyurdu. EMSC ayrıca 4.28’de Osmaniye’de 6.3 büyüklüğünde bir deprem meydana geldiğini bildirdi.

us deprem

YIKILAN BİNALAR VAR

Deprem bölgedeki birçok ilde hissedildi. Şanlıurfa Valisi Salih Ayhan, Twitter’dan yıkılan binalar olduğunu bildirdi: “Deprem oldu lütfen güvenli yerlere geçelim. Maalesef yıkılan binalarımız var. Rabbim korusun.” açıklaması yaptı. Depremin ardından birçok kentte yurttaşlar yardım çağrısı yaparken, deprem bölgesinden ilk görüntüler gelmeye başladı. Adıyaman, Malatya, Diyarbakır, Gaziantep, Şanlıurfa ve Kahramanmaraş’ta yıkılan bina haberleri gelirken, çok sayıda yurttaş yardım çağrısında bulunuyor. Malatya'da bulunan Avşar Otel'in yıkıldığı da gelen bilgiler arasında.

Osmaniye Valisi Yılmaz, kentte 34 binanın yıkıldığını en az 5 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, 17 katlı bir bina nın yıkıldığını duyurdu. Şanlıurfa Belediye Başkanı Beyazgül da 16 bina yıkıldığı kentte, en az 5 kişinin hayatını kaybettiğini dile getirdi.

NACİ GÖRÜR UYARDI: EVLERİNİZİ TERK EDİN!

Prof. Dr. Naci Görür, deprem bölgesindeki yurttaşları uyardı: "Deprem bölgesinde iseniz evlerinizi terk edin depremler büyük olacaktır, hasarlı evleriniz yıkılabilir."

Arkadaşlar, deprem bölgesinde iseniz evi terkedin. Artçı depremler büyük olacaktır, hasarlı evleriniz yıkılabilir. Geçmiş olsun. Ölenlere Allahtan rahmet, yaralılara şifa dilerim

SOYLU: ULUSLARARASI YARDIMI DA İÇEREN ALARM ORTAYA KOYDUK

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, canlı yayında açıklamalarda bulundu, "En yüksek seviyede alarmı verdik" dedi. 6'nın üzerinde 6 artçı deprem meydana geldiğini aktaran Soylu, "Şu an can kaybı noktasında açıklama yapmamız mümkün değil. Bakan arkadaşlarımızla birlikte hepimiz depremin etkilediği illere gidiyoruz." açıklamasında bulundu.

AFAD, Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde saat 04.17'de, 7,4 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini bildirdi. AFAD, saat 04.26'da merkez üssü Gaziantep'in Nurdağı ilçesi olan 6,4 büyüklüğünde bir deprem daha meydana geldiğini açıkladı. 

Hatay, Antep, Urfa, Maraş başta olmak üzere pek çok şehir her iki depremden etkilendi. Deprem nedeniyle pek çok binanın yıkıldığı belirtiliyor.