Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici ile CHP Genel Merkezi’ndeki makamında bir araya geldi.

Görüşmenin ardından ikili kameralar karşısına çıkarak ortak basın toplantısı düzenledi.

İki başkan sorulan Hayvan Hakları Kanunu’nda değişiklik hazırlığına ilişkin Destici, “Bu konuda çok netiz şu anda insan hayatına ciddi tehdit oluşturmaya başladı. BBP olarak bize teslim edilen belediyelerde 1 ay içinde bu çalışmalarını başlatacağımızı ifade ettik. Köpekler toplanıyor tedavi görmesi gerekenler tedavi göreceği yere barınaklara hastalıklı saldırgan olanların uyutulması konusunda çalışmalarımızı yürütüyoruz. Bu yasa teklifini desteklediğimi ifade ediyorum. İktidarıyla muhalefetiyle çözümü birlikte bulmamız lazım.” diye konuştu.

CHP Lideri Özgür Özel ise şunları dile getirdi:

“BİR HAYVAN FONU KURULMALIDIR”

Meclis'te grubu bulunan siyasi partilerin katılımıyla bir Meclis araştırma komisyonu kuruldu ve bu komisyon hayvan haklarının korunmasına yönelik olarak raporunu verdi. Bu raporda bu soruna da etraflıca yer verildi. Uyutma meselesi, hasta ve tedavi edilemez hayvanlar ile kontrolü mümkün olmayan birtakım hayvanlarla sınırlı ve sokak hayvanlarının çoğalmasını engellemeyle ilgili uyutma tedbiri burada kesinlikle yok. Ama burada soruna müdahale var. Diyor ki rapor, bir hayvan hakları fonu kurulmalıdır. Geliri belediyelerin aldığı emlak, çevre, temizlik vergilerinden aktarılacak paylar, at yarışından, Milli Piyango gibi şans oyunlarından, idari cezalardan aktarılacak paylar ve bağışlardan oluşmalıdır. Bu fon barınakların yapılması, kısırlaştırmaların yapılmasıyla ilgili harcamaları bu fondan karşılanabilir ve yeterli kaynak sağlanır. Bunu tüm siyasi partiler böyle söyledi ve Meclis karara bağladı. Şimdi bugün 'tasarruf tedbirleri' söz konusu olunca, 'Efendim parayı seçim ekonomisine harcadık, bu köpekleri uyutalım' derseniz tutar bir yanı yok. O yüzden bu fon kurulmalıdır. Başta kısırlaştırma olmak üzere barınaklar için bu paralar olmalıdır... Okula giden çocuklar, sabah ibadete giden yaşlılar, toplu taşımaya erken saatte ulaşmaya çalışan yoksullar açısından bir güvenlik sorunudur. Bu sorun görülmezse çözüm olmaz. Diğer yandan da bu hayvanların yaşam hakkı vardır, hayvan hakları vardır, hayvanseverlerin hassasiyeti vardır. O yüzden böyle bir fona çok ciddi bağışların katkıların yapılabileceği, bu konuda hiçbir sıkıntının olmayacağı aşikardır. Ama Tasarruf Tedbirleri konusunda, binlerce, yüz binlerce candan tasarruf edemezsiniz. Burada istikrarlı, dengeli, bilimsel işler yapmak gerekiyor."